Pravila lijepog ponašanja kod kartaških igara

Igra poker kao Boža zvani pub!

Širok, osmijeh, zlatan zub, ziheraški pogled, ima asa u rukavu i sigurno blefira…

 

Započinju godišnji odmori za one koji su među sretnicima da još uvijek rade. Slobodno vrijeme u vikendicama na “bregu” u Hrvatskom Zagorju ili pored Mrežnice i Kupe, ili pak na moru naši ljudi različito koriste. Neki vole samo sunčanje, neki uživaju u mogućnosti da se konačno mogu isplivati i nauživati mora, a neki opet vole u hladu piti gemišt, bevandu ili pivo i baciti koju kartu. No, bez obzira kako se na prvi pogled može činiti, osim kartaškim pravila i u igrama karata postoje pravila lijepog ponašanja. A koja su to, doznajte od nas ako pročitate sljedeće retke:

Bilo da je riječ o pokeru, remiju, canasti, preferansu ili o kraljici među kartaškim igrama, bridžu, njihova glavna značajka je da, u natjecateljskom sportskom duhu, suprotstavljaju jednog ili više igrača drugim igračima. Često se kaže da ništa ne otkriva stvarnu prirodu neke osobe bolje od putovanja ili od načina kako se ponaša za kartaškim stolom.

Došavši za stol za kojim ćete igrati, normalno je da se najprije upoznate sa svojim partnerima ili suparnicima. Ako nema nikoga tko će vas predstaviti, predstavite se sami. Ako u kartanju sudjeluju dame, pristojnost nalaže da muškarci ne sjednu dok one ne zauzmu svoja mjesta.

Kako bi se što je moguće više izbjegle rasprave i incidenti, preporučljivo je da prije početka igre domaćin ili domaćica kuće utvrde neka pravila. Unaprijed će se dogovoriti:

  • koliki je ulog (pazite da se točno utvrdi u kojoj valuti, nije svejedno da li je u eurima ili u kunama); posve je prihvatljivo igrati bez uloga, iz zadovoljstva
  • koliko će se partija igrati; toga se valja strogo držati, bez obzira kakvu su vam sudbinu karte namijenile;
  • točne konvencije (to je posebno važno u bridžu)
  • eventualnog suca u slučaju spora (njegove odluke imaju snagu zakona)

Ako neka uloga ne odgovara pojedinom igraču (primjerice ako misli da je ulog previsok ili prenizak, ili ako ne poznaje predviđene konvencije) treba o tome pristojno obavijestiti domaćine. Nema ničeg lošeg u tome da unaprijed kažete ako se s nečim ne slažete. Naprotiv, čekati svršetak partije da biste pokazali svoje nezadovoljstvo mogli bi značiti, u slučaju da ste izgubili, kako tražite načina da izbjegnete svoje obveze. Takvo ponašanje je neprihvatljivo, jer ne treba zaboraviti staru izreku koja kaže da je kartaški dug – dug časti.

Nakon što su ustanovljena pravila, partija može početi. Pristojan igrač uvijek će ostati miran i hladnokrvan, a u igri će poštivati postavljena pravila. Igrači će osim toga strogo poštivati nekoliko pravila, bez obzira o kojoj igri je riječ. Prvo pravilo glasi: nikada nećemo varati u igri, čak ni u šali.

Kartanje u potpunosti razotkriva osobu koja igra. Živci su često napeti, jer protiv kartaške sreće ne možemo ništa učiniti, ali možemo iskušati sve šanse koje nudi. Bilo bi dakle više nego neumjesno pomagati fortuni tako niskim manevrima. Varanje nikada nije smiješno i nikada se neće tako shvatiti.

Igrači trebaju šutjeti, neće se služiti pokretima, mimikom, kašljucanjem ili nekim drugim oblicima odašiljanja znakova koji bi se mogli smatrati nepoštenima. Također nije pošteno pokušati omesti pažnju suparnika tijekom partije.

 

Drugo pravilo glasi: nikada nećemo napadati partnera u igri. Ako pristanemo igrati s nekim, moramo mu dopustiti njegove nedoumice. Ako po vašem mišljenju vaš partner prečesto griješi u igri, jedino što vam preostaje je da u tišini to podnesete i da ga prvom prilikom ostavite. Vikati na drugu osobu uvijek se smatra nepristojnim, a posebno je to neugodan prizor za svjedoke takva ispada.

Budući da su veze između supružnika daleko premašile granice formalizma, nije dobro da muž i žena budu partneri u igri. Ima slučajeva da su se brakovi raspali nakon oštre prepirke za kartaškim stolom! I zapamtite nikada nećemo ismijavati način na koji su naši protivnici igrali.

 

Treće pravilo glasi: dug valja platiti!
Kad je partija gotova (ukoliko to nije učinjeno već tijekom igre), prave se računi. Jedna osoba bila je određena da tijekom igre upisuje brojke, ali bez obzira na to možete sebi bilježiti uloge, kao podsjetnik. Kad se svedu računi, nije pristojno započinjati načelne rasprave. Ako netko od igrača ne može platiti cijeli dug, domaćin će platiti umjesto njega. Ne treba posebno istaknuti da će mu dužnik vratiti novac što je moguće brže.

 

Evo još nekoliko opaski o ponašanju tijekom kartanja:

Posve je neprikladno naglo napustiti kartaški stol prije završetka partije. To bi moglo značiti da odbijamo nastaviti igru, jer je netko od igrača varao ili se loše ponio. Nije uputno nadugačko se žaliti kako vas karta neće. Svi znamo da su dobici i gubici na kraju uravnoteženi. Danas vam ne ide karta? Šteta, ali nemojte to pokazati pred suparnikom, jer kolo sreće se okreće.

(iz knjige Bonton,
Vodič lijepog ponašanja)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s