Završen raspisan natječaj Europske oznake jezika

S projektom “Filozofija za malene” portal ZMUSK i Udruga “Mala filozofija” natječu se za Europsku oznaku jezika!

 

Europska unija raspisala je natječaj za Europsku oznaku jezika sa 30. svibnjem koji je trajao do 30. lipnja ove godine. Svoje projekte na natječaj za Europsku oznaku jezika poslali su u partnerstvu Udruga Mala filozofija iz Zadra i portal ZMUSK ili Zrnca mudrosti uz šalicu kave iz Zagreba.

Udruga Mala filozofija osnovana je 2009. godine u Zadru s ciljem za razvijanjem i postizanjem kritičkog, kreativnog i skrbnog mišljenja kod djece i mladih. Udruga Mala filozofija surađuje s 20 škola od Vukovara do Splita i nekoliko knjižnica. Za sada broji 72 člana. Surađuje s 30-tak zemalja u svijetu, a neke od njih su: Francuska, Južna Koreja, Italija, Austrija i Bosna i Hercegovina. Predsjednik Udruge Mala filozofija je dr. filozofije Bruno Ćurko.

U suradnji s portalom ZMUSK prijavili su zajedno projekt pod nazivom Filozofija za malene. Nositelji projekta su autori (slikovnica) i ilustriranih knjiga prof. filozofije i povijesti iz Varaždina, Matija Mato Škerbić koji i inače surađuje za portal ZMUSK u rubrici Od zrnca mudrosti do filozofije, te dr. Bruno Ćurko. Koordinatori projekta su urednica portala ZMUSK, Gordana Igrec i pomoćnik urednice i grafički urednik Dominik Šimetin. U projekt su uključene i psihologinje Majda Rjavec i Dubravka Miljković s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Projekt Filozofija za malene osmišljen je kao niz filozofskih slikovnica za djecu, prvih takve vrste u Hrvatskoj. Predstavljen tekst koji bi bio krajnje pojednostavljen pratile bi odgovarajuće ilustracije i tako poticale djecu na znatiželju, budile u njih potrebu za komunikacijom i zbližavanjem sa svojim vršnjacima kroz predstavljena pitanja ili filozofske dileme.

Ilustrirane knjige ili slikovnice bile bi popraćene video uradcima koji bi bili titlirani i tako na još zanimljiviji način predstavili filozofiju najmlađima, a sve u cilju da potiču na kritičko i kreativno mišljenje od najranije dobi. Uz video uratke i slikovnice projekt je osmišljen i popratnim dječjim igrama koje bi se oslanjale na pitanja iz filozofije, a putem kojih bi djeca vježbala svoje motoričke, komunikativne sposobnosti, kao i svoje snalaženje u prostoru, vremenu i društvu.

Krajnji cilj takvog projekta je pomoći odraslim ljudima koji su svi od reda bili djeca da razviju takve intelektualne i emocionalne vještine kojima će se moći ne samo snaći na tržištu rada, nego ujedno i doprinositi humanijem i smislenijem životu. S tim ciljem je uostalom i sam portal ZMUSK nastao: da promiče kulturu i kvalitetu življenja na ovim prostorima, pa i šire. Svojim skromnim, ali nadamo se, djelotvornim snagama.

U uvjerenju da bi prve ilustrirane knjige na hrvatskom jeziku namijenjen djeci doprinijele ljepšem i kvalitetnijem odrastanju svakog djeteta kao i popratni sadržaji koji su predloženi u projektu za Europsku oznaku jezika portal ZMUSK pokrenuo bi unutar svojeg djelovanja niz aktivnosti.

U suradnji sa Društvom dječjih pisaca iz Zagreba kao i sa Udrugom-partnerom, Mala filozofija pokrenuti će, uz rubriku Dječje priče i stihovi za laku noć i rubriku Filozofskih priča za djecu.

Na kraju predstavljanja ovog natječaja za projekt Europske oznake jezika možemo reći kako se nadamo odgovarajućim rezultatima koji će se ogledati u finalnom “proizvodu”, a taj je: Filozofija za malene, (slikovnica) i ilustrirana knjiga na hrvatskom jeziku, koja bi mogla osvojiti kako one najmlađe tako i njihove roditelje, odgajatelje u vrtićima i sve koji brinu za njihov rast i razvoj.

Unutar projekta Filozofija za malene, uklopljen je i projekt Filozofija i sport koji u sebi nosi  plan izrade dviju knjiga pod nazivom: Lopta je okrugla, a ni filozofija nije nezanimljiva i Od gumi-gumija i graničara do olimpijske baklje, čiji bi autor trebao biti prof. Matija Mato Škerbić uz suradnike. U tim knjigama bi se na odgovarajući, izbalansiran način između filozofske terminologije i svakodnevnog jezika, kroz vlastito autorovo iskustvo odrastanja uz sportske aktivnosti progovorilo o tzv. atraktivnim ili manje atraktivnim sportovima u nas i u svijetu.

Od primjerice “najvažnije sporedne stvari na svijetu”, nogometa, pa do košarke, plivanja, klizanja ili manje poznatih sportova. Kao i o važnosti bavljenja sportom kod djece, te svojevrsnom snobizmu koji vlada u nekim krugovima kada su posrijedi sportske aktivnosti djece (kao kritički osvrt autora i na taj sve više prisutan segment u našem društvu, pa i šire) ili na sveopću komercijalizaciju sporta. Zašto primjerice danas rijetko tko” igra srcem” poput Pelea, Šurbeka, Dražena Petrovića, Mate Parlova i sl… ?!

U svakom slučaju kroz nekoliko mjeseci na policama knjižnica, knjižara, školskih ili obiteljskih biblioteka kao i onih u javnim institucijama, moglo bi se naći štivo o filozofiji i sportu pisano na osebujan, atraktivan, a opet malo i “starinski” način, s originalnim pristupom temi. Štivo koje bi jednako tako mogao poželjeti u svojoj biblioteci Davor Šuker, Niko Kranjčar, Toni Kukoć, Duje Draganja kao i svaki paraolimpijac ili svaki đak koji započinje ulaziti na bezazlen način u svijet sporta igrajući isprva graničar u svojem kvartu sa svojom ekipom, a to ga može ponijeti u neslućene visine ili jednostavno u “ljubav prema bavljenju bilo kojim sportom”

To je ujedno projekt kojime je Udruga Mala filozofija i portal ZMUSK zaokružio svoj natječaj za  Europsku oznaku jezika. Do rezultata ne preostaje ništa drugo nego marljivo, samozatajno i savjesno raditi i strpljivo čekati rezultate koji bi i Udruzi Mala filozofija i portalu ZMUSK dobro došli kao “vjetar u leđa”. Čut ćete o svemu tome više i na vrijeme!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s