Dječje priče i stihovi za laku noć XXXV.

 

Božićne dječje priče i stihovi za laku noć

Draga djeco, pozdrav svima, koliko vas ima. Božić je pred vratima, a sa jelkom u kući i ispod nje vas će čekati darovi od malog Isuseka ili Djeda Božićnjaka. Ako ste cijelo vrijeme dobri bili, netko od njih dvoje darak će vam sigurno pod bor – donijeti. A poželite li i snijeg, tada znajte da je samo pitanje vremena kada ćete izvaditi vaše skije ili sanjke iz podruma ili tavana i krenuti u snježne pustolovine. Za ovaj Božić, lijepo se odmorite, na naše stranice sa dječjim pričama zavirite i uživajte. Neka vam je sretan Božić ovi i Novo ljeto 2015.-to!

ČOKOLADA
(za moju mamicu i tateka)

Slučajno sam neki dan, kupujući u trgovini čula zanimljiv razgovor majke i djeteta pred policom prepunom svakovrsnih čokolada:

“I, zlato, koju čokoladicu želiš?” – brižno je pitala majka.

“Ovu, ovu veliku ‘oću!” – čuo se brzi odgovor, ali je odmah uslijedilo, “Ne, neću, vrati, hoću onu tamo!” Majčina je ruka posegnula za čokoladom, ali je zastala u zraku zadržana novom naredbom: “Onu, drugu, ona je bolja!”

Mati je već pomalo gubila strpljenje: “Ribice, uzmimo “Milku s jagodama”, to voliš, može?” “Ne, neću!” – glasio je odgovor.“A “Dorinu” s keksom? Izvrsna je! … Ili s lješnjakom? Hmm?”

Žurilo mi se i nisam dočekala koja će se čokolada konačno naći u košarici, ali me sve to ponukalo da vam ispričam jednu drugačiju priču o čokoladi.

* * *

Mislim da ne postoji dijete koje ne voli čokoladu, a posebno je ona bila mila djetetu iz ove priče. No, djevojčica je već za rana naučila da se u njihovoj obitelji živi štedljivo, skromno, ali zdravo i pobožno. U ta vremena djeci su poklanjali štangicu čokolade za kuhanje umotanu u tanki bijeli papirić ili pak onu zamamnu i šarenu, ali tako tanku i nestalnu, čokoladicu “Životinjsko carstvo”. A ona je, otopivši se za tren, slasna i ukusna, uvijek prebrzo nestajala ostavljajući u ustima čežnju za još, još čokolade. Dobiti čokoladu od 100 grama bila je prava rijetkost. I zato je blagdan Božića, uz mnoge radosti i vesele doživljaje, donosio sa sobom želju, nadu i iščekivanje da se ispod blagdanske jelke nađe prava, velika čokolada.

Sve je to vrlo dobro znala brižna mama. Isto je tako znala da za dolazeću zimu valja garderobu ukućana dopuniti nekim novim, toplim komadom odjeće, priskrbiti novac za ogrjev, za blagdan pripremiti bolju i obilniju hranu. A bila je tu i obvezna štednja. Odvajanje novca za buduću kuću koja im je, za sad kao dalek san, obećavala da će jednom otići iz vlažnog i mračnog stana. Otac i ona vrijedno su radili i štedjeli, molili i zahvaljivali Gospodinu na svemu što im je dao, a posebno na velikoj ljubavi koja ih je sve troje čvrsto vezala i činila da i male, neznatne sitnice poprime sjaj velikih darova. I zato je majka smislila kako ovaj Božić učiniti svojoj maloj djevojčici drugačijim od drugih i darovati joj nešto što ona tako jako, jako voli.

Svaki je dar, što bi ga darivali svojoj jedinici, bio brižno pripreman, nježno umatan u ljubav i pažljivo vezivan vrpcom odgoja.

“Što ću dobiti pod bor ovog Božića, mamice?” – pitala je jednog dana djevojčica.

“A što bi željela da ti Mali Isusek donese?” – prihvatila je majka razgovor, marljivo šivajući haljinu neke bogate gospođe.

“Ti znaš da bih voljela puno toga. Sva djeca imaju plišanog medeka, ja još nemam. Zdenka ima porculansku lutku, ja samo onu krpenu…” – pošutila je na tren i odmah nastavila – “crvene lakirane cipelice kao Suzine, ali, znaš kaj, mamice, najradije bih puno, puno, čitavu hrpu slatke čokolade! Bi li to Isusek mogao dati, hmm?”

“Pa, ne znam baš, – majka će – “od puno čokolade zabolio bi te trbuščić, pokvarili se zubići. Osim toga znaš i čula si na vjeronauku, da je neumjerenost u jelu grijeh. Mislim da bi ti Isusek rado ispunio želju, kad ne bi tražila puno, puno, previše!”

Dijete se okrenulo igri, majka poslu. Danima djevojčica nije spominjala svoje želje, ali majka nije prestala razmišljati o njima. A onda je jedne večeri, nakon večernje molitve čvrsto zagrlivši roditelje, upitala:

“A da napišem Isuseku pismo i zamolim čokoladu? Ne onu za kuhanje ili Životinjsko, već veliku pravu, u šarenom omotu. Mogu obećati što god treba!”

