… Jasnom Petrović (28.04.’14.)

Ponedjeljkom na čaju sa predsjednicom
Sindikata umirovljenika, Jasnom Petrović

http://www.libela.org/px/article/_j/jasna-petrovic2-foto-tamara.jpg

 

Poslije Bugara i Ciprana, hrvatski umirovljenici najsiromašniji u Europi!

 

http://www.zdravaisretna.hr/sites/default/files/styles/clanak_velika/public/bigstock-Cup-of-green-tea-pouring-close-15744092_1.jpgPovodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, razgovor za portal ZMUSK, ponedjeljkom na čaju (ne pije kavu!) vodili smo sa članicom predsjedništva SSSH, predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske, koordinatoricom ženskih sindikalnih grupa i članicom Ženske fronte za radna i socijalna prava, Jasnom Petrović. Razloga za takav razgovor imamo na pretek osvrnemo li se svuda oko sebe i vidimo li u kakvim materijalnim uvjetima žive naši umirovljenici, “naši stari” na čijim se leđima izgradila ova zemlja i stvorila materijalna bogatstva koja smo baštinili iz nekih minulih vremena koje bi neki rado prešutjeli, pa čak i izbrisali. Da se to ne dogodi obilježava se stoga http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Tin_Kavana.jpg/220px-Tin_Kavana.jpgi Međunarodni praznika rada uz aktivnosti sindikalne scene dok će umirovljenici opet biti “dobro došli” samo na prvomajski grah i prvomajsku paradu u Maksimiru ili na Marjanu. Umirovljenici su uvijek samo radi viđeni gosti u funkciji “glasačke mašine”. Ostale dane u godini rijetko tko od nadležnih pita za njih, a kako sve više težimo ka idealu društva “mladosti i ljepote” uskoro nitko neće starije niti pogledati, pa će točni biti oni Ujevićevi stihovi: “O kako je teško biti star i biti sam…”

http://www.katolik.pl/min_mid_big/mid/1201.jpgAli prije našeg Ujevića ovom planetom je hodao Seneka i u baštinu nam je ostavio upozoravajuću misao: “Ako nisam u mladiću prepoznao starca, a u starcu mladića, onda nisam naišao na čovjeka”. Stoga neka ova misao zvuči upozoravajuće i kao nadahnuće da se prema našim “starima” ponašamo s poštovanjem kakvo zaslužuju “sijede kose” koje skrivaju iskustvo života tako potrebno mladima. I političarima, dakako, koji će isto tako “jednog dana biti stari”. Samo što to njih nije briga, jer su sebi već “sjedenjem u saborskim klupama” osigurali pristojnu starost za razliku od onih koji su među “pčelama radilicama”….

 

Kakva je, dakle, situacija kod naših umirovljenika?

34 posto još prije dvije godine su bili u zoni siromaštva! To znači da imaju primanja niža od 60 posto od plaće. Ako imamo na umu da je prosječna mirovina 2 266 kuna, onda je posve logično da su prema zakonu statistike preko 60 posto su ispod i te, niske prosječne mirovine. Prema tome kod nas je bijeda pretpostavljena, ali o tome se ne priča niti ne piše! http://danas.net.hr/2010/01/11/0151007.48.jpgMeđutim ako imate europske statistike tada ćete otkriti je da Hrvatska po siromaštvu umirovljenika na trećem mjestu iza Cipra i Bugarske. Sada su se priključili i Grci. Mada to siromaštvo je kod njih relativnije zbog toga što su imali visok udio mirovine čak oko 90 posto u plaći. Kod nas je to međutim 40 posto. Najsiromašnije su žene i to starije od 65 godina koje žive u samačkim domaćinstvima, i to više od polovice. S takvim rastućim siromaštvom je naprosto nevjerojatno kako hrvatski umirovljenici, to čitate u novinama, “imaju najviše mirovine u bivšoj Jugoslaviji”. Što je apsolutno netočno. Imaju najniže. Jer ne mjere se mirovine u eurima ili dinarima ili konvertibilnim markama. Mjere se prema udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći. To je relativna vrijednost mirovine. Tu katkad padamo i ispod 40 posto udjela, pošto se smanjuju plaće. Međutim, što to znači? To znači da u ovoj zemlji umirovljenici žive jako loše! Imaju bitno smanjenu potrošnju. Ono malo što imaju, uzdržavaju svoje nezaposlene kćeri, sinove, unuke, rođake. Jedino što imaju malo nekretnina, više od EU prosjeka.

 

Što se, međutim, dogodilo sa II. mirovinskim stupom?

