Uskrsni jelovnik

USKRSNI JELOVNIK
ILI, JELOVNIK OD VELIKOG PETKA, 18.04. DO ČETVRTKA, 24.04.

Veliki petak, post

http://croatia.org/crown/content_images/novak_vladimir/part2/easter/vladimir_novak_annette_czupylo_pisanice.jpg
Obično se kod kršćana na Veliki petak ništa ne jede. Samo se pije voda i jede se kruh ili ništa od svega toga u znak “muke Gospodnje” i sjećanja na dan kada je Krist razapet na križ. Inače, u većini kuća na Veliki se petak blaguje riba i povrće ili krumpir salata. Osim starijih ljudi i djece koji su izuzeti od posta, ostali “kršćanski puk” trebao bi se pridržavati pravila Velikog petka. Mi vam preporučamo, jelo težaka i ribara na kojem su odrasle generacije u Dalmaciji:

 

Pečene srdele, zelje ili raštika i kuhani krumpir:

http://www.recepti.covermagazin.com/wp-content/uploads/2009/10/Srdele-na-zaru.jpg
Za ovo jelo recepte možete naći na sve strane, pa i kod nas u našoj arhivi starinskih recepata. Na Veliki petak ne pije se vino, pa čak niti kava!

 

Velika subota

U našoj se kući u Varaždinu dok je baka bila živa, a mi bili djeca, postilo sve do subote navečer iza 18 sati. Ali već oko 14 sati u subotu bi djed stao vikao: Oj, Anka, sto ti bogova, je si li stavila šunku kuhati? “ Kaj se dereš i Boga zazivaš uzalud na samu Veliku subotu? Bu te Bogeg dragi kaznil! “Jesam, dela sam šunku kuhati!”, vikala bi ona. A šunka je bila prava, domaća, dimljena u susjedovoj sušnici i sušena na našem tavanu zajedno sa ostalim šunkama, prezvurštima, kobasicama i ostalim suhomesnatim delicijama koje su na tavanu visjele kao ukras cijelu zimu i sušile se na vjetru uz otvoren prozor, a kad bi netko zaboravio ugasiti svjetlo od tavana, odsjaj šunka, bunceka, suhih rebara i ostalog “suhomesnatog blaga” ogledao bi se poput sjena i “zaplesao” na zidu susjedove kuće. Tako da su susjedi koji su se vraćali kasno s posla kući ili iz kakvog domjenka, kazališta, kina ili druženja umjesto zvijezda na bistrom nebu gledali sjene naših šunki na svojem zidu… Bila je to priprema za Uskrs.

http://www.imes.hr/images/proizvodi/kuhana-aranzman.jpg

No, da. I ta bi se šunka kuhala cijelo Božje poslije podne do duboko u noć,  a kad bi navečer oko 22 sata dok je baka već “opadala s nogu od umora”, bila kuhana, onda se preko noći ostavljala u vodi u kojoj se kuhala kako bi bila sočna. Za to vrijeme dok se šunka kuhala baka je uz našu pomoć slagala francusku salatu, pa potom sama pripremala orehnjaču, makovnjaču, salovnjake, vanilin kiflice, a mama kremšnite, pa obje zajedno “najmunski kolač od banana” i posebno za djecu, jer je proljeće već bilo došlo: voćnu tortu sa puno jagoda, bresaka iz kompota na pečenom biskvitu i sa puno šlaga! Sve recepte smo vam već prije ponudili, pa samo valja ne biti lijen nego zaviriti u arhivu. A da ne ostanete baš gladni i da stavite nešto “pod zub” na Veliku subotu, preporučamo vam starinsko lagano jelo: krumpirove pole.

Krumpirove pole

http://oblizeki.com/wp-content/uploads/2012/05/licki_01naslovnaBOLJA-220x220.jpgElem, kumpir se otrese od zemlje pa prireže popola. Polovice se zatim dobro, bolje reći, koliko triba za dobro popit, posole, pa ako ste uz komin, jednostavno stave drito u žeravu, da ga cilog prikrije. Tamo im se peć nekih 15 do 20 minuta, nakon čega van je jednino vruć krumpir stavit u ruke, ogulit mu smežuranu kožicu, pa uživaj dok bukara šeta u krug, a vani ciča zima. Druge vam spize tu ne triba, makar boravak uz komin, pretpostavlja da poviše vas visi barem komadić slanine, stoga ne bi bilo naodmet narizat je uz pole koju fetu, baš naprotiv.

S polama u špakeru princip je sličan. Krumpir se opet opere, posoli,  a pametno je i lagano mu polovicu namazat di nije kora, slaninom ili na njega staviti fetu slanine ili pancete da se zajedno peku. Posložite pole po tepsiji pa ih na nekih 200 stupnjeva pecite u pečnici lagano. Gotovo je za kojih 40 minuta. I ove se pole idu rukama, pribor je tu samo višak, no neće faliti ako pole osim pancetom, obogatite vrhnjem, maslom ili feton sira, te narižete luka koji paše beskrajno uz svaku kombinaciju od svega pobrojenog. Ne bojte se pri tom zadaha, zdravlje je to!

