Posvajanje djece

POSVAJANJE DJECE!

Činom posvajanja djeteta, na određeni se način zadovoljavaju potrebe obje strane toga odnosa: potrebe djeteta za zbrinjavanjem u svakom smislu, te potrebe određenih osoba da budu roditelji!

mr.iur. Darko Graf

U sjeni nedavnog referenduma o uzdizanju postojeće zakonske definicije braka, kao zakonom uređene zajednice života žene i muškarca, na razinu ustavne odredbe, ostaju one uobičajene životne odredbe Obiteljskog zakona (Narodne novine br. 116/03, 17/04, 136/04, 107/07, 57/11, 61/11, 25/13) koje nisu od posebnog interesa široke javnosti, primjerice odredbe o posvojenju djece. Prema našem zakonodavstvu, posvojenje je poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji posvojiteljima omogućuje roditeljstvo, budući da posvojitelji posvojenjem stječu pravo na roditeljsku skrb. Dakle, činom posvajanja djeteta, na određeni se način zadovoljavaju potrebe obje strane toga odnosa: potrebe djeteta za zbrinjavanjem u svakom smislu, te potrebe određenih osoba da budu roditelji.

Postupak posvajanja nije jednostavan, jer se za njegovo zasnivanje traže na obje uključene strane određene pretpostavke odnosno uvjeti koji moraju biti ispunjeni kako bi do posvojenja uopće moglo doći. Primjerice, za posvojenje je potreban pristanak obaju ili jedinog roditelja djeteta, a ako je dijete navršilo dvanaest godina i sposobno je shvatiti značenje posvojenja, za zasnivanje posvojenja potreban je i njegov pristanak. Što se tiče gornje granice dobi djeteta do koje je posvojenje moguće, ona je postavljena na opću granicu za stjecanje pune poslovne sposobnosti, pa se posvojenje može zasnovati najkasnije do osamnaeste godine života djeteta. Posvojitelj iznimno može biti osoba koja nije u braku, ali za ovaj slučaj zakon traži da je to od osobite koristi za dijete. Što je to osobita korist za dijete i postoji li u konkretnom slučaju, u zakonu, naravno, ne piše, pa će se u svakom pojedinačnom slučaju morati prosuđivati sve okolnosti relevantne za odgovor na ovo pitanje. Postupak za posvojenje provodi po službenoj dužnosti centar za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta ili boravišta djeteta.

Osoba koja želi posvojiti dijete zatražit će od centra za socijalnu skrb svojega prebivališta mišljenje o vlastitoj podobnosti za posvojenje, koje će joj biti potrebno radi sudjelovanja u postupku posvojenja pred centrom koji će postupak voditi. Ovime se utvrđuje postojanje psihosocijalnih karakteristika i uvjeta života kod potencijalnog posvajatelja, kako bi se zaštitio interes djeteta. Odluka o posvajanju određenog djeteta nije laka, jer posvojenjem između posvojitelja i njegovih srodnika s jedne strane, te posvojenika (kako se naziva dijete koje je posvojeno) i njegovih potomaka s druge strane, nastaje neraskidiv odnos srodstva, kao i sva prava i dužnosti koja iz toga proizlaze (primjerice, nasljeđivanje). Istovremeno, posvojenjem prestaju međusobna prava i dužnosti osobe koju se posvaja (posvojenika) i njegovih krvnih srodnika. Naravno, ako je u konkretnom slučaju dijete posvojila maćeha ili očuh, ne prestaju prava i dužnosti između djeteta i roditelja koji je u braku s posvojiteljem, te krvnim srodnicima tog roditelja, budući da se u njihovom odnosu ništa ne mijenja. U pravilu, posvojitelji se upisuju kao roditelji djeteta u maticu rođenih, na način da centar za socijalnu skrb koji je donio odluku o posvojenju, dostavlja tu odluku, nakon što postane pravomoćna, nadležnom matičaru radi upisa u maticu rođenih djeteta. Matičar na temelju ove odluke vrši novi temeljni upis činjenice rođenja konkretnog djeteta u skladu s podacima o ocu i majci (zapravo: posvojiteljima) navedenim u rješenju nadležnog centra za socijalnu skrb.

Međutim, postoji mogućnost da posvojitelji ne budu upisani u maticu rođenih kao roditelji posvojenog djeteta, ako centar za socijalnu skrb utvrdi da je to u interesu tog djeteta. Opet, zakon ne propisuje izričito kada je nešto u interesu djeteta, pa je na nadležnom centru da utvrdi postojanje ili nepostojanje ovog interesa u svakom konkretnom slučaju. Bez obzira na ovaj interes, ako je dijete-posvojenik stariji od dvanaest godina, za upis posvojitelja kao roditelja potreban je pristanak djeteta. Prema tome, posvojenje je ozbiljna životna odluka, koja ne utječe samo na posvojitelja i posvojenika, već moguće i na druge srodnike posvojitelja: krvni srodnici posvojitelja (djeca) morat će dijeliti nasljedstvo s posvojenikom (koji će se isto smatrati djetetom posvojitelja), i to na jednake dijelove. Prije nego donesete odluku o posvajanju, korisno je razmisliti o svim njezinim učincima.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s