Pravni savjet za g. Zdeslava Medaka iz Ploča

G. Zdeslav Medak iz Ploča je molio našeg odvjetnika neka mu pokuša odgovoriti na neka pitanja vezana uz probleme oko komunalne naknade. Nadamo se da mu je mr.iur. Darko Graf u rubrici petkom s pravnikom na kavi uspio pomoći. Kao i mnogima koje tište slični problemi.

piše: mr.iur. Darko Graf

 

PITANJE:

Grad je počeo naplaćivati stare neplaćene račune za komunalnu naknadu i vodnu naknadu. Za to su ovlastili odvjetnički ured. Računi nisu plaćani deset godina. Opomenu (ovrhu) još nismo dobili. Od udruge za zaštitu potrošača smo dobili savjet da za takve račune postoji zastara za sve starije od tri godine. U komunikaciji sa službama grada su nam odbili mogućnost zastare i nude da platimo račune (glavnicu) prije nego stigne opomena, jer tada bi trebali platiti i kamate i usluge odvjetničkog ureda.

Molio bi Vas da mi odgovorite:

  • Savjet što da radimo u ovoj situaciji.
  • Da li se pozvati na „zastaru“.
  • Da li je točno da za takve račune postoji zastara od tri godine i, ako jest, na koji način to odraditi da ne upadnemo u „administrativno-pravnu“ zamku.
  • Ako platimo glavnicu za zadnje tri godine – što dobivamo (a što gubimo) u tom slučaju.

 

 

ODGOVOR:

Točno je da tražbina komunalne naknade zastarijeva u roku od 3 godine od dana dospijeća. Zastara je institut građanskog prava reguliran odredbama Zakona o obveznim odnosima (Narodne novine br. 35/05, 41/08, 125/11) koji ga definira kao “prestanak prava zahtijevati ispunjenje obveze”. To konkretno znači da zastarjeli dug može i dalje postojati kao dug i može biti valjano plaćen odnosno podmiren, ali dužnik ima pravo, ako tako izabere, pozvati se na zastaru pojedinih tražbina svoga vjerovnika, što će dovesti do nemogućnosti vjerovnika da svoje potraživanje naplati prisilno putem suda. Valja znati da sud ne pazi po službenoj dužnosti na zastaru potraživanja, tj. neće sud sam ispitivati je li neka utužena tražbina zastarjela do dana podnošenja tužbe, ali će to morati provjeriti ako se dužnik u sudskom postupku pozove na zastaru. Također, bitno je znati da je za prekid zastare vjerovniku dovoljno pokrenuti određeni postupak (npr. parnični postupak pred sudom radi utvrđenja postojanja tražbine ili ovršni postupak putem javnog bilježnika na temelju izvoda iz otvorenih stavaka (poslovnih knjiga) grada o kojemu se u konkretnom slučaju radi) prije nastupa zastare odnosno prije isteka zakonom propisanom zastarnog roka za konkretno potraživanje. Dakle, ako je ovršni postupak radi naplate komunalne naknade iz 2004. godine koja je dospijevala npr. 15.7.2004. pokrenut protiv dužnika putem javnog bilježnika najkasnije do 15.7.2007. godine, tada ovaj postupak radi naplate može trajati i 20 godina, ako će trebati, i neće se raditi o zastari ovog potraživanja jer je postupak pokrenut unutar zastarnog roka.

Međutim, ako je taj isti postupak pokretnut nakon 15.7.2007. godine, npr. 20.7.2007. godine je javnom bilježniku predan prijedlog za ovrhu, tada će se dužnik uspješno može pozivati na zastaru. Opet je potrebno napomenuti da se dužnik na zastaru mora pozvati ako je želi koristiti kao argument, jer to sud u njegovo ime neće i ne može samostalno činiti. Nakon što se provjere datumi dospijeća pojedinih tražbina po prigovoru zastare, sud će odbiti vjerovnika s njegovim zastarjelim potraživanjima. U konkretnoj situaciji bilo bi najbolje izvidjeti o kakvim se točno potraživanjima radi (je li stvarno komunalna naknada ili nešto drugo), koji su datumi dospijeća svakog od njih, a zatim, ako je riječ o komunalnoj naknadi, platiti tri godine unatrag (od danas), a za sve ostalo istaknuti prigovor zastare (ako to želite, to dužnik mora sam odlučiti i ne može se umjesto njega dati odgovor na pitanje: da li izjaviti prigovor zastare? – ako ne želite platiti, a nastupila je zastara – tada svakako da). Plaćanjem glavnice ili bilo kojeg dijela potraživanja priznaje se dug, tako da biste prije plaćanja morali znati što točno plaćate, budući da će svakom vašom uplatom za koju nije izričito navedeno na što se odnosi, grad vrlo vjerojatno zatvarati najstarija svoja potraživanja, što vama nije u interesu, budući da će u tom slučaju najvjerojatnije prvo “zatvoriti” svoje zastarjele tražbine od prije desetak godina (koje vi, rekli smo, ne želite platiti).

Zbog toga trebate na uplatnicama jasno naznačiti da plaćate npr. “komunalnu naknadu za listopad 2014.” ili “rujan 2012.”. Prema tome, logičan put bio bi zatražiti od nadležne gradske službe izlist svih dugovanja (otvorene stavke) za konkretnog dužnika i tada se dogovoriti s gradom da se glavnica za protekle tri godine (komunalne naknade) plati odjednom, pri čemu bi se grad mogao odreći kamata, a da se sva ostala potraživanja (komunalne naknade) grada otpišu jer su zastarjela. Prije usmeno postignutog dogovora nemojte ništa potpisivati niti priznavati kao dug jer zastara počinje ponovno teći od dana kada ste priznali dug (izjavom, plaćanjem, davanjem osiguranja i slično), pa će se u tom slučaju gradu otvoriti put za utuženje tih zastarjelih tražbina, a vi ćete izgubiti mogućnost uspješnog korištenja prigovora zastare.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s