Drugi mirovinski stup, ovakav kakav imamo u Hrvatskoj, usvojen još 1999. godine, promoviran je 1995. u Opatiji kao produkt poziva tadašnjeg ministra financija Bože Prke, dakle, bankarskog lobija Joseu Pineri da prezentira svoj model odvajanje države od mirovinskog sustava. http://www.hercegovina.info/img/repository/2013/11/medium/umirovljenici.jpgTreba napomenuti da je Pinera poznati borac za individualizaciju rizika starosti koji je bio ministar u Vladi Pinocheta! Prema tome pozvali smo zlokobno ime zlokobnijeg gospodara da nam dođe predlagati model kojeg bismo mi uveli. Međutim, ono što šokira jest u kojoj mjeri je poslušnički spram Svjetske banke Račanova Vlada koja je dobila izbore 2000. godine odmah krenula u primjenu drugog mirovinskog stupa do te mjere da tadašnji ministar zadužen za mirovinski sustav Davorko Vidović gotovo uvjeren kako je on smislio taj model. I da je taj model fantastičan! A taj model nije ništa od onoga što treba biti. Nije ni održiv što znači da bi jamčio snaženje i opstojnost mirovinskog sustava,  a nije niti adekvatan, ne jamči adekvatne mirovine od kojih bi se mogla generirati potrošnja i omogućiti život s dignitetom. Taj stup opstaje i danas nakon što su Svjetska banka i Europska komisija prije koju godinu objavili svojevrsno priznanje kako nisu uspjeli s modelom kapitalizirane obvezne mirovinske štednje. I u Bijeloj knjizi o mirovinama iz 2012. godine jasno piše da se model do sada pokazao rizičnim.

 

Zbog čega model nije uspio?

Nisu uspjeli zato, jer previše koštaju. Imaju strašne troškove. Tako da ga dio EU zemalja uopće nije ni prihvatio. Primjerice Slovenija je uvela svoj model dobrovoljne štednje, Češka je uvela također model dobrovoljne štednje. Mađarska je ukinula II. mirovinski stup da bi spasila javni stup i financije. Međutim, možda i zbog toga u Mađarskoj ima samo10 posto siromašnih umirovljenika spram naših 34 posto! http://www.dw.de/image/0,,6134848_4,00.jpgI u Češkoj isto. Drugi stup je prošle godine ukinula i Poljska jer je izračunala kako će je tranzicijski troškovi koštati dva posto BDP-a sve do 2050. godine. Znači, u hrvatskom slučaju država je propisala da se 5 posto plaća svih zaposlenih daje inozemnim bankama koje taj novac koriste za svoje potrebe, prije svega za kreditiranje i spašavanje svojih portfelja od kojih su mnogi propali. Svaki fijasko su banke odšutjele, ali zato si daju visoke bonuse i plaće. Hajdemo javno priznati kako svi radnici koji imaju prihode niže od tisuću eura trebaju prijeći u prvi mirovinski stup, jer će imati nisku mirovinu iz drugog obveznog stupa. To je stup za štednju bogatih. Naravno, zagovaramo da se drugi stup održi, ali kao dobrovoljan, za bogate i one koje to hoće.

Strašno je da banke onda te iste novce posuđuje državi uz kamate, kupovinom državnih obveznica, a pritom zarađuju i na tome. Nema, dakle, nikakve koristi ni za sadašnje, niti za buduće umirovljenike. Poljski premijer je, primjerice, bio pošten pa je rekao sve o II. mirovinskom stupu i preporučio da zaposleni s nižim plaćama ne ostanu u njemu. Kod nas je suprotna situacija, ne govori se istina, čak se i laže. A bankarski lobi dobro zna kako „kupiti“ svoje glasnogovornike npr. među uglednim znanstvenim imenima!

 

Što je sa najcrnjim najavama da mlade generacije koje još ili ne rade ili su počele raditi “neće uopće imati mirovine”?

