Moja Afrika

Poštovane i drage čitateljice i čitatelji!

Pred vama je nova rubrika. Ukoliko vas naziv asocira na istoimeni film u kojem Meryl Streep igra slavnu književnicu Karen Blixen, to je predivno. Jer je riječ o filmu nezaboravnih pejzaža, “začinjen” ljubavnom pričom i “jednom izuzetno hrabrom ženom”. Upravo smo radi tog nagrađivanog i srcu nam priraslog filma, odlučili se za naziv “Moja Afrika”.

Naša suradnica, apsolventica etnologije i kulturne antropologije te povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gđica. Marta Fiolić kroz šest mjeseci boravka u Ruandi, redovito će nam “pripovijedati priče u slici i riječi-ma” o njenom volonterskom radu te iskustvu iz Afrike.

Ono što o “crnom kontinentu” znamo, doznali smo putem malih ekrana, knjiga, radio emisija, novina i sl. Uglavnom su nam poznate potresne priče o siromaštvu i gladi, o iskorištavanju dječjeg i ženskog rada, obrezivanju i udaji malodobnih djevojčica, “krvavim dijamantima”, itd. Iz tih priča rijetko čitamo optimizam. Naravno, te potresne priče ne smijemo ignorirati, ali ne smijemo niti na temelju njih generalizirati.

Afrika je, međutim, daleko više od toga. Od Kanarskih otoka i poznate planine Atlas, preko Sahare sve do starog Egipta; od delte rijeke Nil, preko Viktorijinog jezera sve do Rta dobre nade – Afrika je spoj starih i novih civilizacija. Od najmodernijih gradova do prekrasne neistražene prirode. Afrika ima bogatstvo različitih kulturnih baština, zajednica i divnih ljudi.

Sljedećih šest mjeseci imat ćemo jedinstvenu priliku čitati i gledati čitav spektar priča, koje se isprepliću oko Nyamirambo ženskog centra, u Kigaliju. Dakle, o svim zanimljivostima i pojedinostima iz svakodnevnog života moći ćemo doznati iz reportažnih zapisa naše mlade suradnice.

Marta FiolićOva mlada djevojka uskoro će diplomirati na gore spomenutom fakultetu. A već u prosincu, otputovat će u Ruandu kako bi volontirala u okviru “promicanja prava žena”. Kroz fotoreportažu, približiti će vam sredinu u koju odlazi, prilike života i svakodnevicu u Kigaliju, glavnom gradu Ruande.

Dakako, to će jedino biti moguće u slučaju da Marta Fiolić uspije uz vašu pomoć, sakupiti nešto više od dvije tisuće eura – koliko joj je potrebno da bi boravila u Ruandi tijekom idućih šest mjeseci.

Mirovni Inštitut iz Ljubljane koji je do sada financirao projekt u Ruandi, nije više u mogućnosti podmirivati troškove putovanja i života volontera, pa tako ni gđice. Marte Fiolić. Radi čega je važno da mlada djevojka poput Marte, otputuje u Afriku? – zapitali ste se. Odgovor na to i mnoga druga pitanja doznat ćete u njezinom “pismu namjere” – namijenjenom svim ljudima dobre volje! Svima onima koji vole i poznaju Afriku ili ju žele bolje upoznati. Ljudima koji žele pomoći Marti, kako bi ona pomagala drugima.

http://www.volunteerforever.com/volunteer_profile/marta

 (ovo je bila uvodna riječ urednice ZMUSK-a)

 

 

Pozdrav!

Marta FiolićJa sam Marta. Uskoro ću završiti studij povijesti, etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prije par mjeseci otvorila su mi se vrata u svijet, tako što se ukazala prilika za volontiranje u gradu Kigali u Ruandi.

Sigurno se ne varam kada kažem da smo: “svi jednom imali želju mijenjati svijet!” Ono što sam naučila jest da se to čini malim koracima. Nadam se da ćete se sa mnom u ovoj spoznaji složiti?! Osjetljivoj na nepravdu prema svakom čovjeku, po bilo kojoj osnovi, rasnoj, klasnoj ili rodnoj, ovaj korak, iako ima 5495 km, moj je ipak malen korak ka – promjeni!

