Dječje priče i stihovi za laku noć XI.

Draga djeco, dobra večer. Ako vam je dosta plivanja u moru i sunčanja ili igranja lovice i “natjeravanja” lopte, igranja badmintona, graničara, kompjuterskih igrica, jurcanja po livadama i po pokošenom sijenu kod djedova i baka na selu, u tom slučaju znate gdje ćete nas naći.

Svake subote ili nedjelje na večer na portalu ZMUSK. Ovdje vas s veseljem čekaju “stričeki i tete” sve same poetese i poete i vaši ZMUSK-ovci i priče za laku noć. Znamo mi, da vam je i knjiga more biti draža, ali “hvali knjigu, dr’ž se laptopa” ili vam se priče mogu čitati i s mobitela ili tableta. Zašto bi mobiteli služili samo vašim tatama za važne poslovne dogovore? Zašto preko njih ne bi na brzaka, a opet nekako tiho, fino i malkice polako, pročitali vam koji stih ili priču da ljepše snijete sladak san. A mi smo tu da vam ispunjavamo sve želje…

 

 

TU SAM DA TI ISPUNJAVAM ŽELJE

Damir Pilko

Traži od mene što god poželiš.
Sve što do sad imala nisi, spreman sam ti dati.
Znam da ustrajnost i iskrenost cijeniš,
a uz njih radost i beskrajnu ljubav ću ti dati.
Traži od mene sve ono što u srcu potajno ćutiš.
Traži što nikad niti pomislila nisi,
čak i ono što niti ne slutiš.
Traži od mene da ti dam
i svaka tvoja želja na plodno tlo će pasti.
Zaželi ono čega nisam sjetio se sam,
samo, molim te ne traži da moram odrasti.

 

 

USNULOM DJEČAKU

Maja Cvek

U meko je krilo jastuka
utonula plavokosa glava.
Laki je sanak sklopio vjeđe
i mali dječak bezbrižno spava.

Što li to sanjaš, maleni moj?
Ta lišce tvoje, ozareno, sije!
Kakva li čuda tog nevinog svijeta
sklopljena vjeđa krije?

Možda sad gradiš kule u pijesku
ili za loptom trčiš kroz polje,
ili ti netko nježno tepa
da od sve djece, ti dijete si bolje.

Al’ još si malen, tek riječi učiš
i to što sanjaš, ne mogu znati.
Ipak, u svakom trenu tvoga života
nad tobom bdije, mati.

MOJA MATI I PETROVKE*

Adam Rajzl,
Đakovo, 7.XI.1997.g.

Na početku ljeta petrovke smo brali,
čekali da prvi plodovi zažute.
Svi su dečki za njih u sokaku znali,
za sve tajne staze i prašnjave pute.

Do Petrova mati, još se dobro sjećam,
jabuke sa stabla brati htjela nije.
“Petrovke svi jedu!” – pričali su stari-
“kad Petrovo dođe, al nikada prije!”

Na Petrovo zorom dozvala nas mati.
Kao da i sada čujem njezin glas.
“Jedite sad djeco, sreća nek vas prati,
nek vam Sveti Petar uvjek bude spas!”

Od jabuke naše stabla nema više.
Moja mati davno kraj borova spava.
Al petrovku sanjam kako još se njiše,
mlada kako raste, kako rascvjetava.

 

* Pjesma je vezana za vjerovanje da majka koja je rodila mrtvo dijete ili joj dijete umrlo, do Petrova nikada ne smije jesti jabuke, posebice petrovke. Na Petrovo, pričali su stari, Sveti Petar, u raju, djeci dijeli jabuke. No, dijete čija je majka do Petrova jela jabuke ostane bez Petrova poklona.

  Moja se majka zbog mog brata Alojzija, koji je umro u trećem mjestu svog života, čvrsto držala ovog pravila i do svoje smrti nikada ga nije prekršila.

 

PJESKO, PJEŠČANI DJEČAK

Božica Jelušić

 

Postojao je jednom Pjesko, pješčani dječak. To nije bilo tako davno: neki ga se ljudi još sjećaju. Kažu da je bio blag i ljubazan, rado se smijao, i tada bi ljudima u lice doletjele sitne, zlataste čestice prašine. Pjesko je bio žutokos, tanak i visok, nalik na pustinjsku travu. Imao je vesele oči, brzo je trčao i vrtložio po igralištu za šarenom kožnom loptom. Nerado se kupao i bojao se vjetra. Kao da je slutio da bi ga taj stari, podmukli stvor mogao otpuhati daleko od škole, roditelja, njegova doma u kome je doslovce poznavao svaku rupicu.

Ali kako to ponekad biva sa strahovima, to mu se i dogodilo. Jednoga dana, dok se Pjesko s braćom igrao na drvenom kućnom trijemu, staklenac mu upadne u rešetkasti otvor između dasaka. Dječak pruži dugačku, tanku, pjeskoliku ruku, htijući ga dohvatiti. U tom se času podigla oluja, zagrmjelo je, vjetar je zaurlao, a crni se oblaci zgrušali iznad kuće i dvorišta. Braća potrčaše unutra, dok su zabrinuti roditelji, lica priljubljenih uz staklo, dozivali svoga sina:

     – Pjeskoooo! Ulazi unutra! Ostavi igračku, ne budi tvrdoglav! Dođiii! Dođi, sine!

Kao da ih uopće ne čuje, Pjesko se cijeli zavukao u onu pukotinu. Vjetar je zaurlao, podciknuo, zazviždao, dohvatio dječaka i podigao ga u zrak, poput kakve crvenkasto-zlataste zavojnice. Činilo se da više nema ruke, noge, glavu ni kosu, već da se sav rasipa u tanku i maglovitu sjenu, fatamorganu. Ništa, baš ništa od njega nije ostalo na trijemu i terasi.

Pa ipak, ne mogu vam reći gdje je Pjesko sada. Recimo da je u pustinji, velikom pješčanom kraljevstvu, kamo ga je odnio vjetar. Tamo je sretan kao nitko na svijetu. Trči, igra se,valja i prevrće, lebdi iznad palmi, klizi preko dina i pješčanih nabora, presipa se iz šupljega u prazno, igra se s pješčanim crvima i dovikuje s pticama u zraku. S vjetrom se posve sjedinio, pa sada može sve što hoće. Recimo, na njegovu zamolbu, vjetar ga diže u zrak i nosi k negdašnjem domu. Tu Pjesko malo zaviri kroz prozor i pogleda svoju obitelj. Dotakne igračke, protrese marelicu u dvorištu, malčice zamulji umjetno jezerce,pa opet krene natrag, istim putem. Toliko voli pustinju, gdje je sve slično njemu, da ga ni jedna želja ne može vratiti u grad.

Mislite da je ovo tužna priča? Ja ne mislim. Pjesko je ostao dječak kakvim su ga upamtili: zaigran, ljubazan, veseo, nježna srca, pravi kraljević, koji uvijek ima vremena i radi samo ono što želi, kao što takva posebna bića zaslužuju.

 

 

Laaaku noooć, djeco. Već nam se drijema, na počinak već nam se sprema. Zato hitro pod dekice meke i sanjajte snove tamo neke lijepe, ali daleke. Laakuu noooć, djeco cijeloga svijeta, neka mirno spava Zemlja planeta. Laaaaaakuuu nooooć! Žele vam vaši ZMUSK-ovci i stričeki i tete, sve same poetese i poete. Mmmmm, što je sladak san. Dok čeka se novi dan. Ćao bao!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s