Bilo bi doista lijepo da ljeto zauvijek traje. Zamislite samo koliko voća i povrća bi bilo na našim tanjurima, a koliko samo sunca i odmora, užitka u našem životu. Ali i sa ljetom je kao i sa svim dobrim stvarima u životu. Sve što je lijepo, kratko traje. No, kako je ljeto pred vratimo za vas smo pripremili lagane, ljetne recepte prepune voća i povrća iz kuharice Zauvijek ljeto. Pa, vi uživajte.
Jelovnik od četvrtka 04.06. do petka 12.06.
Četvrtak: Korzikanski omlet
SASTOJCI:
- 3 jaja
- sol i papar
- 15 dag maslaca
- lišće 3-4 veće grančice svježe metvice, kosane
- otprilike 100 g debela kriška kozjeg sira
PRIPREMA:
Istucite jaja te posolite i popaprite. U tavi promjera otprilike 25 cm, rastopite maslac. Kad se maslac rastopi i zapjeni, ubacite veći dio kosane metvice, a ostatak sačuvajte za posipanje na kraju. Kad zacvrči na maslacu i poprimi živu zelenu boju, ulijte istučena jaja. Po omletu namrvite sir i pecite, a pri tom podižite strane tave i vrtite je kako bi se ispekli i oni dijelovi jajeta koji su još u tekućem stanju. Kad gornji dio omleta izgleda gotovo kruto, ali još je u sredini vlažan, presavijte ga na tri dijela po dužini – drugim riječima, dvije strane preklopite prema unutra, a u sredini ostavite traku omleta s bijelim mrljicama – pa prebacite na tanjur. Pospite metvicom i navalite.
Petak: Srdele na gradelama sa salsom od limuna
SASTOJCI:
- 24 srednje velike srdele bez kostiju
Za salsu:
- 2 limuna
- 1 veliki ili dva mala crvena luka
- manji stručak svježeg peršina
- manji stručak svježe metvice (ili korijandra)
- 125 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sok od pola limuna
- morska sol i crni papar
PRIPREMA:
Zagrijte gradele ili gril, što više možete. Ogulite limune, grubo ih narežite i ubacite u zdjelu. Potom narežite luk, peršin i metvicu (ili korijander) ili ručno ili u mikseru, pazeći pritom – molim vas da se sve ne pretvori u gnjecavu masu. Izmiješajte smjesu luka i začinskih trava s komadićima limuna u zdjeli te dodajte maslinovo ulje i limunov sok, sol i papar. Ponekad, moram priznati, dodam i malo crvene paprike u prahu (ili tanko narezan svjež zelen ili crveni feferon). Pustite salsu da odstoji dok pripremate srdele. Kad su sasvim svježe, ne treba im dugo: kratko ih ispecite na gradelama, prebacite na pripremljen tanjur, posolite te odnesite na stol s osvježavajuće oštrom salsom u posebnoj zdjeli.
Subota: Salata od kikirikija i mrkve iz restorana Rainbow Room
SASTOJCI:
- 4 mrkve srednje veličine
- 75 g slanog kikirikija
- 2 žlice crvena vinskog octa
- 2 žlice ulja
- nekoliko kapi ulja od sezama
PRIPREMA:
Grubo naribajte mrkvu, provucite je kroz rezač za pommmes frites u mikseru ili je jednostavno narežite na tanke štapiće. U zdjeli je umiješajte s kikirikijem i preostalim sastojcima. Ovu salatu najradije jedem ravno iz vatrostalne zdjele u kojoj je i miješam, prinoseći je ustima da mi bude lakše. Zapravo, prestajem jesti jedino ako mi netko otme zdjelu iz ruke.