“Dijete, ne trebaju Isuseku pusta obećanja, već tvoja ljubav. Kad god ga nešto moliš i želiš nešto obećati, ne traži preko mjere i ne obećavaj ono što nećeš moći ispuniti. Isus ionako daje obilno, a od nas tako malo traži.” – poučavao je otac.

“Što to Isusek od nas traži?”

“Tvoje čisto i dobro srce, da u njemu napravi sebi Jaslice i tu se rodi i zauvijek živi. Eto, samo to traži od svakog djeteta, od svakog čovjeka! Ako mu to hoćeš ponuditi, onda slobodno piši pismo. A sad na spavanje i neka ti anđeli donesu lijepe snove.” – poljubivši je, prošaptala je majčica.

I stigao je Božić. Roditelji su probudili svoju jedinicu, zajedno s njom izmolili jutarnju molitvicu i pjevajući radosno Narodi nam se Kralj Nebeski, ponesoše je na rukama do male jelke što je stajala na stolu. Podnožje drvca bijaše prekriveno šarenim stolnjakom ispod kojeg su se nazirala brda i neravnine.

 

“Evo, Isusek se rodio i darove donio, pogledaj!” – rekoše roditelji.

Malena je oprezno, zažarenih obraza podizala stolnjak. Najprije je provirila crvena jabuka i njezine obraze još više zarumenila, onda je ručica otkrila prekrasnu, majčinom rukom izvezenu maramicu, zatim su tu bile nove zelene rukavice s prstima. Ostalo je još neotkriveno najveće brdo pod stolnjakom. Oprezno je zastala, duboko udahnula i podigla stolnjak. “To? To, to sam dobila?!”– bilo je to i pitanje i čuđenje i konstatacija. Jer pred njezinim očima na velikom pladnju za kolače bila je čokolada.

“Čo ko la da!!! Čokolada. Tako puno čokolade! Isusek je izvrstan!” – poskakivala je od radosti dijeleći poljupce majci, ocu i kipiću Božanskog Djeteta iz Jaslica pod jelkom.

“Evo, sad si dobila puno, prepuno čokolade i sve ćaš to sama pojesti?” – pitali su roditelji.

“Ma, ne, ne, mamice. Najprije ćemo čokoladu narezati na velike kockice, ne onakve tanke štangice kao ona za kuhanje, već veeelikee kocke i ja ću ih dijeliti – tebi mama, tebi tata, svoj djeci u susjedstvu, onoj staroj baki na kraju ulice i gluhom dedeku preko puta i meni, naravno jedna, najveća kocka Isuseku!”

 

I kad su nakon božićnog ručka izrezali čokoladu, kad ju je malena uredno, uz blagdansku čestitku podijelila svima nabrojanima i kad su pojeli svaki svoj dio, uslijedilo je:“Mamice, ova je čokolada previše fina, takva ne postoji niti u jednoj trgovini. Svi su rekli da je najbolja, najslađa na svijetu. Zašto se takva ne može kupiti?”

“Zato dijete, jer ju je za tebe, po receptu anđela Isus pripravio, a slatkoću si joj dala ti dijeleći je svima. Što si je više dijelila bivala je sve slađa.” – vješto je objašnjavala majka.

“Pogledaj, Isusek se smiješi. Mislim da je jako, jako zadovoljan kako si potrošila njegov darak!” – pokazivao je otac na maleni kipić pod jelkom.

* * *

Uistinu, u ona vremena nije bilo lako doći do tako puno čokolade. Mudra je majka, preko svojih bogatih gospođa za koje je šivala, nabavila mlijeko u prahu i kakao, (recept su joj prišapnuli njezini prijatelji anđeli) i uz malo vještine i puno ljubavi pripremila pun pladanj slatke čokolade.

Vjerujte mi, mnogo sam raznovrsnih čokolada kušala, ali okus one, Božićne čokolade, još uvijek nisam našla ni u jednoj. Sigurna sam da takvu jedu samo anđeli kad je moja mama pripremi u Nebu za rođendan Isuseku.

Mira Šincek

 

 

PISMO LASTAVICAMA

Laste drage,
laste mile, zašto ste nas
ostavile,
na daleki jug
se preselile?

Teško će nam
bez vas biti,
kada dođe
bijela zima
nema tko nas
veseliti.

Lastavica poštarica
odgovara,
perom
ispod duge šara.
Pozdrav i
telegrame šalje
i putuje sve,
sve dalje i dalje…

Ne budite tužni
i zima svoje
radosti ima.
Mi ćemo se brzo,
brzo vratiti,
cvijeće probuditi.
i tako već stoljeća
donosimo proljeća…

Đurđica Miketa

 

Laaakuuu noooć djeco. Već nam se drijema. Na počinak to nam se sprema. Laakuu noooć djeco, cijeloga svijeta na počinak ide cijela Zemlja planeta. Do iduće subote, ćao bao svima I SRETAN BOŽIĆ, malima i velikima!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s