Prilagodite se lokalnim običajima za stolom

Pravila lijepog ponašanja kod stola u različitih naroda svijeta variraju. Ako želite biti “putnik oko svijeta” i upoznati kulture drugih naroda u tom slučaju morate biti spremni sjesti i za njihov stol kako biste kušali njihove delicije. No, ne samo da biste se mogli ugodno iznenaditi novootkrivenim okusima jela, nego bi vas mogli iznenaditi i običaji koji vladaju za stolom prilikom objedovanja, večere ili doručka.

Stoga, vama, kao gostu ništa drugo ne preostaje, želite li biti uljudni, nego da se ponašate u skladu s pravilima lijepog ponašanja za stolom zemlje i domaćina kod kojeg ste došli za stol. Zato vam nudimo nekoliko primjera iz života: kako se ponašati za stolom kada ste u stranoj zemlji? Na vama je samo da ih usvojite i na sljedećem putovanju primijenite.

 

Obratite pozornost na sljedeće izuzetke od onoga što ste naučili:

U Kini se jede kolektivno. Koristite štapiće kako biste se poslužili iz velike posude. Nemojte križati štapiće – ostavite ih na posudici za štapiće ili paralelno na vrhu zdjelice. Ako se ne znate služiti štapićima, možda ćete podići zdjelicu i privući ju ustima kako biste lakše pokupili rižu štapićima ili možete zatražiti vilicu i nož.

Azijski restorani imaju čačkalice na stolu nemojte zaboraviti pokriti usta kad ih koristite.

U Francuskoj je postavljen stol tako da su viljuške i noževi postavljeni naopako, zupci vilice su okrenuti dolje, i žlice su okrenute. U nekim europskim zemljama se salata jede zadnja, pa je vilica za salatu najbliže tanjuru.

Upotreba vilice i noža se razlikuje između američkog i europskog stila. Oba su stila ispravna, pa ne morate mijenjati svoj način.

U Francuskoj ćete rijetko hranu dirati prstima. Ondje se koriste vilice i noževi i za hranu koja se drugdje jede prstima.

Neki ljudi u bliskoistočnim zemljama i u dijelu Indije jedu s prva tri prsta desne ruke – nikada lijevom. Ako ne znate pravila, držite ruke u krilu i promatrajte što rade lokalci. Kada naučite kako oni jedu možete i sami pokušati. Međutim, domaćin vam može pomoći priborom za jelo na koji ste navikli.

Postoje mnoge sitne razlike kod ponašanja za stolom. Zamolite domaćina što učiniti kada niste sigurni.

 

Pogreške!

Kako god jeli nemojte zaboraviti da se ostavljanje hrane u tanjuru kao i odbijanje repeta u privatnom domu smatra vrlo neuljudnim. Ne želite pokazati da vam se ne sviđa hrana koja je pred vama. Na Bliskom istoku, odbijanje šalice kave ili čaja, koji se stalno nude u kući, u trgovini, i u uredima je također uvreda za domaćina.

Ne zaboravite: lijepo ponašanje je uvijek u modi!

 

Do idućeg pretposljednjeg četvrtka u mjesecu,
pozdravljamo vas sa: prosim lepo, molim fino.

(iz knjige Bonton za neznalice)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s