TITOVA KUHARICA!

(Što je Tito ručao kod Staljina 1944. godine, a nije ga impresioniralo?!)

http://www.yutimes.de/wp-content/uploads/2012/10/staljin_portret-250x250.jpg

Svečana večera kod Staljina:

  • Crveni ruski kavijar
  • Marinirana jesetra i moruna
  • Blago kiseli krastavci – cijeli
  • Gruzijski vinski gulaš s okruglicama
  • Mladi pilići s roštilja na ruski način
  • Ukiseljene gljive
  • Uštipci
  • Borovnice

http://www.marxists.org/espanol/tito/tito.jpgPića: votka, gruzijska vina

 

Možemo zamisliti situaciju: godina je 1944., bliži se kraj rata, samouvjereni Staljin već se osjeća kao gospodar svijeta koji će se za koju godinu preobratiti u komunistički planet. Tito će biti tek jedna od figura koju će on, Josif Strašni pomicati u toj zabavnoj igri. Kavijar i votka su zanosni, no Tito se ne da impresionirati okruženjem, moćnikom, ni alkoholom, igra svoju igru, uloga figure ne dolazi u obzir, da je bio malo više koncentriran, Staljin bi to shvatio već tada u rezidenciji. Kad je shvatio, bilo je već kasno, Tito je isplanirao niz poteza unaprijed na brojnim ručkovima i večerama koje je priređivao i na koje je rado odlazio.

http://magazin.net.hr/2009/10/21/0379007.42.jpgKraljevi, šahovi, tajkuni, režiseri, glumci, nitko, pa ni najveći svjetski likovi nisu podijelili stol s Josipom Brozom, a da nisu ostali fascinirani njegovom pojavom i nastupom. Tito, blještava scenografija, dobra hrana, vino, dižestiv i cigara na kraju; kakva moćna, zanosna, nedoljiva kombinacija. Naravno da je svaki taj objed pretvoren u dio povijesti, pa je i ova kuharica najintrigantnije gastro štivo s kojim sam se susreo.

Rene Bakalović u predgovoru knjizi Titova kuharica, autorice Anje Drulović iz koje vam donosimo recepte u slijedećih nekoliko tjedana druženja sa nama. Osim ovih uvodnih riječi Rene Bakalovića, a što još tome dodati? Pametnom dosta. Sve je rečeno u “dvije riječi”. I o Titu i o Titovoj kuhinji i td.

http://www.jutarnji.hr/multimedia/archive/00232/tito_232415S1.jpg

Pečeno pile na ruski način

 http://cdn.coolinarika.net/image/5f38b8f9db6e2cfd710a3db472cb0656_view_l.jpg?v=0SASTOJCI:

  1. 2 pileta od 80 dag do 1 kg
  2. grančica svježeg ružmarina
  3. 5 dcl Courvoisiera
  4. sol, papar

PRIPREMA:
Izaberite dva domaća svježa pileta težine od 80 dag do 1 kg. Rasijecite ih po duljini kroz prsa i uz hrbat. http://cdn.coolinarika.net/image/2d158f67b1c767358b2603bede1adbdd_header.jpg?v=0Odstranite kosti hrpta, prsa, bataka i zabatka. Meso posolite i popaprite. Unutrašnjost ispunite grančicama svježeg ružmarina, te ga poprskajte Courvoisierom. Meso položite na čistu dasku, prekrijte ga drugom daskom, na nju stavite teret i ostavite na hladnom mjestu. Marinirajte 2-3 sata.

Meso pecite na lagano nauljenoj rešetki žara stavljajući prvo unutrašnji dio pileta, a potom stranu s kožicom. Pecite lagano 20 minuta. http://3.bp.blogspot.com/_dMzR6ZmWKp8/SF1KX980XII/AAAAAAAAAJU/I5LXEW6OkZI/s320/crveni+kavijar.jpgPečeno pile rasijecite na prikladne komade, složite na topli tanjur. Garnirajte mariniranim bukovačama i šampinjonima, te prikladno ukrasite.

Osim dobro ohlađene votke za kavijar uz rusku piletinu pristajala bi dobra domaća kraljevina.

http://www.ezadar.hr/repository/image_raw/85265/large/
Dobar tek, uz šalicu kave.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s