… Terezom Kesovijom (07.04.’14.)

Kad sam bila mala znali su mojoj mami reći susjedi… ova vaša mala lijepo kanta, bit’ će od nje nešto. Jesu li pogodili?!

Ponedjeljkom na kavi sa…
vječnom i neponovljivom Terezom Kesovijom,
povodom njezinog velikog koncerta u Zagrebu

http://www.udarno.com/wp-content/uploads/2013/02/tereza-kesovija-400x230.jpg“Nježne strune mandoline…” zvuci su to pjesme naše prve dame estrade Tereze Kesovije koji je prate od kada je bila “samo mala iz Konavla” pa sve do pariške Olympie koju je u nekoliko navrata osvajala. I osvojila! Neponovljiva kada treba uskladiti strast i nježnost koju samo ona tako dobro posloži u svojoj pjesmi i umije ih darivati u svojem životu, Tereza Kesovija istovremeno se gordo i krotko nosi sa svim životnim nedaćama i izazovima, ali i sa svojom zlatnom dobi. Prkosi godinama i teškim životnim nedaćama. I ova dama naše estrade ugodnog izgleda i još ugodnijeg nastupa nikog ne ostavlja bez daha kako u svojim nastupima tako i u privatnom životu. I još uvijek ima mjesta u potrazi za starim ljubavima u nekim novima, za stare, ali  i za neke nove prijatelje… O svojem privatnom životu i svojem životnom pozivu govori sa iskrenošću, strašću i decentnošću istovremeno, za naš portal ZMUSK i svoje vjerne slušatelje i štovatelje njezinog čarobnog glasa, nesvakidašnjeg temperamenta i oku ugodnog lika, onako ” bokun žene”, kako bi to Dalmatinci na “prvu” kazali za ovu lijepu damu.

Gđo. Tereza, gdjegod da se pojavite zračite neiscrpnom pozitivnom energijom. U čemu je tajna vašeg nepresušnog “elan vitala”? Je li moguće u kozmopolitskom svjetonazoru, bogatom životnom iskustvu ili jednostavno u konavaoskim genima?

http://www.apartmanija.hr/slike/slike_gradovi/konavle.jpgVeoma lijepo rečeno, zahvaljujem na komplimentu. Duboko vjerujem da su za sve spomenuto razlog moji zdravi konavoski geni. Radost i optimizam me je bezbroj puta izvlačio iz mnogih nedaća kroz koje sam u svom životu prolazila… i danas je tako. Ali, shvatila sam da je moja radost, moj osmijeh i moja vjera u bolje sutra, upravo zarazno djelovala i na ljude oko mene, naročito u vrijeme Domovinskog rata. Prisjetite se pjesme „Sutra je novi dan i život teče“ iako mislim da ste premladi da biste zaista mogli znati koliko je ta pjesma značila onim beskućnicima bez doma i bez obitelji. Zahvalna sam Bogu što mi je dao tu moć da pozitivno djelujem na ljude. Nemojte misliti da nemam svojih problema ali osobno nastojim sve svoje tuge zatvoriti između svoja četiri zida i poći među ljude s osmjehom na licu i radošću u očima a oni mi za uzvrat poklanjaju svoje osmjehe, možda sam ih baš ja isprovocirala. To ja nazivam cirkularnom pozitivnom energijom tu se krije moja „tajna“ o kojoj govorite.

A dobar izgled i u tzv. zlatnoj dobi? Čemu, dakle, imate zahvaliti takvom izgledu?
Opet neka moja skrivena tajna! Čini mi se da ste iz odgovora na Vaše prvo pitanje mogli otkriti moju tajnu. Vjerujem u dobar izgled svake zadovoljne žene, zadovoljne zbog nekog uspješno obavljenog posla, zbog dobrog zdravlja svoje obitelji, zbog netom pronađene dugo iščekivane ljubavi, zbog lijepog sunčanog dana… sve su to razlozi za dobar izgled ali ne zaboravimo ono najvažnije… financijsku kakvu, takvu sigurnost jer ako toga nema, nema ni osmjeha na licu niti radosti u očima.

No, odakle ljubav prema glazbi? Ili, kako je sve oko glazbe kod Vas počelo? Je li Vas Vaša najbliža sredina poticala ili upravo suprotno? Pa, čak i svirate nekoliko instrumenata, zar ne?
http://www.mojezdravlje.ba/slike/novosti/AAA%20MOJE%20ZDRAVLJE/IZ%20SVIJETA%20MEDICINE/sviranje%20instrumenta.jpg
Imala sam najdivnijeg brata kojega sam obožavala. On je bio taj koji je moje konzervativne roditelje, naročito mamu koja je govorila da žensko dijete mora naučiti kuhati i šivati, uvjerio da je glazba put kojim moram krenuti. Lijepo je znao pjevati ali je znao biti ljubomoran što je meni „bolje išlo.“ Inače, moj je otac uz gusle prekrasno pjevao stare junačke pjesme svakoga Badnjaka, sve do onog kobnog 17. prosinca kada je moj ljubljeni brat poginuo. Od toga dana pa sve do smrti nisam svoga oca čula pjevati. Flauta je bila moj instrument i malo klavir dakle ne sviram „nekoliko“ instrumenata.

