Može li firma postojati i biti aktivna bez zaposlenih?


Piše:
mr.iur. Darko Graf

Može. Niti jedan zakon ne propisuje koliko koji pravni subjekt može ili mora imati zaposlenih jer to nije posao ni briga države. U praksi najčešći oblik trgovačkih društava je društvo s ograničenom odgovornošću. Kod njega, kao niti kod drugih trgovačkih društava, ne mora biti niti jednog zaposlenog radnika u smislu kako radni odnos i radnika definira Zakon o radu (Narodne novine br. 149/09, 61/11, 82/12, 73/13). Radnik se u radnom odnosu obvezuje osobno obavljati određene poslove za poslodavca, dok se poslodavac radniku za obavljeni rad obvezuje isplatiti plaću i osigurati mu poslove koje treba obavljati.

S druge strane, Zakon o trgovačkim društvima (Narodne novine br. 111/93, 34/99, 52/00, 118/03, 107/07, 146/08, 137/09, 152/11(pročišćeni tekst), 111/12, 68/13) propisuje obvezna tijela svakog trgovačkog društva, pa tako ne može postojati društvo koje ne bi imalo osobu ovlaštenu na zastupanje pravne osobe, dakle, najčešće direktora. Međutim, taj direktor ne mora nužno biti u radnom odnosu sa društvom kojega je direktor, što potvrđuje i odredba čl. 2. st. 3. Zakon o radu, koja predviđa da fizička osoba koja je kao član uprave, izvršni direktor ili u drugom svojstvu prema posebnom zakonu, pojedinačno i samostalno ili zajedno i skupno, ovlaštena voditi poslove poslodavca, može kao radnik radnom odnosu obavljati određene poslove za poslodavca. Dakle, može – ali ne mora.

Ako obavlja poslove direktora u radnom odnosu (temeljem ugovora o radu za radno mjesto direktora), na njega se ne primjenjuju automatski odredbe Zakona o radu o prestanku ugovora o radu (odredbe o duljini otkaznog roka, otpremnini itd.), osim ukoliko ugovorne strane ta pitanja ne reguliraju na određeni način ili upute na primjenu upravo ovih odredbi Zakona o radu koje su načelno isključene od primjene. Ako direktor nije u radnom odnosu temeljem ugovora o radu za obavljanje poslova radnog mjesta “direktora”, na njega se primjenjuju odredbe navedenog Zakona o trgovačkim društvima već zbog njegovog statusa direktora društva upisanog u sudski registar nadležnog suda. On već samo zbog svoje funkcije ima određene obveze i odgovornosti u pogledu toga društva, iako se ne radi o radnom odnosu, a nije mu potreban nikakav poseban ugovor. Dogradnja ovih zakonom reguliranih obveza i odgovornosti te s druge strane prava direktora, vrši se između društva i dotičnog direktora tzv. menadžerskim ugovorima, međutim, niti takvi ugovori nisu obvezni, jer će se na sve posebno neregulirane odnose između direktora i društva primjenjivati navedeni Zakon o trgovačkim društvima.

Stoga je, prema sadašnjim propisima, moguće, a prema poslovnoj praksi i vrlo često, zakonito poslovanje trgovačkog društva bez ijednog zaposlenog radnika. Čujemo od nedavno u javnosti kako Vlada planira obvezati sva društva (“firme”) da imaju barem jednog zaposlenog kako bi time povećala zaposlenost u državi, imajući na umu ogroman broj nezaposlenih. Nismo sigurni da su zakonodavstvo, propisivanje obveza, nametanje kvota i slični manevri vlasti pogodan put u povećanje zaposlenosti. Zapravo, sigurni smo da nije, pa se pitamo na temelju čega se donose ovakve “napredne mjere za poticanje zapošljavanja”, koje u isto vrijeme ograničavaju poduzetničku slobodu, slobodno tržište, upitne su ustavnosti i tako dalje i tako dalje…Nameće se odgovor kako idejni tvorci takvih ideja ne samo da nisu nikada zarađivali za kruh na slobodnom tržištu, nego povrh toga imaju jako slabo znanje iz osnovnih pravila ustroja države koja se želi svrstati pod tzv. “zapadne demokracije”.

Jedan odgovor na Može li firma postojati i biti aktivna bez zaposlenih?

  1. Jagoda napisao:

    Poštovani,
    iz navedenog teksta mi još nije jasno da li je moguće biti imenovan direktorom d.o.o.-a, a ugovorom o radu biti zaposlen na neku nižu poziciju te stoga primati minimalac od cca 2600kn.
    Puno hvala na odgovoru!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s