TURSKA KUHINJA III.

JELOVNIK OD PETKA 15. 02.
DO ČETVRTKA 20.02.

Petak: Meza s dagnjama

SASTOJCI:

  • 20 dagnjiimgSizerCrop
  • 30 grama mrkve
  • 30 g krumpira
  • žlica nasjeckanog luka
  • češanj češnjaka
  • nasjeckana rajčica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sok od pola limuna
  • ½ šalice vode
  • žličica soli
  • ½ žličice umaka od rajčice
  • ¼ svježeg peršina

PRIPREMA:
Zagrijemo ulje u tavi te propirjamo luk i češnjak dok ne dobijemo boju. Dodamo mrkvu narezanu na kolutiće, umak od rajčice i dagnje očišćene od ljušture. Pirjamo pet minuta i dodamo vodu. Dodamo sol i papar. Kad prokuha, dodamo krumpir narezan na kockice. Nakon što se dagnje i mrkva skuhaju, istučemo žumanjak s limunovim sokom i polako dodamo u tavu. Pustimo da zakuha, promiješamo, maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi. Pospemo nasjeckanim peršinom, te prelijemo s malo maslinova ulja.

Subota: Shis-taouk

raznjici-s-gljivama,-rajcicama-i-tikvicama

SASTOJCI:

  • 6 komada pilećih prsa
  • 3 češnja češnjaka
  • ¼ žličice maslinova ulja
  • limunov sok i korica
  • žličica crvene paprike
  • konzerva pelata
  • šalica jogurta
  • sol, papar

PRIPREMA:
Narežemo pileća prsa na kocke odgovarajuće veličine za ražnjiće. Sve ostale sastojke izmiješamo zajedno kako bismo dobili marinadu. U marinadu potopimo meso, poklopimo i odložimo u hladnjak. Najbolje da odstoji između dva i osam sati. Piletinu izvadimo iz marinade nabodemo ražnjiće i pečemo na roštilju.

Nedjelja: Janjeće varivo s ružmarinom

SASTOJCI:

  1. 2 žlice maslinova ulja
  2. 4 janjeća kotleta
  3. 450 grama sitnog krumpiraVarivo-od-mahuna-s-pilecim-kockicama-gotovo-jelo
  4. 450 grama mrkve
  5. 2 češnja češnjaka
  6. glavica luka
  7. 285 ml janjećeg ili goveđeg temeljca
  8. 2 manje grančice svježeg ružmarina
  9. ili sušenog
  10. crni papar, svježe mljeveni
  11. 225 grama mladih mahuna

PRIPREMA:
U velikoj vatrostalnoj posudi zagrijemo ulje i pržimo meso 15-tak minuta na umjerenoj vatri. Ocijedimo višak masnoće. Dodamo krumpir, mrkvu, češnjak, luk, temeljac, ružmarin, sol i papar i pustimo neka krčka 25 do 30 minuta. Primiješamo mahune, poklopimo i kuhamo još osam minuta dok meso i povrće posve ne omekšaju. Žlicom pokupimo masnoću s površine, ukrasimo svježim ružmarinom i poslužimo.

Desert: Šerbet u umaku od naranče

SASTOJCI:

  • 3 šalice cijeđenog narančina soka
  • šalica ocijeđenog limunovog sokaserbet-od-breskve
  • 100 grama šećera

SASTOJCI (Umak):

  1. 4/5 šalice tekućeg vrhnja
  2. 2 žlice šećera
  3. 3 grančice bosiljka
  4. 2 žlice maslinovog ulja
  5. nekoliko kapi limuna
  6. nekoliko kapi ekstrakta naranče
  7. vrh noža kukuruznog škroba rastopljenog u žlici vode

SASTOJCI (ušećerene masline):