Što je Vama značilo za daljnju karijeru, ali i za život Vaše “pariško razdoblje” – boravak u Parizu?
Odlazak u Pariz označio je veliku promjenu u mom životu. Trebalo je više od odluke samo tako poći „u bijeli svijet“ bez znanja jezika, bila je potrebna ogromna hrabrost. Na tu sam hrabrost danas ponosna iz mnogo razloga. Moji uspjesi su bili itekako zapaženi, rezultirali su angažmanima u „Olympiji“ i to četiri puta. Larina pjesma iz ’68 godine i danas se pjeva i sluša na radio postajama a dvije pjesme iz programa Olympia 2007 (Je suis malade i Je cherche encore) već mjesecima ne silaze s Top lista na internetskim stranicama na Cote d’Azur o čemu se kod nas malo zna. Pariz je svakako bio moja odskočna daska jer sam zahvaljujući ugovoru s diskografskom kućom EMI – Pathe Marconi snimala ploče u Kanadi, Italiji i Njemačkoj i imala brojne turneje po svim frankofonskim zemljama. Osim toga, naučila sam kako se u svijetu poštuju istinske zvijezde. Istina, ima mjesta i za razne bižuterije ali istinske zvijezde su vječno na pijedestalu i nakon što ih više nema. Zašto smo mi drugačiji, kod nas se niti jedna istinska veličina ne poštuje trajno. Možemo li postati drugačiji, bliži Evropi i Svijetu?

 http://dalje.com/slike/slike_3/r1/g2008/m05/y170562218355497.jpg

Koliko je bitno u glazbi kao i u svim ostalim umjetnostima uravnotežiti profesionalnsot sa ono “malo duše i srca”? Što, dakle, po Vašem mišljenju znači biti pravi profesionalac? Je li on lišen “duše i emocija”?
Profesionalac znači biti ozbiljan u svom poslu, ozbiljno i na vrijeme dolaziti na probe, doći primjereno obučen za nastup, što je znak poštovanja prema publici, „odraditi“ profesionalno koncert itd. ali sve to nema nikakve veze sa srcem i dušom koju spominjete. Mogu nabrojiti nekoliko ozbiljnih profesionalaca ali daleko manji broj je onih koji u svoj profesionalizam unose i svoje osjećaje jer publika, baš kao i lovački pas, osjeti taj divni dobri adrenalin, prihvaća ga i vraća natrag umjetniku i to je ono pravo. To je razlog dugovječnosti umjetnika… ljubav prema glazbi i ljubav i poštovanje prema publici.

Bi ste li što u svojem životu, da možete, željeli promijeniti? Ili je sve kad se okrenete unatrag kao u pjesmi Edith Piaf: “Ni za čim ne žalim!”
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2a/%C3%89dith_Piaf_914-6440.jpg/220px-%C3%89dith_Piaf_914-6440.jpgDobro ste rekli – da možete!!… ali ne mogu iako nikada ne bih htjela bilo što promijeniti. Svatko od nas ima svoj put kojim slijedimo svoju zvijezdu i malo toga možemo izmijeniti što je sudbinski određeno, narod kaže: čovjek snuje ali Bog određuje… Nemamo mi tu moć kojom bismo mogli nešto drastično mijenjati bez opasnosti da spržimo svoja krila na ognju želja. Ne, nisam nikada poželjela niti ću ikada poželjeti mijenjati ovo što jesam. Htjela bih, kad bih mogla, promijeniti svijet oko nas i učiniti ga boljim, humanijim.

Koliko Vas ima u Vašim pjesmama, Vaših nedosanjanih snova i Vašeg života?
Kod odabira pjesama silno mi je važna lijepa melodija ali su mi još važnije ili jednako važne riječi jer u njima moram pronaći sebe, moram pjesmom ispričati svoju životnu priču zbog čega mi često poslije koncerta kažu kako su vidjeli ljude kako brišu suze. Dirnula ih je moja priča jer to je i njihova priča, to je život.

Profesionalni planovi za budućnost?
Profesionalni planovi za budućnost!!! Znamo li sa sigurnošću što nas u toj budućnosti čeka osim što se nadamo najboljem… tko nam pruža za to garanciju? – nitko. Tako je i s planovima pa ću ponoviti onu narodnu „čovjek snuje ali Bog određuje“. Planova ima, možde se poneki i ostvari, tko zna!

 http://media2.valamar.com/CmsMedia/Destinacije/Dubrovnik/topici/Dubrovnik.jpg

Vi ste Dalmatinka. Znači li to da zdravo živite po nekom nepisanom pravilu? Ili…?
Da li činjenica što sam Dalmatinka (ja sam Dubrovkinja, ha ha!!) znači da automatski zdravije živim od drugih i da više posvećujem brigu o svom tijelu? Ni slučajno, kad biste samo znali u kojoj mjeri mi nije važna preventivna briga o svom zdravlju, zaprepastili biste se. Uredno ću svakog svog prijatelja ili poznanika odvesti liječniku, uporno ga nagovarajući da se to mora i bla, bla, bla… sebe pak zaboravim, ah, već ću nekako, kažem sebi. Znam da sam prema sebi neodgovorna i često sama kriva za poneke nevolje. Takva sam, kasno je za promjene.

