Iz mojeg vrta

Drage čitateljice i čitatelji, pred vama je nova stranica portala ZMUSK pod nazivom “Iz mojeg vrta”. Još je filozof Epikur u drevnoj Grčkoj kazao kako za čovjeka nema veće sreće na ovome svijetu “nego brinuti se i obrađivati vlastiti vrt”. Kada bismo svi mogli uživati u sadnji cvijeća, voća, povrća i njegovu uzgoju kao i ubiranju plodova u direktnom dodiru sa prirodom, uživajući pri tome na suncu, vjetru i svježem zraku, bili bismo doista svi pravi sretnici.

DSCN0143Koliko samo ljubavi treba da vam neka biljka nikne, da nikne koji krastavac ili rajčica i mrkva u vašem vrtu? A kakva je tek slast to isto imati na svojem tanjuru? Danas, dok je većina stanovništva koncentrirana u velikim gradovima, mi kao da smo zaboravili na “vrtove našeg djetinjstva”, naših baka ili prabaka i kako su one uživale što se brinu i skrbe za svoje voće, povrće i cvijeće.

No, da ne duljimo više. Ova rubrika izlazit će jednom mjesečno, a pisati će za nju mag.ing.agr. Jelica Ladić iz Srednje škole “Arboretum” na Vinici pored Varaždina. Oni koje će posebno oduševiti ova rubrika i koji imaju svoj povrtnjak ili voćnjak moći će uvijek susretljivu ing. Ladić pitati za savjet preko službene e-mail adrese portala ZMUSK.

Nadalje, kasnije će se ing. Ladić pridružiti i netko od stručnjaka za uređenje okućnice i dvorišta naših kuća ili vikendica, pa ćete moći puno toga zanimljivoga saznati i od dotičnog stručnjaka, a primjenjivog za svoj vrt ili đardin. Vjerujemo, kako je prva jutarnja kava u mirnom, suncem okupanom đardinu, prepunom mirisa i boja – najslađa i najbolje prija. Uživajte!

 

Vrijeme je za sadnju presadnica,
ali i sjetvu nekih vrsta povrća

piše: mag.ing.agr. Jelica Ladić,
profesorica na Srednjoj školi “Arboretum”
u Vinici pored Varaždina

 

DSCN0145Posebno je zadovoljstvo uzgojiti povrće u svom vrtu te uživati u svježini i okusu koja često nedostaje povrću kupljenom u trgovačkim lancima. Osim toga povrtne gredice mogu biti jednako lijepe i privlačne kao i cvijetne  te je to dodatan razlog za zadovoljstvo.

Kraj travnja i početak svibnja idealno je vrijeme za sadnju presadnica povrća, ali i za sjetvu  graha i kasnih sorti mrkve. Iz presadnica se najčešće uzgajaju paprika, rajčica, patliđan, kupusnjače i salata, a  također se mogu uzgajati blitva, špinat, celer, peršin i cikla.

Presadnice povrća sade se vani na otvoreno kada prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva, a to je najčešće oko prvog svibnja.

Za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji povrća važno je imati dobro razvijene i zdrave presadnice, a ništa manje nije važna i sortna kvaliteta.

 

Kako obaviti sadnju presadnica?

Osim kvalitetnog sadnog materijala, a to znači čvrste i zdrave presadnice,  važno je  pravilno pripremiti gredicu. Tlo mora biti usitnjeno tj.  fine mrvičaste strukture.

 DSCN1027

Postupak sadnje

Motičicom napravimo sadna mjesta, položimo presadnicu, korijen prekrijemo zemljom i lagano stisnemo.

Bez obzira na vlažnost tla, nakon sadnje obavezno zalijevamo kako bi se slegla zemlja oko korijena.

 

Razmaci sadnje

Razmaci sadnje ovise o vrsti povrća kao i o bujnosti pojedine sorte.

Rajčica – bujnije sorte sade se u redu na razmak  50 do 60 cm, a razmak između redova treba biti 80 do  1oo cm. Za ranije sorte, koje su u pravilu i manje bujne, razmaci su manji.

DSCN0149Budući rajčica treba potporanj, najbolje je prilikom sadnje ukopati kolac za koji ćemo nekoliko puta  tijekom rasta labavo u obliku osmice povezati biljku. Tijekom rasta potrebno je također odstranjivanje postranih izbojaka ili zaperaka. Zaperci iscrpljuju biljku te  se uklanjaju dok su još mali  – dužine do 10 cmm. Taj se postupak stručno zove pinciranje.

Paprika – presadnice  se sade u redu na razmak  oko 40 cm biljka od biljke, a razmak između redova treba boti  50 do 60 cm.

Razmak sadnje za salatu i kupusnjače ovisi o sortnim osobinama odnosno o  veličini glavice.

 

Sjetva

Direktnom sjetvom , što znači da biljka na gredici ostaje od sjetve do berbe, uzgajaju se npr. grah, grašak, mrkva…

Grah se počinje  sijati krajem travnja i to  najčešće u  jarke dubine oko 5 cm. Razmak od zrna do zrna trebao bi biti oko  desetak cm,a razmak između redova oko 40 cm.

DSCN0110Postupak sjetve

Motičicom na gredici napravimo uzdužne kanaliće, obavimo sjetvui  zatim sjeme prekrijemo zemljom. Nakon sjetve gredicu zalijemo.

Grah se također može sijati i u kućice (nekoliko zrna na jedno mjesto), razmaci sjetve su 40 x 40cm

Mrkva

Kasne sorte mrkve siju se u svibnju i lipnju u plitke jarke dubine nekoliko centimetara. Ukoliko su biljčice nikle pregusto, obaviti ćemo prorjeđivanje.

 

DSCN0122Njega

U vrtu se njega podrazumijeva, a sastoji se od plijevljenja korova, okopavanja, prihranjivanja  i zalijevanja. Ukoliko je potrebno provodi se i zaštita od biljnih bolesti i štetnika.

 

 

Za lijep izgled povrtnjaka osim puno truda i rada podrebno je i puno volje i ljubavi.

DSCN0146

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s