Kod nas, u našoj kući koja je daleko od Like i Dalmatinske Zagore, pole su se jele jedino uz kiselo zelje sa bučinim uljem na salatu i uz malo maslaca. (opaska urednice ZMUSK-a)

(iz knjige, Kužini s ljubavlju, oda spizi radnika i težaka,
autora spitskog novinara Novog lista i književnika , Siniše Pavića)

 

Nedjelja, Uskrs

Kako smo vam uvijek predstavljali jelovnik za ručak, ovog puta napravit ćemo iznimku i započet ćemo s doručkom. Ovako je to bilo prije više od 30 godina u našoj varaždinskoj kući: mene su baka ili mama navečer u subotu okupale, baš kao i svaku večer, ali te subote je to bilo posebno. A zašto? Zato, jer su me na stolcu u mojoj sobici čekale nove bijele štrampice, novi šosek, nova košuljica, vestica, jaknica i nove cipelice i torbica. Još su svi u nedjelju na Uskrks “hrkali” kad sam se ja u pet sati iz jutra, onako mala, probudila i potiho otišla probuditi i baku. Onda sam se ja krenula sama odjevati za blagoslov jela, a i baka je oblačila naljepši tamno plavi kostim sa tamno plavim cipelama i takvom ženskom torbicom i stavljala zlatni broš. Onda bi tako uređene stale pripremati košaru za blagoslov: stvaljala je baka sve u veliku pletenu košaru kupljenu kod susjeda Čanžara koji su i inače pleli košare i prodavali ih.

http://s2.pticica.com/foto/0001267226_m_0_raiahg.jpgDakle, šunka narezana na tanko, jaja, pinca, domaći kruh, rotkvice, naribani hren, malo orehnjače, malo makovnjače, malo rakije, malo soli zamotane u bijeli ubrus, malo mladog luka i sve se to pokrilo bi se lijepim, bijelim, izvezenim pokrivalom za tu prigodu. I nas dvije same, držeći se za ruke, u rano prohladno, ali prelijepo Uskršnje jutro, krenule smo niz dugu ulicu Svetozara Markovića prema Kapucinskoj crkvi dok su svi ostali iz naše velike familije “drijemali, sanjali ili hrkali”,  a uz put su nam sa svih strana dolazile i druge susjede sa svojim jednako punim i lijepim košaricama. Bilo je to u socijalizmu. Dobro pamtim. Ne znam kako, ali ulica je bila puna žena.

Nakon rane jutarnje mise kod Kapucina i blagoslova jela, vratile smo se doma, djed je već čekao u pidžami, a baka bi mu dala pusu za Uskrs,  a on bi namignuo i rekao: “Ajde, odi pogledaj ispod trešnje, kaj su ti zajčeki donesli? Oni su se  noćas ženili i donesli ti darove”. Brzo sam otrčala prema rascvjetanoj trešnji dok je baka za mnom vikala: Pazi da se ne zamažeš!

I razgrnula travu i listove od velikog cvijeća,  a kad tamo: pune vrećice darova. Zajčeki su se ženili i donijeli mi: slatkiše, igračke, slikovnice, ma čudesa. Samo za poželjet.http://www.24sata.hr/image/obiteljski-rucak-iznimno-vazan-za-zdravlje-i-psihu-tinejdzera-504x335-20110416-20110422162632-672647334b0e8ac2666d76dfa5f24e11.jpg Onda sam ja sva sretna to donijela u kuću dok je baka vikala na djeda “Joj, Štef, pa ne buš valjda na sam sveti Uskrs hodal v pidžami po hiži?! Hodi se okupaj i uredi! “Idem, idem”, odgovara bi djed koji je ionako bio najveći “šminker u našoj obitelji” pa ga nije suviše trebalo tjerati na tuširanje i gizdavo odijevanje. Dotle je baka prostrala bijeli od damasta stoljnak, zajedno smo postavile stol, a već bi iz kreveta se prokljuvali i moji mama, tata, ujak i jedna od njegovih tadašnjih cura (brata još na žalost nije bilo na svijetu).

I tada bi započelo pravo svečano blagovanje uz prepun stol darova koje su nam rad našeg djeda, bake, mame, tate i ujaka uz Božju pomoć za Uskrs priskrbile. Kad se i danas toga sjetim, od sjete i nostalgije samo da mi suze ne idu na oči. Bili su to radosni dani, puni obilja, smijeha, radosti i veselja. http://www.tportal.hr/ResourceManager/GetImage.aspx?imgId=391115&fmtId=131I vedrog i dobro raspoloženog duha… Dugo smo u jutro sjedili za stolom svi zajedno i blagovali i razgovarali, uživali u hrani, ja u soku, odrasli uz kavu i uz razgovor. Bile su to 70-te godine prošlog stoljeća, u kvartu nedaleko od strogog centra Varaždina, kojih 10-tak minuta hoda… Danas su na te dane ostala samo lijepa sjećanja! No, zbog doručka koji se protegnuo skoro do podne ručak je znao na Uskrs biti tek oko 16 sati i za ručak bi baka pripremila (ako je više itko išta mogao staviti nešto u usta) slijedeće:

