Plovi, plovi, plovi mala barka…

P1030431Otprilike oko 350 izlagača iz Hrvatske i regije predstavilo se ove godine na 25. jubilarnom sajmu nautike koji se na Zagrebačkom velesajmu održavao od 17. do 21. veljače. Već na ulazu u paviljon broj 8 sve je podsjećalo na iste nautičke sajmove u Dusseldorfu, Munchenu ili Parisu. Ispred ulaza ispod šatora nudile su se se kuhane kobasice, točilo kuhano i svježe vino ili pivo. Uz ove delicije bilo je tu i autotohotnih mirisa našeg podneblja poput onih mirisa lepinja i ćevapa. Od paviljona broj 8 sve do paviljona 11 ljubiteljima plovila na vodi predstavljena je vrhunska ponuda jahti, glisera, čamaca, kajaka, gumenjaka, brodskih i vanbrodskih motora, opreme za ronjenje, jedrenje, sve rekreativen sportove na vodi, sportske opreme za ribolov, itd.

P1030446Drugog dana sajma nautike unatoč kišnoj večeri posjetitelja je bio zadovoljavajući broj. Osim hrvatskog mogao se među posjetiteljima čuti i engleski jezik, njemački ili češki. Neki su samo radoznalo razgledali izložene primjerke koji su se “šepurili” ili male gumenjake koji su skromno, ali jednako ponosno stajali po strani, dok su drugi u opuštenoj atmosferi čavrljali, sklapali poslove, ispijali kavicu ili vino na jahtama. Šušuru i guštu na 25. jubilarnom sajmu nautike jedino je nedostajalo naše plavo more. Možda su još nedostajali Roko i Cicibela. Kad smo kod njih, bio je izložen i najbolji hrvatski brod za 2016. godinu, ali nije mu bilo ime Cicibela.

Untitled.png
Među brojnim izlagačima pažnju nam je privukao Centar za inovacije u maloj brodogradnji iz Hrvatske. Osobito su iznenadile male tvrtke sa svojim izloženim primjercima rekreativnih plovila na vodi, a posebno onih namjenjenima djeci. Uz sve to, pozornost su nam privukla dva izložena primjerka jacuzzi kade. Pa, dok se jedni kupaju na moru, drugi doma točaju noge u lavoru ili u jacuzziju masiraju leđa. Kako su jacuzzi kade zalutale na sajam nautike, to međutim nismo uspjeli doznati.

P1030435Sve u svemu, 25. sajam nautike u Zagrebu bio je okvirima naših mogućnosti, ali s opravdavajućom ambicijom da sve granice male zemlje za veliki odmor i velike gospodarske krize, nadiđe. To je posvjedočio i posjet prvog čovjeka iz poslovnog svijeta u Hrvatskoj, Ivice Mudrinića koji je 18. veljače razgledao u društvu poslovnih kolega sajam nautike. Sajam nautike privukao je velik broj znatiželjnika koji su ili samo maštali o jednom primjerku jahte u svojoj marini na moru ili pak su bili zainteresirani za kupnju ili za poslovanje. Brojka od 25 tisuća posjetitelja kojom su raspolagali nadležni za organiziranje 25. jubilarnog sajma nautike u svakom slučaju, uzimajući u obzir naše skromne životne prilike, je respektabilna. Sumorniji bi se na odlasku s ovog sajma mogli pitati samo Kud plovi ovaj brod? Dok bi Roko i Cicibela rekli: bilo je ovdi svita od anarhišta, ateišta, komuništa, bogobojaznih i sviju fela. Zajedničko im je svima bilo da su – guštali!

P1030461

Ajde baci pismu: To je bilo ka u priči Roko nije jema ništa Cicibela još i manje. Pale su i grube riči, ali vrime sve izliči… Šaka, suza, vriča smija, ća je život vengo fantažija?!

Plovi, plovi, plovi, mala barka…
Dogodine, na istome mistu, na drugoj jahti, a more i na maloj falkuši!

Napisala: Gordana Igrec
Grafički uredio: Dominik Šimetin

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s