  • 8 dag crnih maslina bez koštica
  • 10 dag šećera
  • 6,5 žlica vode

PRIPREMA:
Ušećerene masline napravimo večer prije. Prepolovimo masline kako bismo ih dosolili i blanširamo dva – tri puta u kipućoj vodi. Osušimo. Napravimo sirup s vodom i šećerom. Stavimo masline unutra i kuhamo 15 minuta. Maknemo s vatre, a masline ostavimo da se namaču 24 sata. Sastojke za šerbet pomiješamo u miješalici. Također ih možemo staviti u posudu i ostaviti da se zamrznu. Šerbet iz posude uklonimo tako da ga sastružemo vilicom. Prokuhamo vrhnje i šećer. Umiješamo kukuruzni škrob. Maknemo s vatre. Umiješamo žlicu maslinova ulja i bosiljak. Ostavimo da se poveže i ohladi. Dodamo limunov i narančin sok. Ulijemo umak u četiri duboka tanjura i u njih stavimo loptice šerbeta. Po njima pospemo ušećerene masline. Na vrh stavimo po list bosiljka, dodamo malo maslinova ulja i odmah poslužimo.

Ponedjeljak: Punjene artičoke

SASTOJCI:

  • 8 artičoka
  • žlica brašna
  • limun
  • 4 čaše vodemini-articoke.web
  • žličica soli
  • velika rajčica

SASTOJCI (Nadjev):

  1. šalica maslinovog ulja
  2. 6 glavica luka
  3. žlica pistacija
  4. ½ šalice riže
  5. žličica soli
  6. žličica šećera
  7. žličica crnog papra
  8. 3 šalice vode
  9. vežica peršina
  10. pola vezice kopra
  11. pola vezice metvice

PRIPREMA:
Odrežemo stabiljke i donje listiće s artičoka. Narežemo rajčice na ploške. Vodu  s limunovim sokom, brašnom i soli stavimo na vatru pa neka provrije. U tome kuhamo artičoke oko pet minuta. Izvadimo ih i ocijedimo. Vodu maknemo s vatre. U vrućoj vodi riža neka stoji pola sata. Ocijedimo je. U tavi zagrijemo malo ulja, pa na njemu pirjamo luk i pistacije. Dodamo rižu, sol, šećer, papar i pirjamo još pet minuta miješajući. Dodamo vode i kuhamo dok je riža ne upije. Maknemo s vatre pa umiješamo nasjeckane peršin, metvicu i kopar. Napunimo artičoke nadjevom od riže. Rajčicu narezanu na ploške smjestimo između punjenih artičoka i podlijemo s malo vode u kojoj su se kuhale. Stavimo peči u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva oko 20 minuta. Kad je jelo gotovo izvadimo ga i pustimo da se ohladi. Potom ga stavimo u hladnjak i poslužimo dobro rashlađeno.

Utorak: Slatko-slane sarme

SASTOJCI:

  • ½ kg mariniranih listova vinove loze4780d69f86a01008561c6df9e39a6cf6_view_l
  • 500 grama luka
  • 200 grama riže
  • žlica grožđica
  • prstohvat papra
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • žličica suhe metvice
  • 2 žličice šećera
  • 2 šalice maslinovog ulja
  • 2 srednja velika limuna
  • peršin

PRIPREMA:
Očistimo vanjski sloj luka, pa prelijemo hladnom vodom na pet minuta. Nasjeckamo. Dodamo ¾ maslinovog ulja i dvije žlice pinjola, te dobro promiješamo. Operemo rižu i dodamo smjesi. Miješamo nekoliko minuta da se dobro povežu. Dodamo papar, cimet, šećer, grožđice, sok od jednog limuna, sol i ½ čaše tople vode. Kuhamo oko šest minuta dok riža potpuno ne upije vodu. Za kraj dodamo metvicu. Lišće vinove loze prokuhamo tri minute. Rukom iscijedimo vodu iz lišća. Ako postoje tvrdi dijelovi, lagano ih stanjimo nožem. Količinu smjese s rižom (punjenje) stavljamo na list prema njegovoj veličini. Smotamo u sarme. Nekoliko listova stavimo na dno lonca kako zamotane sarme ne bi zagorjele. Poslažemo rolice u lonac te prekrijemo slojem lišća vinove loze. Narežemo drugi limun na kriške i poslažemo preko lišća. Prelijemo sarme, 1.5 čašom vode, pa kuhamo oko 25 minuta. Nakon što se ohladi, stavimo u hladnjak te hladimo 24 sata. Poslužimo posuto peršinom i kriškama limuna, te uz čašu jogurta.

