… Filipom Radošem (15.12.’14.)

 A ljubav? U dvi riči da stane: i davanje i primanje!

Ponedjeljkom na kavi s
dramskim umjetnikom Filipom Radošem iz Splita,
ili kod Stipe-a u gostima

Filip Radoš (24sata)

Preuzeto sa: 24sata.hr

“Ali ja vam ne znam to oko Interneta” rekao je nekako skrušeno kao da se opravdava, a da za to i ne postoji pravi razlog, jer on je ipak “čovik starog kova” splitski glumaca Filip Radoš kojeg već šestu sezonu gledamo u humorističnoj seriji Stipe u gostima, dok sam ja ostala zatečena, jer nisam znala progovara li to Stipe u svojem ‘uncutarijskom stilu ili to Filip Radoš misli doista ozbiljno? I mislio je ozbiljno. Kako je sve svoje obaveze oko snimanja serije Stipe u gostima u Zagrebu obavio, pred Božić se Filip Radoš povukao u svoj Split, pa smo naš razgovor o pitanjima od velike problematike poput politike do onih nešto manje važnih, ali koji na kraju krajeva ipak život znače, nas dvoje obavili preko telefona, ali ipak uz pomoć kompjutora. Filip Radoš, glumac kojeg smo sa jednakim oduševljenjem pratili i u humorističnoj seriji Vaši i naši kao našeg ‘Ercegovca – Antišu na privremenom radu u Njemačkoj koji u istoimenoj seriji “muku muči sa Prigorcima i Zagrepčanima” u Zagrebu se snalazi kao riba u vodi, tako nam je barem otkrio odmah na početku našeg razgovora. Ne čudi stoga što se i u seriji Stipe u gostima kod sina mu Ive i neviste Lane već i udomaćio. A kako i ne bi kad je Filipu Radošu Split pravi dom, a cijeli svijet, gdje god se zatekao pretvorit će u mjesto u kojem se lipo jede i pije i lipo živi.

Baš kako i dolikuje pravom Dalmatincu. Upravo sa takvom jednostavnom, rekli bi: “narodskom prostodušnošću” u kojoj nema mjesta niti za puno riječi niti za one koje gordo zvuče, ali ima mjesta za sve ono svakodnevno- hvale vrijedno, poput obitelji koja mu je na prvom mjestu govori ovaj glumac sa 30-godišnjim stažom, a od toga dvije godine u splitskom HNK-u. Glumac sa velikim slovom G kojem se svaki puta kad je dovoljno da ga samo ugledamo na malim ekranima, od srca nasmijemo, jer uvijek, počevši od reklame za paštetu, pa do digitalizacije programa, on sve odigra kao da je sastojak reklame, serije, filma ili predstave povezan sa “majčinim mlikom” onim praiskonskim, arhetipskim ishodištem od kojeg svi mi vučemo korijene, a koji su se negdje u “bespućima povijesti” za neke zagubili ili radi danka koji ubire civilizacija – zatomili. U tome nekako leži i sva tajna uspjeha jednostavnog čovjeka poput Filipa Radoša. ! No i o tome smo sa Filipom Radošem razgovarali. Dakle: o odnosima Vlaja i fetih Splićana kao i odnosima Splićana i Zagrepčana. A Filip Radoš je i na ova pitanja ponudio jednostavne odgovore koji isključuju svaku mržnju i upućuju na veliko srce i iskrenu ljudskost. O svemu ostalome o čemu smo za to malo vrimena – niti koju uru, čakulali na telefon, možete doznati ako se odvažite krenuti putevima teksta koji prati daljnji tijek misli glumca Filipa Radoša kojeg sam ja u više navrata na telefonu zabunom oslovljavala sa Stipe. Da smijeh bude veći. A Splićani koji će čitati ove retke, znat će dobro o čemu je Filip govorio.

 

Počelo je sve oko TV reklame u vezi digitalizacije prije nekoliko godina…
Počelo je vjerojatno davno dok sam bio dijete, poslije se reflektiralo sa odrastanjem, pa tako da ništa nije slučajno. Želja je bila: biti glumac i bih – glumac! Sad ću završiti 30 godina što u kazalištu mladih što u HNK u Splitu od kako se profesionalno bavim glumom.