Nedjelja: Dugo pečeno pile s češnjakom i limunom
SASTOJCI:
- 1 pile narezano na 10 komada
- 1 češnjak, razdijeljen na neoljuštene češnjeve
- 2 neoguljena limuna, narezana na osmine
- manja šaka svježe majčine dušice
- 3 žlice maslinovog ulja
- 150 ml bijelog vina
- crni papar
PRIPREMA:
Ugrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Stavite komade piletine u lim za pečenje i dodajte češnjeve češnjaka, komade limuna i majčinu dušicu: jednostavno grubo natrgajte listove sa stabiljka, a malo ostavite da možete kasnije posuti po jelu. Dodajte ulje i rukama sve pomiješajte pa mješavinu premažite po piletini, pazeći da su svi komadi mesa posloženi s kožom prema gore. Poškropite bijelim vinom i popaprite samljevenim paprom, čvrsto zategnite aluminijsku foliju preko pileta te stavite u pećnicu da se 2 sata peče na niskoj temperaturi koja intenzivira okuse. Uklonite foliju s lima te temperaturu u pećnici pojačajte na 200 stupnjeva. Nepokriveno pile pecite još 30 do 45 minuta. Kožica mora poprimiti zlatnosmeđu boju, a limuni na rubovima lagano zagorjeti i karamelizirati se. Ovo jelo najradije poslužujemo ravno iz lima za pečenje: jednostavno pospite preostalom majčinom dušicom i stavljajte u tanjur. Uz ovo odlično, zbilja odlično jelo, pristaju pirjane mini zelje salate.
Desert: palačinke od skute
SASTOJCI:
- 250 g skute
- 125 ml djelomično obranog mlijeka
- 2 veća jaja, bjelanjak i žumanjak posebno
- 100 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 žličice ulja
Poslužiti:
- 250 g jagoda, nasjeckanih (ili drugog bobičastog voća)
PRIPREMA:
Stavite skutu, mlijeko i žumanjke u zdjelu i dobro istucite pjenjačom ili mikserom da se svi sastojci spoje. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sok te nježno tucite da dobijete glatko tijesto. Tucite bjelanjke dok ne postanu pjenasti – što nije teško čak i ako tučete ručno, što je ovdje posve dovoljno – pa ih ubacite u mješavinu. Ulje ugrijte u velikoj tavi za prženje i u njega izlijevajte vrhom pune desertne žlice tijesta. Pecite palačinke oko minutu dok ne poprimi zaltnu boju, pa je okrenite i pecite još minutu s druge strane. Dok pečete ostatak tijesta, ispečene palačinke održavajte toplima na velikom ugrijanom tanjuru pokrivene folijom, pa ih poslužite sa sirupom i -a kao baš morate – jagodama.
Ponedjeljak: Pečeno mlado povrće
SASTOJCI:
- 500 g malih mladih krumpira
- sol
- 4 mlade tikvice, prepolovljene i narezane na četvrtine
- 4 manje repice, oguljene, prepolovljene, narezane na četvrtine
- 2 glavice mladog češnjaka, prepolovljena, pa podijeljena na četvrtine
- 2 stručka mlade mrkve, bez lišća
- 100 g mladog poriluka, potkresanog, ali u komadu
- 4 ili više žlica maslinovog ulja za pečenje
PRIPREMA:
Zakipite vodu u većem loncu, dodajte sol i krumpire te pustite da se kuhaju 10 minuta. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Krumpire temeljito ocijedite i stavite s ostalim povrćem u veću posudu za pečenje. Sve dobro premažite maslinovim uljem i pecite oko 35 do 40 minuta. Povrće bi trebalo biti pečeno, iznutra mekano, a izvana hrskavo i na mjestima zlatastosmeđe.
