Darujte srcem, ali i razumom

DARUJTE SRCEM, ALI I RAZUMOM!

Kako darivati, je pitanje nakon što smo se odlučili što pokloniti i nakon što smo donijeli dar našem “kandidatu”.

Sa cvijeća skidamo papir prije nego što ćemo ga uručiti ženskoj osobi. Celofan, iz razloga praktičnosti, ne skida s buketa donosilac, već ga odstranjuje domaćica pri stavljanju u vazu.

Kad primimo dar zahvalit ćemo, razmotat ćemo ga i pogledati. S dvije-tri riječi izrazit ćemo naše zadovoljstvo primljenim poklonom. Onaj koji daruje ne treba duljiti pričanjem o daru, a niti mu se “diviti”. Cijena se nikada ne spominje, a darovani predmeti ne smiju nositi oznaku cijene na sebi. Preporuča se zadržati račun kako biste dar mogli zamijeniti ako vaš znanac ima već taj predmet.

Koliko darovati, je najnedelikatniji detalj kod donošenja odluke o darivanju. Već smo rekli da pokloni visoke vrijednosti nisu pogodni, osim u izuzetnim situacijama. Dar koji po vrijednosti nije primjeren prigodi ili navodi na moguću naknadnu uslugu, može se mirne savjesti odbiti na uljudan način. Kad se odlučujemo na neki dar, probajmo se upitati: Što je to znak pažnje? – Automobil, vanbrodski motor, građevinsko zemljište, videorekored i sl. – sve to nisu i ne mogu biti “znakovi pažnje” ili darovi koji osim u navedenim iznimnim situacijama izražavaju naše poštovanje i prijateljske sklonosti. Dakako sve se ovo odnosi na situacije uobičajenog građanskog standarda, u prilikama u kojima živi većina ljudi.

Darovanje u dobrotvorne svrhe: U svijetu oko nas, pa i dalje, jedan broj ljudi živi na granici životnog minimuma. Ponekad se događaju elementarne nesreće ljudima u kojima isti gube velik dio svoje imovine. Svim tim kategorijama stanovništva treba pomoći! Institucije Crvenog križa kao i mnoge druge dobrotvorne ustanove, rado će prihvatiti vaš dar u robi, stvarima ili novčanim prilozima. Pri tome treba voditi računa da su svi predmeti čisti, cijeli i upotrebljivi.

Nekoliko napomena u vezi darivanja:

 • Mladom bračnom paru možete slobodno darivati i skuplje darove ili predmete koji će im dobro doći u kućanstvu
 • Mladom bračnom paru možete pokloniti i novac, osim u slučajevima kada je vaše poznanstvo samo formalne naravi.
 • Prije nego što darujete saznajte nešto više o sklonostima, potrebama i interesima vaših znanaca  i prijatelja
 • Učinjenu uslugu nemojte nastojati platiti skupim darivanjem, nego odgovarajućim darom izrazite pažnju i zahvalnost.
 • Ne darujte stare i već darovane stvari
 • Riječ “Hvala!” izrečena od srca, vrijedi više ponekad od neprikladnog dara.
 • Nemojte svoju okolinu navikavati na učestalo darivanje. Prečesto darivanje obezvređuje smisao tog čina i stvara nepotrebne obaveze.
 • Nastojite “pogoditi” pravi dar, onakav kakav će dobro doći vašim prijateljima.
 • Nemojte darivati sebe već druge! Nemojte kupovati suprugu mlinac za kavu ili fen za kosu, ne kupujte ženi kristalnu pepeljaru ako ste vi jedini pušač u kući
 • Darove možete slati poštom ili dostavom, lijepo umotane ili aranžirane cvijećem. Pri tome je obavezna vlastoručna čestitka, odnosno odgovarajući tekst, na podsjetnici, prigodnoj karti ili čestitci u bijeloj kuverti.
 • U slučaju spriječenosti cvijeće u košarici omotano u celofan poslat ćete na željenu adresu, dostavom. Obavezna je popratna kartica ili prigodna čestitka u kuverti.
 • U povodu svečanog prijema ili proslave rođendana, cvijeće se uz popratnu kartu smije poslati i prije našeg dolaska domaćici, odnosno slavljenici.
 • Cvijeće se šalje i naknadno nakon svečane večere ili prijema u krugu poznatih lica s popratnom posjetnicom zahvale na ugodno provedenoj večeri.
 • U buketu mora biti uvijek neparan broj cvjetova (3,5,7,9…)
 • Knjiga je univerzalan dar podjednako pogodan za muške i ženske osobe.
 • Prilikom prvog posjeta domu vaših znanaca ili tuđoj kući u pravilu se domaćici donosi buket cvijeća.
 • Kurtoazni bonton ne naređuje da se i ostalim ukućanima pored cvijeća domaćici, mora donijeti još neki dar. To naročito nije umjesno u situacijama kada je naše poznanstvo formalne naravi, površno.
 • Kada se u tuđu kuću dolazi poslom (dogovor  s majstorom, upit za kupoprodaju, posjet iz usluge trećim licima) cvijeće se ne donosi.
 • Cvijeće se donosi članovima obitelji, poznanicima i prijateljima u slučajevima kada se nisu vidjeli dulje vrijeme.

Do ponovnog druženja uz rubriku Ljubim ruke, milostiva,
pretposljednjeg četvrtka u slijedećem mjesecu.

Kako je vrijeme darivanja šaljemo vam telefonski broj i adresu Samostana Karmelićanki Božanskog srca Isusova na Vrhovcu 29 u Zagrebu (01/ 3771 976) gdje se časne sestre zdušno, s puno pažnje i ljubavi brinu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i doslovce “muku muče” kako namaknuti sredstva za higijenske dječje potrepštine, za hranu i ostalo što je djeci neophodno za njihovo odrastanje i lijepo djetinjstvo. Bilo bi lijepo ne samo po pravilima bontona već i po “milosrđu” da ih darujete šamponima za djecu, hranom, novčanim sredstvima i svim potrebitim stvarima za jedno sretno odrastanje! Od sada, pa nadalje. Kako vam mogućnosti, vrijeme i dobra volja budu nalagali!

Hvala!

Portal Zrnca mudrosti uz šalicu kave, želi vam radosne i ugodne blagdane i svako dobro u Novoj 2014. godini!

Toplo se preporučamo uz; molim lijepo, prosim fino… (Vaši: ZMUSK-OVCI)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s