TURSKA KUHINJA II.

JELOVNIK OD PETKA 07.02. DO ČETVRTKA 13.02.

PETAK: Riblje kofte

SASTOJCI:

  1. 1 kg plave ribe
  2. 3 jaja
  3. 2 kriške kruha, starog jedan dan
  4. 3 skuhana krumpira
  5. 4 nasjeckana luka
  6. ¼ vezice peršina
  7. 1/4 vezice svježeg kopra
  8. ½ žličice šećera
  9. 2 žličice pinjola
  10. 2 žličice grožđica (natopljene u vodi i ocijeđene)
  11. ¼ žličice paprike
  12. 4 žlice brašna
  13. žlica soli
  14. ¼ žlice papra
  15. 2 žlice maslinovog ulja
  16. limun

PRIPREMA:
Očistimo ribu od iznutrica i kostiju, te dobro operemo. Narežemo na velike komade i stavimo u lonac. Ulijemo u vodu da prekrije ribu. Dodamo malo peršina i kopra, malo limuna i papra, te pustimo da zavrije na slaboj vatri. Pokupimo pjenu. Nakon 20-25 minuta izvadimo ribu i ostavimo da se ohladi. Potom odvojimo bijelo meso od glave i repa te stavimo u posebnu zdjelu za miksanje. Zagrijemo maslinovo ulje pa kratko propirjamo pinjole s nasjeckanim lukom i peršinom. Ohladimo. Naribamo skuhani krumpir, navlažimo kruh. Dodamo kruh, jaja i ribu krumpirima. Potom dodamo šećer, sol, začine i grožđice. Dodamo tri žlice brašna te izmiješamo da nastane kompaktna masa. Od napravljene mase oblikujte kuglice. Svaku uvaljamo u brašno, te ispržimo na vrućem ulju. Može se poslužiti i toplo i hladno.

 

SUBOTA: Bundeva s jogurtom

SASTOJCI:

  1. 200 grama bundeve
  2. 150 grama procijeđenog jogurta
  3. 2 žlice djevičanskog maslinovog ulja
  4. 3 žličice maslaca
  5. žličica soli
  6. ½ svežnja nasjeckanog kopra
  7. 2 zgnječena češnja češnjaka

PRIPREMA:
Ogulimo koru, izvadimo sjemenke i naribamo bundevu. (Ako je imamo naribanu u zamrzivaču, tim bolje). Otopimo maslac u tavi s maslinovim uljem, te dodamo naribanu bundevu dok se ne skuha i ne omekša. Dodamo sol i papar, pa maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi. Izmiksamo jogurt i kopar. Dodamo skuhanu bundevu i sve dobro još jedanput izmiksati. Bundeve s jogurtom poslužimo na pladnju, poškropimo s malo maslinovog ulja i poslužimo.

NEDJELJA: Izmir kofte

SASTOJCI:

  1. 500 grama pilećeg mljevenog mesa
  2. 200 grama mljevene junetine
  3. glavica luka (usitnjena)
  4. žlica nasjeckanog peršina
  5. jaje
  6. 2-3 žlice krušnih mrvica
  7. sol, papar, mljeveni kumin, mljevena crvena paprika, malo brašna
  8. 800 grama rajčica pelata (usitnjenih)
  9. 3 srednje velika krumpira
  10. svježa zelena paprika

PRIPREMA:
Piletinu i junetinu pomiješamo sa lukom, peršinom, jajetom i mrvicama. Začinimo paprom, solju, te sa malo kumina i paprike. Od smjese oblikujemo okruglice, uvaljamo u brašno i popečemo na malo ulja da postanu rumene sa svih strana. Na sitnoj masnoći popržimo krumpir izrezan na ploške da porumeni sa svake strane i odložimo ga da se ocijedi višak masnoće. Na to ulje dodamo rajčice pelate, nasjeckane, posolimo, popaprimo i na kratko prokuhamo umak. U nauljenu vatrostalnu posudu poredamo popečene ploške krumpira koje smo blago posolili, na njih stavimo kofte, pospemo paprikom narezanom na kockice i prelijemo umakom od rajčica. Pečemo u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 25 minuta. Poslužimo samo s kuhanom rižom.