Pečena svinjska pečenka ili teleća sa mladim krumpirom i širokim rezancima (za dedeka, kak bi baka govorila) uz goveđu juhicu i zelenu salatu i domaće kolače. Za sva ova jela recepte smo vam ponudili u našim ranijim brojevima “starinskih recepata”.

http://www.promoizlog.net/uploads/pics/kolaci_1_01.jpg

Za ručak bi znao doći netko od susjeda ili kumova ili rođaka i tako je cijeli dan bilo veselo i živo. Kao što rekoh: puno je vode od tada proteklo. Niti baka nije više među živima, a i djed je već star- 87 ljeta i više ne živi u svojem Varaždinu nego kod snahe i sina na moru. I dok je cijeli život uživao u hrani, lijepim ženama, vinu,svojem lijepom zanatu i životu općenito, sad je pod stare dane spao na “obrtniču mirovinu” i gle čuda: zavolio prirodu, za koju je kazao “ kako ga održava na životu”. Puno šeće po okolnoj šumi na Krku, uživa na suncu jednako kao i na kiši, izgubi im se u šumi. I što je najvažnije nekako “gospodski i s ponosom” podnosi oskudicu koja je pritisla nekad po svemu “veliku familiju” Ostao je “čovjek starog kova”. Zato i vi ostali, koji pamtite neke bolje dane kada su se cijele šunke “šepurile” na stolovima, a danas jedva imate za nekoliko šnita, ne zdvajajate. Nego sa zahvalnošću i veseljem prihvatite sve ono što imate na stolu u srcu i u duši, sve ono što je bilo prije, a ostavilo trag, a i što vas još sve čeka. Veseleći se pri tom što uz najbliskije možete rano u jutro popiti kavu, pojesti još uvijek s tekom koji slastan, ali možda skromniji zalogaj…i život ide dalje. Sutra je novi dan!

http://www.agroklub.com/upload/slike/naslov/casa-vina(5).jpg

Uskrni ponedjeljak

Obično slijedi repriza koja ne mora biti tako izvrsna, ali se jede što ostane od Uskrsa, druži sa prijateljima, susjedima uz kolače, koju šnitu šunke, koju čašu vina i šalicu kave.

 

Utorak: Jaja sa šunkom

http://www.recepti.covermagazin.com/wp-content/uploads/2009/11/Pe%C4%8Dena-jaja-sa-%C5%A1unkom.jpg
Ako vam je ostalo šunke najbolje je da umutite jaja i sve prepečete na tavi zajedno. Uz kakvu proljetnu salatu. Pa, u slast.

 

Srijeda: Oslić s krumpir salatom

http://www.recepti-svijeta.com/wp-content/uploads/2011/09/oslicnabakalar02.jpg
Recept smo vam ponudili već u nekoliko navrata, pa vi samo (ako je, naime, uopće potrebno) navratite u našu arhivu. Samo radi: krumpirove salate, bake urednice portala ZMUSK. Vjerujte neće požaliti na utrošenom vremenu i trudu u potrazi za receptom!

 

Četvrtak: Janjeća jetrica na kiselo i pura

Recept je ka i obično kod vrhunske spize, jednostavan. Kapula se nareže nasitno pa zažuti. Jetra se dobro operu, izrižu na manje komadiće (kako crna, tupastija, tako i bila, onako mrvu spužvasta jetra), http://www.coolinarika.com/slika/janjeca-jetrica-sa-palentom/pa se lagano dinstaju pazeći da im se voda ne dodaje previše, ni premalo, odnosno da ne zagori. Ko voli gušću varijantu, može jelo već u startu lagano zaštaubat, a i ovo jelo baš kao i većina njih, pita pametan omjer papra, konšerve, petrisimula i soli. Pri tom je jedino bitno da se džiga posoli tek kad je gotova, jer u protivnom otvrdne. No, prava tajna božanstvenosti ove delicije leži u kvasini, kvasini pravoj vinskoj koja će se jetrici dodavati taman toliko dok vam kiselkasti vonj u kužini ne potvrdi da ste je stavili dovoljno…

(recept iz knjige Kužini s ljubavlju, oda spizi radnika i težaka,
autora splitskog novinara Novog lista i književnika , Siniše Pavića)

 http://www.os-skolara-hercegovac.skole.hr/upload/os-skolara-hercegovac/images/newsimg/1205/Image/zeko.jpg

Svima sretan i blagoslovljen Uskrs, želi portal ZMUSK!

http://dalje.com/slike/slike_3/r1/g2008/m06/y174511597826160.jpgDobar tek, uz čašu dobrog vina i šalicu dobre crne, mirisne kave.

(… a ja i opet, nekako sve i danas dok sam već zrele dobi, još uvijek mislim da se “zajčeki još uvijek” na Uskrs ženiju…), urednica ZMUSK-a.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s