… Davorom Ivom Stierom (04.05.’15.)

Europska unija snažno drži do svojih antitotalitarističkih korijena!

 

Ponedjeljkom na kavi s…
europarlamentarcem Davorom Ivom Stierom

Prvi hrvatski europarlamentarac koji je dobio “europskog Oscara u politici” je europarlamentarac iz redova HDZ-a, Davor Ivo Stier. 18. ožujka Davor Ivo Stier dobio je nagradu za najboljeg europarlamentarca 2015. godine u kategoriji razvojne suradnje. Mediji su sramežljivo objavili ovu vijest, što zbog “stigme” koja prati HDZ zbog mnogobrojnih afera i repova koji se vuku iza “nove posade HDZ-a”, što zbog naše opće poznate “nezainteresiranosti za sve što se ne događa u našem dvorištu i ne diže adrenalin”.

U stankama u njegovu radu, ulovili smo europarlamentarca Davora Ivu Stiera koji već svojim porijeklom (dolazi iz Argentine) izaziva kontroverze. Mi se nadamo da je europarlamentarac ovjenčan “političkim Oscarom” dok je odgovarao na naša blitz pitanja uspio popiti kavu, pa ćemo stoga i mi napisati da smo “jednog ponedjeljka bili na kavi” sa Davorom Ivom Stierom i na brzinu se dotakli bitnih pitanja za politički život EU-a i Hrvatske.

 

Na čemu se trenutno radi u Europskom parlamentu?
Oba odbora kojih sam član, Odbor za razvoj i Odbor za međunarodnu trgovinu, dio su šireg vanjskopolitičkog djelovanja EU.

Pregovori  Globalnog razvojnog okvira nakon 2015. prioritet su Odbora za razvoj u ovom mandatu, ali i prioritet nove Europske komisije. Kao izvjestitelj Europskog parlamenta upravo za taj proces, aktivno se zalažem za izgradnju inkluzivnih, odgovornih i transparentnih institucija, uspostavu vladavine prava i izgradnju demokracije, te globalno dobro upravljanje kao temelje razvoja svake zemlje, dakle i zemalja u razvoju, ali i onih razvijenijih, uključujući i Hrvatsku. To je jedini put ka održivom rastu i razvoju, te u konačnici, jedini način za iskorjenjivanje siromaštva u svijetu i smanjenje jaza između bogatih i siromašnih.

U Odboru za međunarodnu trgovinu, u fokusu su trenutno pregovori Trgovinskog sporazuma između EU-a i SAD-a koji će bitno ojačati ulogu EU na globalnoj sceni te će potaknuti rast naših gospodarstava i otvaranje novih radnih mjesta. TTIP će posebice biti koristan za male i srednje poduzetnike zbog uklanjanja trgovinskih barijera za plasiranje proizvoda na američko tržište, a koje su do sada predstavljale previsoke administrativne namete za male kompanije. Naravno, posebno pratim trgovinske odnose EU sa zemljama jugoistočne Europe.

Glede prostora koji sam dobio u odborima EP, zaista sam zahvalan kolegama iz Europske pučke stranke na tome što su me izabrali za koordinatora Kluba zastupnika EPP-a unutar Odbora za razvoj, te delegacije za odnose sa zemljama Afrike, Kariba i Pacifika, a samim time i za člana središnjeg odbora Kluba EPP-a što mi omogućuje da aktivno pridonosim formulaciji dugoročnih političkih stavova EPP-a u Europskom parlamentu.

 

Što vam znači Nagrada za Europskog zastupnika godine u kategoriji razvoja?
Svake godine “The Parliament Magazine” organizira izbor za najboljeg zastupnika Europskog parlamenta u više kategorija. Zastupnike nominiraju nevladine udruge, instituti i zaklade koji se bave europskim politikama. Ocjenjuje se kvaliteta i broj nominacija, te se odabiru tri kandidata za svaku kategoriju. Zatim se otvara proces glasovanja u kojem pravo glasa imaju zastupnici Europskog parlamenta. Ove godine glasovalo je gotovo 500 europskih zastupnika.

