Kako se ponašati kod frizera, na manikuri ili nakon vožnje taksijem?!

Poštovane i drage čitateljice i čitatelji,

Odbrojavamo sate do službenog početka proljeća. Idemo u susret Uskrsnim blagdanima,  a pripadnici ostalih konfesija koji žive u Hrvatskoj jednako se tako raduju svojim vjerskim blagdanima. Proljeće je obično vrijeme za sve važne odluke i njihove realizacije: od velikog proljetnog pospremanja stana ili kuće, početka radova na okućnici, ali i posjeta frizeru, pedikeru, manikeru, wellnes centrima (tko si to dakako može priuštiti i sl).

napojnicaUglavnom, sa proljećem kao da “okrećemo novu stranicu života”. Počinjemo se intenzivnije družiti na zajedničkim kavama i “lunjati u kasne noće sate taksijem po gradu”. Stoga za ovaj, naš ponovni-proljetni susret u rubrici o lijepom ponašanju pod nazivom: Ljubim ruke, milostiva neće biti zgorega da se svatko od nas podsjeti kako se valja ponašati prilikom odlazaka frizeru, prilikom naručivanja taxi usluga i još cijelog niza “sitnica koje nas odaju, ali koje i život znače”. Pa, krenimo, dakle u poduku iz bontona:

Dogovor kod frizera ili u wellnes centru

????????????????????Svojoj frizerki ili frizeru ili brijaču ostavite 20 posto napojnice, ako ste na šišanju, brijanju ili slično. Ako imate odvojene osobe za bojanje i stilistu, svaka bi osoba trebala dobiti 15 do 20 posto napojnice na iznos troška usluge koju pruža. Ako samo perete i sušite kosu, 20 posto je dovoljno. Ako vam pomažu i drugi u salonu (na primjer početnik vam pere kosu), svatko bi trebao dobiti dio napojnice. Ako idete na manikuru ili pedikuru, dajte minimalno 15 posto napojnice na trošak usluge.

Vožnja taksijem

Vozač taksija koji ima taksimetar trebao bi dobiti 15 posto napojnice (minimalno 5 kuna). Primjerice za vožnju od 30 kuna ostavite napojnicu od pet kuna. taxi_largeAko je dulja vožnja tada je napojnica 20 posto. U gradovima gdje je zonska vožnja, za kraće vožnje napojnica je oko 5 kuna. Primjerice, ako vam je račun oko 27 kuna, zaokružite na 30 kuna. Ako je mnogo veći iznos dodajte 20 posto napojnice na ukupan iznos. Možemo napojnicu prilagoditi ovisno o okolnostima. Primjerice, ako vozač vozi drugim putem kako bi dobio veći iznos nemojte ostaviti napojnicu. S druge strane, ako ste zapeli u prometu, dobro je platiti malo više od normalnog, jer vozač gubi novac dok čeka. Ako ste zapeli oko 10 minuta i na taksimetru je oko 60 kuna kada dođete na cilj, možda ćete umjesto 8 kuna dati 10 kuna napojnice. Ako vam je vozač pomogao s prtljagom dodajte još pet kuna napojnice.

Korištenje usluga vratara ili nosača

putovanje-300x198Dajte napojnicu vrataru i nosaču minimalno pet kuna po torbi. Ako imate mnogo prtljage, možda ćete htjeti dati više. Za tri torbe, na primjer, uljudno je dati do 20 kuna. Svaki puta kada vam nosač nešto donese u sobu ili za vas obavi neki poslić-kupi novine i sl.-očekuje se da mu također ostavite napojnicu između 10 i 20 kuna.

3462124-0_170x500

Zemlja EU sa kojom nas je dijelila višestoljetna povezanost na ovaj ili onaj način, susjedna nam Austrija, moglo bi se reći da je najpoznatija po navici davanja napojnica. Ta, građanska uljudnost kod njih je dovedena gotovo do savršenstva. Kako stanovnici “lijepe naše” pamte i neka bolja financijska vremena od ovih, tako i sa nostalgijom pamte dane kada su vrlo rado i “široke ruke” davali napojnice za pružane im usluge.

S obzirom da su danas došla vremena da je za nekoga 10 kuna “veliko kao 100 ili više kuna” teško je za povjerovati da će se kod nas ovaj uljuđeni običaj u najširijim slojevima društva uspjeti održati. Ali, znate kako se kaže: O, tempora, o mores. Ili, ona druga: Bolje da propadne selo, nego običaji.”

MONEY23F_1I ne zaboravite i na ovu staru izreku koja obavezuje: Ruka koja daje uvijek je iznad one koja prima. Zato je važno imati “šlifa” kod davanja napojnice, pa ma kako ona bila skromna, primjerice od dvije kune. Ako to uradite “sa stilom” to više vrijedi nego da ste nezgrapno poput “novopečenih bogataša” dali napojnicu od 20 kuna za pružane vam usluge. Vjerujte, nam!

Hvala vam na pozornosti. Do idućeg druženja sa vama u pretposljednjem tjednu mjeseca travnja u novom poglavlju lijepog ponašanja rubrike: Ljubim ruke, milostiva.

Lijepo vas pozdravljamo sa: molim lijepo, prosim fino.

Vaši, ZMUSK-ovci

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s