Desert: Burma baklava

SASTOJCI (tijesto):

  • ½ l mlijeka
  • jaje
  • 1 kg brašna tipa 500
  • 100 grama maslaca
  • žličica soli
  • 150 grama maslaca za premazivanje kora

SASTOJCI (sirup):

  • 500 grama šećera
  • 500 ml vode
  • limun

SASTOJCI (nadjev):

  • 500 grama krupno nasjeckanih pistacija
  • 300 grama šećera
  • korica limuna
  • vanilin šećer
  • žumanjak za premazivanje
  • 100 grama maslaca za zalijevanje

PRIPREMA:
U mlakom mlijeku otopimo maslac, dodamo sol i umućeno jaje. Mlijeko ulijemo u 800 grama brašna i umijesimo tijesto. Prema potrebi dodamo ostatak brašna dok mijesimo. Mijesimo sve dok se ne prestane lijepiti za podlogu. Pustimo da stoji oko pola sata. Tijesto podijelimo na 20-tak kugli,  a o veličini pojedine ovisi koliko će baklave biti velike. Svaku kuglu razvaljamo na milimetar debljine, premažemo ih rastopljenim maslacem, te pospemo smjesom pistacija, šećera, korice limuna i vanilin šećera. Zarolamo svaki komad i slažemo u lim za pečenje. Premažemo ih žumanjkom umućenim  s dvije žlice mlijeka. Pečemo u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva . Dok se peče, skuhamo sirup od šećera i vode. Neka vrije 10 minuta, a kad ga maknemo s vatre, dodamo sirupu sok od jednog limuna. Nakon 15-20 minuta pečenja baklave prelijemo vrućim maslacem, a kad se zarumene, vrućim sirupom. Vratimo u pećnicu na još 10-tak minuta. Pečene izvadimo i prekrijemo folijom dok se ne ohlade pri sobnoj temperaturi. Potom ih odložimo u hladnjak na nekoliko sati.

 

PONEDJELJAK: Menemen

SASTOJCI:

  1. 2 manje rajčice
  2. manja paprika
  3. feferon
  4. manja glavica luka
  5. 5 maslina
  6. žlica maslinovog ulja
  7. 5 jaja

PRIPREMA:
Ogulimo i narežemo rajčice na kockice. I ostalo povrće narežemo na kockice te ga pirjamo u manjoj tavi na maslinovom ulju. Povrće treba samo lagano omekšati i ne smije se raspasti. Smanjimo vatru i ravno u tavu razbijemo jaja. Miješamo jaja i povrće da se sve lijepo poveže pa pečemo na kratko, pazeći da nam jelo ne postane presuho. Odmah poslužimo.

 

UTORAK: Musaka s cvjetačom

SASTOJCI:

  1. manja cvjetača
  2. 4 šalice vode
  3. 150 grama mljevene govedine
  4. mrkva
  5. luk
  6. 3 češnja češnjaka
  7. rog paprika
  8. ½ crvene paprike
  9. 3 mlada luka
  10. 60 ml djevičanskog maslinovog ulja
  11. 3 žlice koncentrirane rajčice
  12. sol, papar, žličica mljevene crvene paprike
  13. 2 žlice limunovog soka

PRIPREMA:
U slanoj vodi kuhamo cvjetaču razlomljenu na cvjetiće oko tri minute. Ocijedimo i stavimo u plitku posudu za kuhanje. U tavi pirjamo na luku mljevenu govedinu neprestano miješajući. Dodamo naribanu mrkvu i koncentrat rajčice umućen u malo tople vode. Posolimo i popaprimo pa pirjamo još 10-tak minuta. Meso prelijemo preko kuhane cvjetače. Po vrhu posložimo kriške paprike, nasjeckani mladi luk i prelijemo maslinovim uljem. Poklopimo i kuhamo na srednje jakoj vatri oko pola sata. Na kraju poprskamo limunovim sokom i pospemo mljevenom paprikom. Poslužimo uz svježi kruh.

