Blokada računa

Što kada je blokiran račun?!

Piše: mr.iur. Darko Graf

    Sustav ovrhe u Republici Hrvatskoj počiva na dva ključna zakona. To su Ovršni zakon (Narodne novine br. 112/12, 25/13) koji je u potpuno novom tekstu stupio na snagu 15. listopada 2012. godine, te Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (Narodne novine br. 91/10, 112/12) koji je na snazi od 1. siječnja 2011. godine, ali je s 15. listopada 2012. godine pretrpio određena usklađenja s tekstom novog Ovršnog zakona.

Tzv. “blokade računa” regulira Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji Financijsku agenciju stavlja u središte provedbe ovrhe na novčanim sredstvima dužnika, na način da propisuje ovlasti i dužnosti Financijske agencije kao pravne osobe s javnim ovlastima u situaciji kada zaprimi “osnovu za plaćanje”.

Osnovom za plaćanje smatraju se dokumenti na temelju kojih je Financijska agencija ovlaštena i dužna postupati u skladu s navedenim zakonom. Primjerice, pravomoćna i ovršna presuda koja glasi na ispunjenje novčane tražbine i sadrži potvrdu pravomoćnosti i ovršnosti, osnova je za plaćanje koja se izravno dostavlja Financijskoj agenciji na naplatu. Osnovom za plaćanje smatraju se također zadužnica i bjanko zadužnica, ako su ispunjene sve formalne pretpostavke u postupku njihova izdavanja, obračuni neisplaćene plaće, naknade plaće, ili otpremnine, ako ima sadržaj koji Ovršni zakon propisuje za ovršnu ispravu (a mora imati i pečat i potpis poslodavca, kako to određuje Pravilnik o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće ili otpremnine). U situaciji kada zaprimi neku od osnova za plaćanje,  Financijska agencija daje određene naloge bankama ili drugim kreditnim institucijama u kojima dužnik ima otvoren račun odnosno deponirana sredstva, da iznos za koji je određena ovrha zaplijeni i prenese na račun vjerovnika naznačen u osnovi za plaćanje ili popratnom dopisu Financijskoj agenciji.

Ukoliko nema dovoljno sredstava na računu dužnika iz kojih bi se mogla namiriti cijela tražbina vjerovnika odjednom, nastupa stanje tzv. “blokade računa”, koje se često u praksi potpuno pogrešno shvaća. U prvom redu, do blokade računa ne može doći kada dužnik raspolaže na računu s dovoljno sredstava za namirenje tražbine vjerovnika u cijelosti. Tada će poslovna banka dužnika, sukladno nalogu Financijske agencije, jednostavno prenijeti sredstva radi kojih i u iznosu radi kojeg se vodi postupak neposredne ovrhe, na račun vjerovnika, pa Financijska agencija neće biti ovlaštena niti će dodjeljivati dužnikovom računu oznaku “blokade računa”. To će jednostavno biti račun s kojega je ovrhom zaplijenjen i prenesen određeni iznos na račun vjerovnika.

Međutim, ako dužnik nema dovoljno sredstava na računu za namirenje cjelokupne tražbine vjerovnika u cijelosti i odmah (a nema niti na drugim svojim računima u drugim bankama i/ili kreditnim institucijama), Financijska agencija stavit će oznaku blokade računa tom konkretnom računu dužnika. Podatak o blokadi računa pravne osobe javan je podatak i omogućuje drugim vjerovnicima dužnika, a potencijalnim ovrhovoditeljima, da procijene isplati li im se čekati u redoslijedu naplate ili im je korisnije pokrenuti ovršni postupak radi naplate svoga potraživanja iz drugih dijelova imovine konkretnog dužnika. I račun s dodijeljenom oznakom “blokade računa” funkcionalan je račun i nije blokiran u smislu da je preko njega nemoguće poslovati.

Upravo suprotno, “blokirani račun” podrazumijeva priljev iz kojega bi se mogle namiriti osnove za plaćanje koje su Financijskoj agenciji stigle za konkretnog dužnika. Štoviše, Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima nalaže kao obvezu poslovanje preko računa svim onim pravnim subjektima (poduzetnicima) koji na računu nemaju dovoljno sredstava za namirenje svih osnova za plaćanje koje se na njihovo ime vode u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi Financijska agencija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s