Kada, gdje i kako sms-ati?

KADA,GDJE I KAKO SMS-ATI?
Ili, pravila lijepog ponašanja prilikom slanja SMS poruka!

79475-mobitelSMS-amo u hodu na ulici, u prolazu, za doručkom, ručkom, večerom, na gablecu, u tramvaju, na sastanku poslovnom, sa prijateljima u društvu, u restoranima, kinima, na sjednicama Sabora (i to kakve prostote, ajmeee!), navečer dok gledamo Dnevnik, dok pratimo sapunice, SMS-amo stalno i bez prestanka, kao da se tome ne nazire konac niti kraj…

A i za slanje SMS poruka potrebno je znati pravila lijepog ponašanja. Jer ne samo što smo kod SMS-anja izašli iz okvira lijepog ponašanja već odavno, nego nam doista prijeti situaciju koju je proročanski najavio Albert Einstein kada je zapisao: “Bojim se onog trenutka kad tehnologija bude premašila našu ljudskost. Tada će na svijetu postojati tek jedna kompletna generacija idiota!” Previše poznato, zar ne?! Stoga, vam za ovaj pretposljednji četvrtak nudimo malu poduku iz bontona: kako se ponašati prilikom slanja SMS poruka!

 

1383203727Postoji važna kratica za komunikacijsko sredstvo koje je postalo dio naše svakodnevnice: SMS (Short Masage Service), dakle, kratka poruka. U SMS ne bi trebalo prijeći granicu od 160 znakova. Naravno, na gotovo svakom mobitelu možemo i slati i primati duže tekstove. No, to je skupo i nezgodno, a prednost je upravo u kratkoći.

Zato je ovdje dobro koristiti se kraticama, to će nam uštedjeti puno prostora. Međutim, kratica ima puno i to nas može zbuniti. Neke su već toliko uobičajene, a opet ima i onih koje nisu poznate svima. Zato ih valja koristiti u određenom krugu poznatih ljudi.

Kada se s nekim pozdravljamo , na kraju poruke možete napisati “cu”što se izgovara kao “see you” i znači “vidimo se” “doviđenja”. Osim toga za izražavanje raznih emocija možemo koristiti i smješka. Za svaki osjećaj postoji određeni znak: za veselje, za žalost, ironiju i td. Postoje i određeni standardni tekstovi koji nam olakšavaju pisanje SMS poruka. Primjerice: “Na sastanku sam, javit ću se poslije”. Osoba koja čita SMS poruku stalno mora imati na umu da bi je netko pokraj nje mogao pročitati, ako je čita na javnom mjestu.

39849-sms_poruke

KADA NIJE DOPUŠTENO SLATI SMS PORUKE?

* U bolnicama ili čekaonicama u kojima je istaknut znak zabrane korištenja mobitela nije pristojno slati SMS poruke.

* Svakako izbjegavajte slati ili pisati SMS poruke za vrijeme posjeta ili razgovora. Ako ste došli u goste i cijelo vrijeme tipkate poruke domaćin će se uvrijediti. Jedina je moguća iznimka reći sugovorniku “Gle, naš zajednički prijatelj poslao mi je SMS i lijepo te pozdravlja” Tako ćete uključiti sugovornika u komunikaciju.

SMS poruka ZMUSK-ovca:
Vidimo se na istom mjestu i u isto vrijeme idući mjesec sa temom: Pravila lijepog ponašanja kod slanja elektroničke pošte ili e-mailova! Mi se radujemo našem susretu. Nadamo se, da i vi, jednako tako.

 

Lijepi pozdrav, uz prosim lijepo, molim fino.

Vama na usluzi: Vaš ZMUSK!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s