 

SRIJEDA: Sarmice  s rižom

SASTOJCI:

  • 350 grama riže
  • glavica kiselog kupusa
  • 3 glavice luka
  • ½ žlice metvice
  • malo ulja
  • sol, papar
  • žlica brašna
  • žličica crvene, mljevene paprike
  • žlica koncentrata od rajčice

PRIPREMA:
Na malo ulja u srednje velikoj tavi pirjamo luk dok ne postane staklast. Dodamo mu rižu i kratko je propirjamo. Podlijemo s malo vode i pustimo da se pirja dalje uz neprestano miješanje dok riža ne omekša. Kada je gotovo kuhana dodamo sol, papar i metvicu. Sve dobro promiješamo. Kiseli kupus kratko isperemo i odvojim mu listove. Na svaki stavimo do dvije žlice nadjeva i uvijemo sarmice. Poslužimo ih u lonac i zalijemo mlakom vodom . Kuhamo dok kupus ne omekša. Gotovim sarmama dodamo zapršku od brašna, koncentrat rajčica i crvene mljevene paprike. Tada ih možemo još zapeći u pećnici 10-tak minuta na 190 stupnjeva.

Desert: Boza

SASTOJCI:

  1. šalica pšenice bulgur oprane nekoliko puta
  2. ¾ šalice šećera
  3. ½ žličice ekstrakta vanilije
  4. 7 grama kvasca
  5. ¼ šalice tople vode
  6. 2 žlice šećera
  7. cimet
  8. proprženi nasjeckani slanutak

PRIPREMA:
Stavimo bulgur u vodu i ostavimo tijekom noći. U jutro stavimo vodu i kuhamo dok zrno ne omekša na slaboj vatri. To će potrajati oko tri sata. Postupno dodamo vodu. Procijedimo u drugu posudu tako da sačuvamo vodu. Otopimo kvasac s vodom i šećerom. Ostavimo 10 minuta da se malo digne. Dodamo ocijeđenom bulguru i dobro promiješamo. Pokrijemo krpom i ostavimo da fermentira. Povremeno promiješamo. Potrebno je oko tri dana da dobijemo dobar miris i kiselost. Nakon tri dana dodamo ekstrakt vanilije i šećer. Dok miješamo postupno dodajemo malo vode kako bismo dobili pravu čvrstoću. Boza bi trebala biti poput malo gušće juhe, odnosno, 35 posto kreme. Čuvamo u hladnjaku tijekom noći prije posluživanja. Pospemo cimetom i slanutkom. Čuvamo u hladnjaku.

 

ČETVRTAK: Janjeća jetrica u odijelu

SASTOJCI:

  • 400 grama janjećih jetrica narezanih na male komade
  • 300 grama riže
  • 150 grama maslaca
  • janjeći bubrežni loj
  • nasjeckani luk
  • žličica soli
  • ½ žličice papra
  • žličica suhe metvice
  • 300 dl mesnog temeljca

PRIPREMA:
Stavimo janjeći loj u dubok lonac i pokrijemo toplom vodom da malo omekša. Otopimo maslac u tavi, te dodamo nasjeckan luk. Dodamo komadiće jetrice, te prijamo dvije-tri minute. Operemo i ocijedimo rižu, pa dodamo luku. Kratko propirjamo. Dodamo sol, papar, metvicu i temeljac. Dobro promiješamo i pustimo da lagano kuha dok sva tekućina ne ispari. Ostavimo da se ohladi. Janjeći bubrežni loj narežemo na velike komade promjera 20 cm. Stavimo rižu na sredinu. Preklopimo janjeći loj preko nje. Preklopljenu stranu stavimo na papir za pečenje okrenutu prema dnu. Pečemo 15-tak minuta na 170 stupnjeva. Poslužimo vruće.

Dobar tek, uz…šalicu kave

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s