Srijeda: Džepići od janjetine i bundeve

SASTOJCI:

  • 2 komada smrznutog lisnatog tijesta
  • 200 grama bundeve_DSC0147
  • luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 8 suhih šljiva
  • žlica badema
  • 1,5 žlica maslaca
  • 300 grama mljevenog janjećeg mesa
  • žličica curryja u prahu
  • ½ žličice kurkume
  • prstohvat đumbira u prahu
  • jaje, sol, papar

PRIPREMA:
Odmrznemo tijesto, pa ga izvaljamo. Komade prerežemo po pola. Meso bundeve naribamo. Luk i češnjak nasjeckamo. Razrežemo šljive na četvrtine. Popržimo bademe. Mljeveno meso pečemo na maslacu dok ne postane grudasto. Umiješamo bundevu, luk, češnjak, šljive, bademe i grožđice, pa pirjamo tri minute. Umiješamo začine. Nadjev stavimo na ploške tijesta, te poprečno preklopimo da nastane trokut. Umutimo jaje i premažemo ga kistom po džepićima. Pečemo u vrućoj pećnici na 160 stupnjeva oko 25 minuta.

Desert: Hurmašice

SASTOJCI:

  1. 2 jajaOLYMPUS DIGITAL CAMERA
  2. 10 dag šećera
  3. 25 dag margarina
  4. 2 žlice kiselog vrhnja
  5. 10 dag mljevenih oraha, badema ili kokosa
  6. 1 prašak za pecivo
  7. 50 dag oštrog brašna

SASTOJCI (Sirup):

  1. 1 l vode
  2. 1 kg šećera
  3. limun

PRIPREMA:
Od nabrojenih sastojaka za tijesto umijesimo tijesto tako da se ne lijepi za podlogu. Uzmemo malo tijesta, oblikujemo ga u štangicu i pritisnemo na ribež. Slažemo u lim za pečenje i pečemo u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata. Vodu, šećer, te limun narezan na kriške zakuhamo i pustimo da malo vrije prije nego ga maknemo s vatre. Pečene hurmašice zalijemo pripremljenim sirupom.

Četvrtak: Pide s mesom i paprikama

f8dc80357e4527bd6279ac19572d04cb_view_l

SASTOJCI:

  • 3 šalice integralnog brašna
  • žlica suhog kvasca
  • žličica šećera
  • 2 žličice soli
  • 1 i ¾ šalice mlake vode
  • ¾ šalice maslinovog ulja

PRIPREMA:
Umijesimo tijesto od navedenih sastojaka za tijesto i ostavimo da se diže. Za to vrijeme pirjamo luk, dodamo sjeckano ili mljeveno meso i pirjamo oko 10-tak minuta. Kad pusti sokove, dodamo maslinovo ulje i promiješamo. Poklopimo i kuhamo pet minuta ili dok ne omekša. Dodamo mesu paprike narezane na kockice, promiješamo i začinimo. Tijesto pobrašnimo i podijelimo na deset jednakih loptica, razvaljamo ih i ravnomjerno nadjenemo. Savijemo im rubove i premažemo ih umućenim jajetom. Pečemo 25 minuta na 20 stupnjeva. Deset minuta prije kraja pečenja pospemo tijesto naribanim sirom. Poslužimo uz jogurt.

Dobar tek, uz…šalicu kave

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s