Od zrnca mudrosti do filozofije

Pred vama je nova rubrika Od zrnca mudrosti do filozofije. Ako je za Talesa sve na ovom svijetu kao prapočelo bila “voda” za Stari Zavjet na početku bijaše “Riječ”, za “izabrani narod” – Jahve, za kršćane “sin Božji ili Krist”, za naše znanstvenike iz CERN-a “Božja čestica”, a za našeg čuvenog slijepog prevoditelja (poput Homera) i književnika Seada Muhamebegovića – “Ritam” u tom slučaju za nas ZMUSK-ovce na početku bijahu – ZRNCA MUDROSTI uz šalicu kave!

Od zrnca mudrosti do filozofije, kratak je put. Svaka dva utorka u mjesecu sa različitim temama iz života, a zapravo iz filozofije, predstavit će vam se mladi prof. filozofije i povijesti Matija Mate Škerbić iz Varaždina. Bit će tu svega pomalo; od mudrosti staroga Sokrata “koji je kvario mladež”, pa ćemo mu mi u tome i zdušno pripomoći, dobrog učenog Platona i Aristotela, ali i Sv. Augustina, Descartesa, Jaspersa, Haideggera…ma čitava “galerija likova koja je protutnjala kroz povijest filozofije” koji sudjeluju u živom razgovoru sa nama, ljudima s početka 21. stoljeća i našim životnim problemima.

A za (pra)početak prof. Mate vam se predstavio sa temom “Kad Sokrat, Platon, Aristotel, Sv. Augustin, Descarstes, Jaspers i Maradona zaigraju nogomet” ili “Nogomet i filozofija”. (Ne i slučajno). Nešto smo načuli da počinje serija na RTL-u “Montevideo, Bog te video” ili zapravo, počinje li to Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu?! A za to nam baš treba dobar “Ritam”, a ne “dvije lijeve”…

Ostale teme s nestrpljenjem očekujte prvog i pretposljednjeg utorka u mjesecu. U svakom slučaju, uz šalicu kave, ostavljamo vas u dobrom društvu starih “mudraca” i novih problema, te mladog prof. filozofije Matije Mate Škerbića. Pa, vi uživajte. Nadamo se da će biti onako, baš po vašem – ćeifu?! I da ćete tražiti još. I to riječima: Daj mi molim te, još malo “filozofiraj”!

24.06.2014. – Pucanj u Sarajevu
Je li jedan pucanj doista odgovoran za smrt 10 milijuna ljudi?!

01.07.2014. – Završen raspisan natječaj Europske oznake jezika

08.07.2014. – Ra-ra-radnička, odmara se klasa,
pla-pla-plavi se Jadran talasa…!

26.08.2014. – Za život u kojem ostaju … oči širom otvorene!
Ili, tek su djeca pravi “filozofi”, zar ne?!

16.09.2014. – Filozofija, kršćanstvo i Blažena Djevica Marija

07.10.2014. – Kako se televiziji dogodila filozofija?
Ili, TV Filozofija

09.12.2014. – Filozofija živi u školskom sustavu i iznalazi različite načine da utječe na živote i formiranje osobnosti novih mladih generacija. Uz probleme, dakako…

10.03.2015. – Filozofija kao elitna i(li) za svakoga?!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s