UZDRŽAVANJE DJECE – “ALIMENTACIJA”

Osim maloljetne djece, roditelji su dužni uzdržavati i svoje punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij!

piše: mr.iur. Darko Graf

Obiteljski zakon (Narodne novine br. 116/03, 17/04, 136/04, 107/07, 57/11, 61/11, 25/13) temeljni je propis koji regulira odnose roditelja i djece. Prema tome zakonu, roditelji su dužni skrbiti o životu i zdravlju djeteta i omogućiti mu korištenje mjera za unaprjeđenje, čuvanje i vraćanje zdravlja, imaju dužnost i pravo odgajati dijete kao slobodnu, humanu, domoljubnu, moralnu, marljivu, osjećajnu i odgovornu osobu, poštujući načela ravnopravnosti spolova, kako bi bila pripremljena za skladan obiteljski i društveni život s pozitivnim odnosom prema prirodi.

Roditelji su također dužni čuvati i njegovati dijete i skrbiti za njegove potrebe; ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora odrasle osobe, imaju pravo i dužnost nadzirati ga u njegovu druženju s drugim osobama, brinuti se o redovitom obveznom školovanju djeteta i općenito, aktivno štititi njegova prava i interese, te sudjelovati u njegovom odrastanju.

Kada jedan roditelj nije u mogućnosti ili ne želi živjeti u zajedničkom kućanstvu (obiteljskoj zajednici) s drugim roditeljem i djetetom koje je dužan uzdržavati, sud mora, na zahtjev drugog roditelja koji ovdje nastupa kao zakonski zastupnik djeteta, ili ponekad po službenoj dužnosti (primjerice, u brakorazvodnoj parnici), naložiti tom roditelju koji ne živi s djetetom u obiteljskoj zajednici, da plaća određeni iznos novca na račun djeteta ili njegovog drugog zakonskog zastupnika (obično roditelja). Taj iznos novca obično nazivamo alimentacijom ili naknadom za uzdržavanje.

Prema Obiteljskom zakonu, uzdržavanje djeteta dužnost je i pravo roditelja, a odricanje od te dužnosti i prava nema pravnog učinka (dakle, nitko ga se ne može osloboditi). Naravno, to ne znači da onaj tko prima uzdržavanje mora te iznose i primiti protivno svojoj volji. Roditelji su, dakle, dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete i ta je dužnost prema kriterijima Obiteljskog zakona tako jaka da ovlaštenik uzdržavanja (tako nazivamo onoga tko prima uzdržavanje) može tu svoju naknadu potraživati i unatrag pet godina, a roditelj kojem je ograničena ili oduzeta roditeljska skrb ili roditeljsku skrb ne ostvaruje, ne oslobađa se dužnosti uzdržavanja djeteta.

Osim maloljetne djece, roditelji su dužni uzdržavati i svoje punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, te redovito i uredno ispunjava svoje obveze. Jednom kada završi školovanje, a ne može se zaposliti, roditelji su dužni uzdržavati svoje punoljetno dijete do godine dana nakon prestanka obrazovanja, kao i punoljetno dijete koje zbog bolesti, mentalnog ili tjelesnog oštećenja nije sposobno za rad i to sve dok ta nesposobnost traje.

Ovdje govorimo o zakonskoj obvezi uzdržavanja, pa će u nekim situacijama roditelji svoju djecu uzdržavati možda i duže od jedne godine od završetka redovitog školovanja, međutim, to bi bila samo moralna, a nikako i zakonska (utuživa) obveza. Ako dijete koje je potrebno uzdržavati ima stanovite prihode (primjerice, od kazališnih predstava u kojima sudjeluje ili naslijeđene imovine), dužno je pridonositi za svoje uzdržavanje. O uzdržavanju ili alimentaciji obično razgovaramo u kontekstu brakorazvodne parnice, kada sud određuje s kojim će roditeljem dijete živjeti nakon razvoda braka, te nalaže drugom roditelju da periodički (mjesečno) plaća određene iznose s naslova uzdržavanja. Ove iznose sud utvrđuje primjenom kriterija koje propisuje Ministarstvo socijalne politike i mladih kao “Minimalne novčane iznose potrebne za mjesečno uzdržavanje djeteta”.

Taj se dokument donosi svake kalendarske godine, jer u obzir uzima prosječnu mjesečnu isplaćenu neto plaću  po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj, što je promjenjiv podatak koji objavljuje Državni zavod za statistiku. Tako je, primjerice, za uzdržavanje djeteta do šest godina kao minimalan mjesečni iznos propisano 931,26 kuna, za dijete od sedam do dvanaest godina 1.095,60 kuna, a za dijete od trinaest do osamnaest godina 1.205,16 kuna. Ovi su podaci u primjeni od 1. travnja 2013. godine, a s početkom travnja svake godine u primjenu će  neki novi “minimalni iznosi” za koje se nesumnjivo može zaključiti da neće znatno odstupati od ovdje navedenih zbog situacije u gospodarstvu. Naravno, sud može, uzimajući u obzir sve okolnosti pojedinog slučaja (npr. iznadprosječna primanja roditelja), odrediti i više mjesečne iznose uzdržavanja, ali i one niže od minimalnih propisanih, ako je financijska situacija roditelja koji je dužan uzdržavati dijete ispodprosječna.

Jednom određeni iznosi uzdržavanja nisu nepromjenjivi i svaki obveznik njihovog plaćanja može od suda tražiti da se oni usklade s novim stanjem, ako je ono dovoljno različito od situacije koja je postojala u trenutku kada se prethodno odlučivalo o iznosima uzdržavanja. I na kraju jedna zanimljivost: ako roditelj ne uzdržava dijete, baka i djed po tom roditelju dužni su ga uzdržavati na isti način kako to Obiteljski zakon propisuje za roditelje. Nije li to zakonodavac sankcionirao djeda i baku kao “stare roditelje” koji se nisu iskazali u kvaliteti roditeljske skrbi nad današnjim roditeljem koji ne uzdržava svoje dijete?

Jedan odgovor na UZDRŽAVANJE DJECE – “ALIMENTACIJA”

  1. Vuljanko Renata napisao:

    Zar nije sramotno od Hrvatske da u svakom trenutku gleda gdje ce pokrasti svoje umirovljenike? Zar treba osiromasiti vec siromasne i dozvoliti neodgovornim roditelima pa postanu Jos neodgovorniji i bezobrazniji!!!
    Bravo Hrvatska, nastavi sa sojim unistavanjem tvojeg naroda

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s