Koliko godina već snimate seriju Stipe u gostima? Već ste i udomaćili! Pa ipak, kako je to biti Splićanin u Zagrebu?
Šesta je sezona snimanja serije Stipe u gostima. Dobro, ja nemam nikakvih problema. Snalazim se kao lik Stipe i kao Filip jako dobro. Možda kao Stipe pravim problema ali sve je to dobro. Na snimanju je pozitivna atmosfera i izvrsno surađujem i sa glumcem Vedranom Mlikotom i sa Suzanom Nikolić. Što se tiče animoziteta na relaciji Split-Zagreb? Možda taj animozitet između Zagreba i Splita postoji, ali ja ne želim biti prisutan u tome.

U seriji igrate ulogu oca veterinara Ive koji traži posao “moleći Boga da ga ne nađe”. No, kakav ste otac ili djed u svoja četiri zida? Kojim vrijednostima ste podučavali vlastitu djecu?
U svakom slučaju za mene je obitelj je iznad svega. Ovo je ipak TV serija u kojoj ćemo malo duže čekati na Ivekov posao. Ali privatno, ja bih mu već sredio posao! Radi gledanosti serije bolje da još nije Ivo radio, ali ja bih kao dida to već sredio po naški. No, što se tiče vrijednosti? Ponavljam: Obitelj iznad svega. I poštenje! Tome sam podučavao vlastitu djecu.

A kazališni angažman u Splitu?
Ima nekih predstava koje sam odigrao 400-to i 500-to puta. Teško je reći koja mi je najdraža predstava, jer svakoj predstavi prilazim sa respektom, a najdugovječnija je Kazališni sat ili Kako nastaje predstava koja će skoro doživjeti 500-tu izvedbu, a među omiljene mogu ubrojiti izvedbu Ljubovnici autora iz 18. stoljeća, zatim Mali libar od Marka Uvodića koja je ekranizirana i do današnjeg dana, kada igram “Svečenu večeru u pogrebnom poduzeću” u Splitskom HNK. Uvijek što igram, sve mi je drago.

Je ste li vi Vlaj ili se samo tako dobro snalazite u tim ulogama?
Ja sam Splićanin bez kolina. Tko će to pročitati bit će mu jasno što san reka.

A vaš angažman onomad u politici i vjernost nekadašnjem gradonačelniku Splita, Željku Kerumu?
Baš moramo o politici?! Podržavao sam g. Keruma. Sposoban je, socijalno osjetljiv i čovik od riči.

Vječna netrpeljivost Vlaja i fetivih Splićana? Što vi kažete na to?
Uopće ne razmišljam o tome i uopće ne držim to presudnim u življenju građana Splita…

Je ste li i kao suprug u svojem domu pravi Vlaj? Znači: zna se gdje je ženi mjesto?! Ili se Splićankama uopće ne može komandirati?!
Nema tu Vlaja, već smo svi mi Splićani posebice kad je o tome riječ. Žena se svakako kod nas poštuje i tu nema druge! Ona je na prvom mjestu. Drži četiri kantuna kuće.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Najradije u šetnji preko Bačvica i po Žnjanu.

Kako birate uloge?
Ne biram uloge, ali svakoj prilazim sa istim entuzijazmom.

Kao “čovjek starog kova” vjerujete li vi u proricanja sudbine ili se koristite nekim alternativnim pomoćima i sl….?
Ja sam za tradicionalne vrijednosti. U to ne vjerujem , nisam poklonik toga.

Na kraju krajeva, kad se sve zbroji vi ste ipak – Dalmatinac. Znači li to da živite zdravo?
Jedem i pijem sve što je lipo i zdravo. Dnevni ritam zavisi od programa rada ili drugih obaveza Može biti ustajanje i u pet ili u devet.

A što biste poručili rado svojim obožavateljima i čitateljima?
A moj moto jest: Bog nije mačka. I to će biti jasno svima onima koji su iz Splita kad pročitaju.

A ljubav? Što vama ona znači?
I tu sam tradicionalnih vrijednosti, ali u dvi riči da stane: i davanje i primanje. Da previše ne filozofiramo!

Pozdrav od ZMUSK-a: Ooo, Ive, sine moj, dolazin ti ja, nosim pršut i vina…!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s