Doručak, ručak, večera

Rijetko se tko danas može pohvaliti kako ima obiteljski ručak usred radnog tjedna ili je zajedno doručkovao sa cijelom obitelji. Večere nam već znadu biti zajedničke, ali i one su prava rijetkost zbog izvanrednih aktivnosti, sporta, glazbenih aktivnosti i sl. koje sve djeca pohađaju u večernjim satima, a poslije nastave.

No, ne tako davno, stariji ljudi to i danas pamte, barem su ručkovi u tjednu bili oni – obiteljski. I za doručak i za ručak, ali i za večeru vrijede neka pravila lijepog ophođenja ili lijepog postavljanja stola i sl. Pa, idemo se ovaj posljednji četvrtak u prvom mjesecu nove godine podsjetiti, kako bi to trebalo ili kako je to nekada izgledalo.

 

Doručak

Na doručak se pozivaju samo najuži članovi obitelji, između 9 i 11 sati u jutro. Za doručak ćemo servirati hladne zakuske, sireve, jaja, namaze, pahuljice, voće, čaj, kavu ili mlijeko i prirodne sokove. Slastice u jutarnjim satima trebamo izbjegavati. Za doručak nije potrebno komplicirati oko postavljanja stola, pridržavamo se načela jednostavnosti, bez suvišnog pribora, teških stolnjaka, svijećnjaka itd. Bijela boja je najprihvatljivija.

 

Brunch

To je obrok između doručka i ručka, uobičajen je u Engleskoj gdje se servira negdje oko 11 sati. Kod nas bi to bila marenda.

 

Objed ili ručak

U našoj kulturi ručak je glavni obrok u danu koji je u ne tako davna vremena, okupljao oko stola čitavu obitelj. Servirao se između 13 i 15 sati i imao je predivnu karakteristiku – osim što je s lakoćom okupljao cijelu obitelj, trajao je dugo što je bila jedinstvena prilika za razgovore, dogovore…

Takav ručak uključivao je juhu, glavno jelo i obavezan desert na kraju.

Zatim je došlo nešto modernije doba u kojem smo pristali skratiti jelovnike i trajanje ručka, odnosno doveli smo se do preskakanja ručkova jer obitelji su, pa čak i nedjeljom i praznicima, razjedinjene zbog poslova i obaveza. No ponekad se ipak dogodi prilika u kojoj ćemo moći organizirati ovakvu vrstu objeda i za obitelj i za prijatelje. U svečanim prilikama ručak se treba sastojati iz hladnog predjela, toplog predjela ili juhe, glavnog jela, priloga, salate, slastice, voća ili pladnjeva sira. Prije jela služi se aperitiv. Nakon jela služi se digestiv. Jelovnik ćemo prilagoditi gostima, ali i godišnjem dobu što znači da tijekom ljetnih mjeseci nećemo na stol iznositi teška i masna jela, kao što zimi nećemo služiti hladne salate.

 

Užina

To je obrok koji se služi u vremenu između 16 i 18 sati. Nude se mali sendviči, kanapei, naresci, sirevi uz manja peciva, sitni kolači i voće. Za piće ćemo ponuditi aperitive, likere, kavu ili čaj te prirodne sokove. Za užinu nikad ne postavljamo stol već se koristimo papirnatim ubrusima i malim tanjurima.

 

Večera

Večera se služi između 19 i 20 sati. U pravilu su upravo večere obroci koji se organiziraju u svečanijem tonu, sa svečanijim uređenjem stola i odabirom jela. Jelovnik će, kao i ručak, imati sve vrste sljedova (hladno i toplo predjelo, glavno jelo i kolač), samo će odabir tih jela biti nešto finiji. I za ovaj obrok ćemo ponuditi aperitive i digestive, pića po ukusu gostiju, a prilagođene jelovniku, dakle pivo odnosno crna i bijela vina. Uz slastice ponudit ćemo kavu ili čaj.

Večere mogu biti i hladne. U tom slučaju ćemo odabrana jela servirati u više zdjela i prikladnih posuda koje ćemo poredati na stolu. Tanjure, salvete te jedeći pribor složit ćemo, u toj prilici, odvojeno na početku stola tako da budu dostupni svim gostima.

Hladne večere su odličan izbor kada se održavaju manje zabave, proslave rođendana odraslih, pa čak i zaruke.

(iz knjige Vještina ponašanja u privatnom i poslovnom svijetu)

 

Do idućeg četvrtka u veljači pozdravljamo vas sa:
molim lepo, prosim fino!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s