NEPOZNATO O POZNATOME

 

Zamrznite špinat

Istraživači s Sveučilišta Penn State utvrdili su da špinat skladišten na temperaturi od 4 stupnjeva u manjoj mjeri gubi na nutritivnoj vrijednosti nego špinat skladišten na temperaturi od 10 do 20 stupnjeva. To se posebno odnosi na sadržaj karotenoida i folata. Prema rezultatima, špinat gubi 53 posto od ukupnog sadržaja folata nakon 9 dana skladištenja u zamrzivaču na temperaturi hlađenja od 4 stupnja. Skladišten na temperaturi od 10 stupnjeva već nakon šest dana špinat gubi 47 posto od ukupnog sadržaja folata, dok skladišten na temperaturi od 20 stupnjeva već nakon četiri dana gubi 47 posto od ukupnog sadržaja folata.

Pivom protiv raka prostate

Dobra vijest za sve pivopije: sastojak piva po imenu ksantohumol štiti od karcinoma prostate, kako pokazuje novo istraživanje, međutim, prije negoli pohitate prema hladnjaku dobro je znati da tog sastojka u pivu ima toliko da bi trebalo popiti više od 17 piva kako bi se ostvario povoljan utjecaj. Ksantohumol je tvar koje ima u hmelju, a inhibira specifične proteine s površine prostate koji imaju ulogu u nastanku karcinoma. Prvi je put otkriven 1931. godine, ali njegovi učinci na zdravlje su bili nepoznati do prije desetak godina. Na tržištu već postoje dodaci prehrani koji sadrže hmelj, a Nijemci proizvode pivo koje ima 10 puta više ksantohumola. Čekamo rezultate istraživanja koji će pokazati štiti li ovakvo pivo od karcinoma prostate.

Luk i češnjak štite od raka

Talijanski znanstvenici su otkrili da osobe čija je prehrana bogata lukom i češnjakom i drugim povrćem iz iste porodice imaju značajno niži rizik od obolijevanja od raka u usporedbi s onima koji te namirnice zaobilaze u širokom luku. Znanstvenica Carlotta Galeone, s Instituta za farmakološka istraživanja “Mario Negri” u Milanu, zajedno sa svojim timom objavila je znanstveni rad u časopisu American Journal od Clinical Nutrition. Zdrastvene blagodati ovih namirnica poznate su već stoljećima, međutim tek se manji broj opsežnih znanstvenih studija bavio ovom temom. U navedenoj studiji, autori su pregledali brojne radove objavljene u Italiji i Švicarskoj kako bi utvrdili vezu između konzumacije luka i češnjaka i karcinoma usne šupljine, larinksa, jednjaka, debelog crijeva, dojke, jajnika i bubrega. Oboljeli od raka konzumirali su prosječno od 0 do 14 serviranja luka tjedno,a osobe koje nisu oboljele od raka jele su od 0 do 22 serviranja luka tjedno. Konzumacija češnjaka također je bila učestalija među zdravim ispitanicima, osim u slučaju karcinoma dojke, jajnika ili prostate koji su vezani uz hormonske i reproduktivne promjene.

Artičokama protiv mamurluka

Jeste li znali da su artičoke sjajne za olakšavanje mamurluka? To je fenomenalno povrće puno aktivnih sastojaka koji pomažu probavnom procesu, lomeći i uklanjajući masne kiseline i alkohol iz tijela. Dokazano je i da snižavaju kolesterol u krvi i pomažu pri općoj probavi masti. One su bogate kalijem i folnim kiselinama, sadrže nisku količinu masti i dobar su izvor vlakana i vitamina C. Kuhajte svježe artičoke u slanoj vodi od 30 do 40 minuta i začinite ih limunovim sokom. Možete koristiti i srčike artičoke u ulju; pokušajte s onima u konzervi jer vam štede vrijeme potrebno da oljuštite vanjsko lišće.

.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s