Utorak: Frittata od krumpira i graška
SASTOJCI:
- 100 g mladih krumpira
- 75 g smrznutog graška ili 150 g svježeg graška
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 srednji luk nasjeckan na sitne kockice
- 8 većih jaja
- sol i papar
- 4 žlice svježe naribana parmezana
PRIPREMA:
Pustite da krumpir narezan na kockice zakipi u posoljenoj vodi i kuha pet minuta pa ga ocijedite. Grašak stavite u zdjelu, prelijte s malo kipuće vode i neka odstoji prije no što ga dodate u frittatu. Ako imate više energije od mene i koristite svježi grašak skuhajte ga zajedno s krumpirima. Uključite gril – mora biti dobro ugrijan kasnije – i ugrijte ulje u tavi s debelim dnom promjera 25 cm, pržite luk dok ne počne omekšavati te dodajte krumpir i pržite oko 10 minuta ili dok mješavina nije gotova, ali pazite da ne zagori ili previše potamni. Naglasak je na slatkoj mekoći, ne na hrskavoj korici. Nekoliko minuta pred kraj dodajte ocijeđeni grašak, pa mješavinu prebacite u veliku zdjelu i pustite da se donekle ohladi. U zdjelu ubacite jaja i tucite da se izmiješa. Dodajte sol, papar i parmezan. Vratite tavu na vatru; još bi trebala biti nauljena. Ulijte u nju smjesu s jajima i pecite na srednje jakoj vatri oko osam minuta, ili dok se frittata više-manje ne skrutne, osim što gornji dio još mora biit vlažan. Kad vam se čini da ste u toj fazi – imajući na umu da će se frittata i dalje pržiti dok se bude hladila, a osim toga, želite da iznutra ostane vlažna – tavu uklonite s vatre i stavite pod gril dok gornji dio frittate ne pozlati, malo se skrutne i počne lagano nadizati. Nožem ili spatulom odignite jaja oko ruba tave da olabavite frittatu, a nemojte preduboko gurati jer ćete izgubiti hrskave rubove i lijep oblik. Tavu poklopite velikim plitkim tanjurom pa preokrenite tako da tanjur bude dolje, a tava gore. Tavu podignite, kao čarolijom, pred vama se stvorio divan, zlatom posut omlet. Pustite da se ohladi (ili ga jedite toplog, ako vam je draže). Poslužite narezano na trokutaste kriške.
Srijeda: Kruh s češnjakom
SASTOJCI:
- 175 g maslaca
- 4 češnja češnjaka, mljevena, po mogućnosti strojno
- malo morske soli
- 2 hljepčića
PRIPREMA:
Tucite maslac, češnjak i sol da ih dobro izmiješate – ako vam je lakše, poslužite se mikserom – pa hljepčiće zarežite na krajevima, bit će dovoljna četiri reza po hljepčiću. U utore obilno namažite maslac, hljepčić umotajte u foliju i položite na pladanj za pečenje. Kada ste spremni – ako želite, ovako pripremljene hljepčiće možete pustiti da satima stoje – ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva, pa hljepčiće umotane u foliju pecite oko 15 minuta, potom malo odmotajte foliju tako da dobiju hrskavu koricu prije nego što ih izvadite iz pećnice, što bi trebalo trajati oko 15 minuta. Svakom dajte hljepčić koji je još djelomice umotan u foliju. Djeca uglavnom vole i kruh s češnjakom i hranu u pojedinačnim porcijama.
Četvrtak: Salata od piletine sa špinatom i slaninom
SASTOJCI:
- 1 žličica maslinovog ulja
- 200 g slanine hamburger
- 200 g mladog špinata
- 1 hladna, pečena pileća prsa, narezana ili kosana
- 1 žličica crvenog vinskog octa
PRIPREMA:
Stavite žličicu ulja u tavu debela dna na srednjoj do jakoj vatri, a kad se ulje ugrije, prepržite na njemu slaninu dok ne postane hrskava i u tavu ispusti svoj slankasti sok: to će kasnije poslužiti kao veličanstveni uljni temelj za začin za salatu. Ubacite piletinu i listove špinata u zdjelu, a kad je slanina pečena, uklonite tavu s vatre pa šupljikavom žlicom izvadite slaninu i ubacite u zdjelu, a masnoću ostavite u tavi. U tavu umiješajte crveni vinski ocat, pustite da šišti i malo zakipi te prelijte po salati. Brzo protresite da se sve pomiješa: c’est ca.
Dobar tek, uz šalicu kave!