A kako da uopće dođu do mirovine?! Prvo, pomaknula se dob trajanja školovanja, dob kad se sklapaju brakovi, što je jedan prirodan proces. Međutim, mi imamo danas mladih ljudi koji imaju oko 35 godina i koje kad se jave na natječaj za posao, pitaju: a, što ste se do sad radili? Što su radili? Tražili posao! Doškolovali se, govore po tri-četiri strana jezika, imaju doktorate, magisterija, dodatne vještine. http://metro-portal.hr/img/repository/2010/02/medium/sretna_obitelj_shutterstock.jpgGlavni je razlog što 93 posto svih novozaposlenih dobiva posao na ugovor na određeno vrijeme. Također tu su i drugi oblici rada iz prekarnog jelovnika: rad preko agencija, outsourcing, pa imamo mlade ljude koji rade za 1 600 kuna što se ne vodi kao radni odnos; imamo najavu masovnog umirovljena iz javnog sektora, prije svega za žene. Već je bilo nekoliko pokušaja prinudnog umirovljivanja čim se steknu uvjeti za prijevremenu mirovinu što, no to nije zakonski i ustavno dopustivo pa je zaustavljeno. Ali opet će se ljude iz državnog i javnog sektora i službi tjerati u mirovinu bez penalizaciju. Što ćemo time dobiti? Opet protjerivanje na teret budžeta, dakle, povećanje broja umirovljenika. Ova je Vlada pokazala slabi senzibilitet pogotovo za mlade kada je zamrznula sredstva za poticaje za zapošljavanje mladih. Kao da je to europska briga!? To je naša briga, to su naša djeca i žive od osiromašenih roditelja i djedova i baka! Kako netko tko počne raditi sa 35 godina i radi na određeno vrijeme gdje je svaki čas ponovno na tržištu rada, može osnovati vlastitu obitelj?! Kako da ti mladi skupe potreban staž za mirovinu? Naš je model još uvijek napravljen na bazi prošlosti! A to- 45 godina poželjnog urednog, redovitog, povezanog radnog staža ss uredno uplaćivanim doprinosima, to nema šanse! Taj model nije kompatibilan postojećem tržištu rada, a pogotovo ne onakvom kakav pokušavaju progurati i poslodavci i Vlada u novom Zakonu o radu! http://cdn-static.rtl-hrvatska.hr/image/23a4d7b1d758f68f1ad80c357da9d5b5_gallery_single_view.jpg?v=21I zato trebaju redistributivne mjere koje drugdje u EU postoje, da se isprekidani, nepuni radni staž i radno vrijeme za to razdoblje računaju kao puni staž na bazi prosječnih ili minimalnih doprinosa. Moraju se uvesti kompenzacijski mehanizmi koji će pomoći da žene koje dobivaju otkaze odmah čim ostanu trudne, kao i do dobi djeteta od godine dana imaju priznat puni staž s plaćenim doprinosima u visini njihove plaće prije trudnoće i djeteta. U protivnom upravo žene plaćaju teret promašenih politika ove zemlje i doista nemaju pravo izbora na obitelj i dijete. Tko danas ima pravo na obitelj? Tko si može uopće dopustiti razmišljati o kreditu za stan kad je nesiguran posao i kad si kažnjen ako hoćeš imati dijete! Prema tome, to je cijeli kompleks pitanja međusobno povezanih koje ova zemlja  ne vidi, ne simulira niti analizira i naravno da mladi neće imati mirovine!

 

Koja je starija generacija na svojim leđima najviše iznosila teret tranzicije?

Ja bih rekla da ova koja se počela umirovljivati od 1999. godine. Tada je, naime, uvedena prva aktualna vrijednost mirovine koja je odrezana u startu na 56 posto stvarne vrijednosti. http://www.novosadska.tv/uploads/image/news/news1259/prazan-novcanik.jpgNisu uračunali niti dug umirovljenicima niti dodatke. Ništa se nije uračunalo, nego se jednostavno kaznilo nove umirovljenike sa puno nižim mirovinama. Iako je novim Zakonom o mirovinskom osiguranju uveden dodatak na mirovinu i tzv. najnovijim umirovljenicima, onima koji su ušli u drugi mirovinski stup, ti će tek ponijeti teret promašenih politika i past će na dno! Očekujemo da će se uskoro javno kršiti Konvenciju 102 Međunarodne organizacije rada i to početkom masovnijeg odlaska u mirovinu te generacije, ako se u međuvremenu taj II. stup ne ukine i ne učine umirovljenici ravnopravnima. Jer kod nas imate da novoumirovljena doktorica znanosti ima mirovinu od 4 tisuće kuna, a tajnica koja je otišla u mirovinu prije 1999. godine i do 6 tisuća kuna!

 

U usporedbi sa životom prosječnog umirovljenika u primjerice jednoj Njemačkoj, kako živi naš umirovljenik?