Sama nominacija i nagrada uslijedila je nakon uloženog napora u pripremi izvješća o “Globalnom razvojnom okviru nakon 2015”. Kao izvjestitelj Parlamenta imao sam priliku sudjelovati u jednom uistinu inkluzivnom procesu gdje je postignut konsenzus svih većih  političkih grupacija   oko nove globalne strategije razvoja. Rezultat je jedna snažna poruka Europskog parlamenta da nova razvojna politika EU mora biti usmjerena ka tome da osiguramo dostojanstva i pravdu za sve naše građane.

Ovo priznanje svakako je veliki poticaj za daljnji rad u Europskom parlamentu.

Do kojih političkih vrijednosti držite?
Kao zastupnik Kluba Europskih pučana, zalažem se za dostojanstvo svakog ljudskog bića, za društvo koje se temelji na solidarnosti, te za vladavinu prava i maksimalne prilike za sve ljude kao preduvjet održivog razvoja.

U okviru svoga rada, zalažem se za europsku razvojnu politiku koja će postaviti u centar djelovanja demokršćanski koncept dostojanstva svakog ljudskog bića. Smatram kako se europska vanjska politika, uključujući i razvojnu suradnju, mora temeljiti na promociji zaštite ljudskih prava, te izgradnji institucija koje će efikasno štititi ta prava. Ne možemo samo uzimati ekonomske indikatore u obzir kada govorimo o razvoju pojedine zemlje, jer ljudi iza brojki, i njihovo dostojanstvo, je ono što je uistinu važno. Primjerice, pojedine zemlje, poput Nigerije, doživjele su visok ekonomski rast u posljednjih nekoliko godina, no veći dio stanovništva živi ispod granice siromaštva, ispod 1 dolara na dan. To je problem na koji moramo pronaći odgovor – kako osigurati održiv razvoj, ali onaj koji će uključivati pravdu i dostojanstvo za sve. Zato je važno staviti vladavinu prava u centar razvojne politike, jer samo tako možemo osigurati maksimalne prilike i mogućnosti za sve ljude, a ne samo za korumpirane elite na vlasti.

 

Zašto u EU jača euroskepticizam i radikalizam?
Euroskepticizam i jačanje ekstremne desnice, ali i ekstremne ljevice u Europi izravna su posljedica globalne ekonomske krize. Birači su počeli sumnjati u mogućnost vladajućih struktura da odgovori na probleme građana.

Nažalost, te ekstremne populističke struje ne nude racionalna rješenja kao odgovore na ekonomske i ostale probleme, već govore ono što građani žele čuti, bilo to izvedivo u praksi ili ne. Jedini cilj takvih stranaka je pobjeda na izborima.

 

Koliko Europa drži do svojih antifašističkih korijena?
Europska unija snažno drži do svojih antitotalitarističkih korijena. EU je nastala na temeljnim vrijednostima mira i pomirenja te promicanja demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava. Te vrijednosti,u potpunosti suprotne onima fašizma i komunizma, uglavljene su u temeljne ugovore Europske unije.

Rezolucijom o europskoj savjesti i totalitarizmu koja je usvojena velikom većinom 2. travnja 2009. Europski parlament jasno je osudio svaki oblik totalitarizma, uključujući fašizam i komunizam. Parlamentarci su najoštrije osudili sve zločine protiv čovječnosti te teška kršenja ljudskih prava počinjena pod totalitarnim i autokratskim režimima.

Također, ista Rezolucija traži od država članica centralne i istočne Europe a koje su bile pod komunističkom diktaturom, da omoguće pristup dokumentima i arhivima, uključujući one obavještajnih službi, kako bi se raščistilo i suočilo s poviješću.

 

Kako se slažete s ostalim europarlamentarcima, posebice iz naših stranaka?
Izvrsno surađujem sa kolegama iz Europske pučke stranke, ali i ostalih grupacija u EP. Svakodnevna komunikacija sa europarlamentarcima iz ostalih država članica, ali i političkih grupacija, neophodna je za postizanje političkog konsenzusa oko važnih tema za EU i naše građane.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s