Vjerujete li u tarot, proricanje sudbine ili ste koristili pomoć alternativne medicine? Kakva su Vaša iskustva po tom pitanju?
Nee, nee – nikako. Kakav tarot (ne znam ni što je to!) uz dužno poštovanje prema onima kojima to nešto znači. Horoskopski znak vage je moj znak u koji previše ne vjerujem ali znam da pretjerano vjerujem ljudima kojima, iako me koji put šutnu nogom, opet poput psića prilazim mašući repom. Moje povjerenje u ljude je materijal za psihoanalitičare, imali bi pune ruke posla analizirajući sve prevare i podvale kojih sam bila žrtva. Alternativna medicina?? Jako me boljelo rame, ono desno. Rekli su mi da je dobro samljeti list kupusa  (raštike) pomiješati s par kapi rakije i to staviti kao oblog na rame. Čitavu sam noć izdržala smrad rakije ali je bol bila i sljedećih dana tu. Možda ima nečega u tome ali nekako mi se ne da u to povjerovati.

“Kada sam dijete bila ja zapitah majku što li će bit…” glase stihovi popularne pjesme. No, što su vama kao djetetu ili djevojci prorekli kao vašu sudbinu? Je ste li imali takvog iskustva?
http://www.novilist.hr/var/novilist/storage/images/scena/glazba/za-nastup-tereze-kesovije-u-podgorici-crnogorska-vlada-platit-ce-20-tisuca-eura/550907-1-cro-HR/Za-nastup-Tereze-Kesovije-u-Podgorici-crnogorska-Vlada-platit-ce-20-tisuca-eura_ca_large.jpgUuu, prorekli su mi mnogo toga; bogatstvo, dragulje, bogate muževe, lagodan život uz bazene… jednom riječju sreća bez i jednog oblačića u plavetnilu blagostanja. Svaki put se slatko nasmijem kad pročitam svoj horoskop, booože! Kad sam bila mala znali su mojoj mami reći susjedi… ova vaša mala lijepo kanta, bit’ će od nje nešto. Jesu li pogodili?

Koja je, međutim, Vaša receptura dugog trajanja ispred “svjetala pozornice”?
Rekla sam već. Ljubav prema glazbi, ljubav prema publici, ljubav prema ljudima uopće. Ljubav i samo Ljubav.

Što biste rado poručili našim čitateljima i svojim obožavateljima?
Želim im dobro zdravlje, ljubav, zadovoljstvo i – da budu bolji ljudi.

“Stare ljubavi…” pjevate Vi u istoimenoj pjesmi. No, gdje su nove ljubavi i ima li mjesta za njih u Vašem životu?
Oo da, u srcima uvijek ljubavi ima kroz čitav život, sve do kraja. Stare ljubavi se ne zaboravljaju, u novima želimo naći djelić starih – uzalud. Najveća ljubav je u onom što je najdragocjenije u životu svake žene, u sinu, snahi i unuci. Oni su moja najveća ljubav.

“Prijatelji stari gdje ste, da li ću vas ikad naći…” isto tako su stihovi Vaše popularne pjesme. Kako biste opisali Vaše prijateljstvo sa dvije isto tako velike dive naše estrade Gabicom i Radojkom, a sa kojima ste pokrenuli turneju?
Gabi je moja sunčica već jako dugi niz godina, obožavam njen humor i divnu otkačenost. Nikada neću zaboraviti kad mi je kao prognanici ’91 godine poklonila jednu jaknu riječima… “znaš, nova je i na sve ti ide“ a u očima suze. Radojka je mila i beskrajno dobra osoba možda malo preozbiljna za dvije šašavice kakve smo Gabi i ja. U našem novom projektu „Tri dive“ divno se slažemo jer se međusobno poštujemo. Volim reći da smo unikatne i da nas treba čuvati i sačuvati za buduće generacije koje bi od nas mogle štošta naučiti.

 http://www.clipartbest.com/cliparts/ace/oba/aceobaEc4.png

Pozdrav od ZMUSK-ovaca uz stihove Terezine pjesme:
“Idem i sad ko bez svijesti s nadom da ću tebe sresti,
lutam tako svaki dan, lutam tako svaki sat…da ti svoje srce dam…
na Stradunu, sve u krugu srećem radost, srećem tugu…”

http://static.panoramio.com/photos/large/371519.jpg

Jedan odgovor na … Terezom Kesovijom (07.04.’14.)

  1. Dalma napisao:

    Napokon jedan pristojan, korektan te lijepo pripremljen interview s Terezom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s