Prosječni Nijemac može raditi uz mirovinu. To je sad došlo i kod nas. Njegova zarada ne smije preći 600 eura mjesečno. Kod nas se rad do pola radnog vremena uz zadržavanje mirovine dopušta starosnim umirovljenicima, pa čak i invalidskim umirovljenicima zbog profesionalnog oboljenja, ali se ne dopušta prijevremenim starosnim umirovljenicima koji su višestruko diskriminirani. http://www.mudremisli.com/wp-content/uploads/2011/11/srecni-starci.jpgTo je kategorija koja je najviše prevalila preko svojih leđa, imaju prosječno najviše radnog staža, a najniže mirovine po godini staža. Osim toga, najčešće nisu oni odgovorni što su ranije otišli u mirovinu, jer je nerijetko riječ o kategoriji umirovljenika koji su radili u tvrtkama koje su pokradene ili opljačkane i uništene, pa ih se tjeralo u prijevremenu mirovinu. U Njemačkoj je prosječnom umirovljeniku dostupno otići u dom umirovljenika, a kod nas će se nakon uvođenja ekonomskih cijena ovih oko 11 tisuća postojećih umirovljenika praktički naći na cesti! S takvim siromaštvom i s takvim odnosom države ne živi većina europskih umirovljenika. Većina EU država ima vrlo razvijen senzibilitet spram starih.

 

Kakva je onda institucionalna skrb za naše umirovljenike?

Samo 2,31 posto starijih od 65 godina je obuhvaćeno institucionalnom skrbi za umirovljenike što je usporedbi sa 5 posto u Njemačkoj ili od prilike pa i do 8 posto u nekim europskim zemljama (Island, Francuska), katastrofalno. Nemamo palijativu, nemamo specijalizirane domove za Alzheimer, multiplusklerozu, Parkins, klasične bolesti za ovu dob. Mi uopće nemamo strategiju dugoročne skrbi za starije, ni institucionalne, niti vaninstitucionalne.

 

Kakav je naš odnos kao društva prema našim starijima?

Mi ne volimo naše starije! Nismo baš iz kategorije staroslavonskog lapota, tj. da “ih odvedemo na planinu pa da ih ostavimo u starosti da umru na toj planini”. http://www.sisak.info/wp-content/uploads/2011/11/pucka-kuhinja.jpgAli, i socijalno senzibilnim političarima i znanstvenicima “pobjegne” kako ima previše umirovljenika, kako previše troše, kako su društveni teret. Do toga da jedan ugledni ekonomist poput dr.sc. Ante Babića traži da se starijima ne dozvoli sudjelovanje na izborima ako nemaju vozačku dozvolu ili imaju više od 70 godina i sad dr.sc. Gojko Bežovan poručuje: Uzmi starome da bi dao mladome! Što uopće nije u pitanju. Zemlje koje imaju za stare, imaju i za mlade! One koje imaju visoku stopu aktivnosti starije generacije, imaju i nisku stopu nezaposlenosti mladih. A mi to ne gledamo. Mi imamo svoje balkanske kriterije i doživljavamo Europu a la carte.

 

Što vi kao Sindikat umirovljenika predlažete ovoj Vladi za izlazak iz ovakve situacije?

http://www.tesa.hr/my_documents/my_pictures/9CE_Grandparents-Visitation.jpgToliko se velikom brzinom mijenjaju zakoni da se mi trudimo jednakom brzinom i reagirati u borbi za prava starijih osoba. Borimo se da se minimalne mirovine povećaju, da se uvede povoljnija formula za usklađivanje mirovina, da naprosto zadržimo relativnu vrijednost mirovine. Da zadržimo minimalno dostojanstvo umirovljenika.

Što je sa inicijativom pojedinih umirovljenika pod nazivom: A gdje su ključevi? Da se u pojedinim udrugama pohranjuju ključevi od stanova samaca umirovljenika kako bi bili osigurani…

Inicijativa je to koja je dobrodošla. Ali ono što je kod nas najtragičnije to je glad, bijeda, siromaštvo! Ovakve inicijative su pozitivne, ali problem je u tome što se polako individualizira rizik starosti i bolesti i što klizimo prema neoliberalnom društvu!

http://images.kika.com/db/kikaV5/phpthumb/cache/f/f7/f77/cache_srcf77dbbacbaa6a6d0bb40f9a17ee0b503_parf6e0b439561e51be8484c300f2bebf02_dat1294236514.jpeg

Uz “drugarski pozdrav, svim drugaricama, drugovima i gospodi”, od ZMUSK-ovaca.

(Ne dajte se smesti što smo pili ponedjeljkom čaj sa predsjednicom Sindikata umirovljenika, Jasnom Petrović. Možemo mi ponedjeljkom biti i na čašici amara, na čaši wiskija, prirodnom soku, limunadi sa nekim od priznatih i poznatih. Kako tko već preferira. (Ta nismo mi zastupnici za kavu u Hrvatskoj, kaj ne?!)

 SVIM UMIROVLJENICIMA I ONIMA KOJI ĆE TO (VALJDA) JEDNOG DANA BITI, SRETAN MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA,
1. MAJ!

http://cdn.dubrovniknet.hr/data/1367404229m243.JPG

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s