 

„Najbrži način da se učini promjena u društvu jest mobiliziranje žena svijeta“
– rekao je Charles Malik.

 

Nyambirambo Women’s Centre to već čini. Ja mogu samo biti zahvalna na prilici da budem dio te misije. Tko je, naime, NWC? NWC je raznolika i heterogena grupa koja povezuje društveno deprivilegirane i marginalizirane vrijedne žene različite socijalne, kulturne i religijske pozadine. Glavna ideja centra bila je da se podrže lokalne žene kako bi nastavile (ili započele) svoju edukaciju i praksu, kako bi zadobile bolje prilike za zaposlenje, a svojim obiteljima i okolini bile primjer i omogućile bolji život.

Ideja je ukazati na probleme ruanđanskih djevojaka i žena s kojima se one nose svakodnevno, a to su društvena marginalizacija, rodna neravnopravnost u obrazovanju, nepismenost, nedostupnost informacija, nasilje itd. Kada su problemi uočeni, lakše je pristupiti njihovom rješavanju. NWC tome pristupa na način da organizira besplatne radionice i tečajeve – od čitanja i pisanja, preko šivanja i drugih rukotvorina do informatike. Rješavanjem svakodnevnih praktičnih problema, osvješćuju se i ljudska i građanska prava, te kada se sve to sagleda, ne profitiraju samo pojedinke i pojedinci, već čitava zajednica.

 

Zašto sam, naime, ja odlučila napustiti Hrvatsku i otići volontirati u sklopu promicanja prava žena u Ruandu u Afriku? Može biti da se i to pitate. I to s pravom, posebice kada ste svakodnevno zatrpani informacijama o nasilju nad ženama u našoj sredini, o potplaćenosti žena na radnim mjestima i sl. Međutim, naš standard života i standard života žena, djece ili muškaraca u Ruandi odnosno u Africi nije niti za usporedbu. Osim osobnog dugogodišnjeg interesa za Afriku, važnije je izuzetno vrijedno iskustvo rada s djecom i ženama u potpuno drugačijim i za neke nepojmljivim uvjetima života, gdje bi mlade žene iz Hrvatske poput mene mogle bolje promotriti uvjete u kojima se naše društvo nalazi te gdje bi mogle naučiti ne samo više cijeniti našu tradicijsku i kulturnu tečevinu u emancipaciji žena nego i kasnije iskustva prilagođena našim uvjetima života primjenjivati u promicanju ženskih i općenito ljudskih prava. Zato mi molim vas omogućite kao mladoj ženi da se osmjelim i krenem na tako neizvjestan, ali plemenit put. Što to, dakle, znači?

Kako bih, naime, pronašla svoje mjesto u NWC-u i kako bih mogla pomoći njegovom plemenitom cilju, meni treba Vaša pomoć, plemeniti ljudi. Za posao neću biti plaćena, a s dosadašnjim studentskim budžetom nisam mogla pokriti sve što je potrebno.

Stoga sam toliko slobodna da vam svima koji imate dobru volju sudjelovati u ovakvom načinu sponzorstva podastrem radi transparentnosti troškova sljedeći cjenik:

  1. cjepiva 100 €
  2. karta 700 €
  3. viza 80 €
  4. stan 160 € (x6) = 960 €
  5. ostalo 100 € (x6) = 600 €

Što je u konačnici cca. 2440 €

 

Uplate je moguće izvršiti na:

Marta Fiolić
Tekući račun: HR 702 360 000 323 535 0690
Žiro račun: HR 482 360 000 311 434 5720

 

Svaka pomoć je dobrodošla!
Od srca hvala!

Svima bih se pokušala odužiti na način da budem od koristi svojem društvu i zajednici iz koje potječem, a već na samom početku mojeg volontiranja mogla bih sve vas zainteresirane za Afriku i afrička pitanja nekoliko puta na mjesec preko portala Zrnca mudrosti uz šalicu kave svojim pričama i fotografijama o životu u Ruandi na odgovarajući način poticati i buditi znatiželju za ovim nepravedno zanemarenim kontinentom.

 

Vaša Marta Fiolić!

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s