Cvjetnica, ili “ustajte prezreni na svijetu, vi sužnji koje mori glad!…”

Ili, blagdani su samo zato tu, da bismo osjetili i vidjeli kako smo jedni drugima jako daleko i onda kada smo jedni drugima blizu!?”

Ima u Crkvi jedna struja “lijevo orjentiranih” svećenika koja nije previše glasna i koja ne može zapravo, nikako doći do riječi od galame onih koji “vjeru vežu uz krv, tlo i naciju” odnosno uz ideologiju o Kristu i tako “dovode i samog Krista da se posrami svojeg poslanja”. Ovako bi otprilike glasila uvodna riječ za ovu Cvjetnu nedjelju koja se prema riječima našeg sugovornika kojeg ćemo predstaviti u sutrašnjem razgovoru ponedjeljkom na kavi, patera Bone Zvonimira Šagija iz Varaždina “sve više komercijalizira ili pretvara u folklor”, a svećenici koji “drugačije misle od službenih dogmi Crkve proglašavaju se crvenima”. U tom slučaju, papa Franjo je “najcrveniji od crvenih”, zar nije?

Moj djed, inače stari i poznati varaždinski obrtnik uvijek je znao govoriti: “Isus Krist, prvi komunist”. I kad smo ga kao djeca pitali: Što to znači?, spremno je odgovarao: “Kad je Isus vidio drugoga da nema košulju ili halju skinuo je svoju i dao mu je”. U ove predblagdanske dane koji započinju sa Cvjetnicom, odnosno Velikim tjednom rado se sjetim riječi Majke Terezije kako: “Ljubav počinje u obitelji!” Rijetko koja obitelj se toliko naradila, napatila, nasvađala, veselila, naljubovala, nadarovala svih i svakoga, kao ona iz koje sam ja nikla u malom Varaždinu tih, danas nostalgičnih i sjetnih 70-tih i 80-tih godina. Moja familija je bila od pamtivjeka “ili siromaška ili kulačka ili pak na kraju – buržujska”, (sve to, samo ne nikad osrednja), ali su im “i srca i duše, stil života i ponašanje bili u skladu s komunističkim idealima i Isusovim naukom – ljubavi prema bližnjem”. Danas, kad se već relativno velik broj godina nakupio na mojim nejakim leđima, i kad živim u posebno ostrašćenom svijetu u kojem ne vidim da je “Isus Krist bio prvi komunist”, nego vidim bijedu i raskoš, imitaciju života i zavist, pohlepu i zlobu, isključivost i žučljivost, počevši od akademskih, poslovnih, političkih ili crkvenih krugova, te njihovo međusobno nadmetanje, nadmudrivanje i borbu za bolje “uhljebljenje”, konačno, za – veću moć!

Uz to, rado se oslanjam na Krležinu rečenicu da u “molitveniku jedne kumice ili sluškinje ima više mudrosti nego u cijeloj akademskoj znanosti”. Tako je, vjerujem, s pravom Krleža gledao na akademike u nas i u svijetu i “njihov nos koji para nebo”. O rečenici “blago siromašnima duhom, jer njihovo je kraljestvo nebesko”, toliko. Da bi se o tome kao “majstori duha” poput Meistera Echkarta dalo govoriti satima i to vrlo poučno i mudro, to bi moglo biti samo jasno onima koje su doista riječi Novog, a prije toga Starog zavjeta duboko dirnule i dale im se zamisliti.

Onima pak, kojima je život namijenio ulogu prosjeka koji je upućen “u sve i u ništa”, ne preostaje drugo nego “bojovni jezik i bojovni govor”. K tome u prilog idu činjenice poput ovih: Primjerice, 1941. godine židovska bogomolja, sinagoga u Varaždinu, pretvorena je u radnički dom! Toliko o ideji nacional-socijalizma. Nije prošlo puno vremena, već 1945. godine kršćanska crkva u jednom slavonskom selu pretvorena je u konjušnicu. Toliko opet o radničkim pravima! A Isus Krist bio je prvi komunist! I doista, te dvije ideje, ne ideologije, ne um koji je reduciran na skup fraza i formula, su kompatibilne. One jedna drugo ne isključuju! Ma koliko to bilo životno ili znanstveno heretično ili nedokazivo! Evo ga primjerice što u Wikipediji piše za blagdan Cvjetnicu: “Cvjetnica“ je blagdan nade u nešto bolje – za sve ljude kojima se ne priznaje ljudsko dostojanstvo. „Veliki petak“ je blagdan pravedničke smrti koja se pretvara u Uskrsnuće.Takvu nadu u bolje treba ojačati idealom „ljubavi prema Bližnjemu.“ A „nadu s ljubavlju“ treba hraniti i zalijevati, baš kao i cvijeće, svaki dobronamjerni čovjek, jer „nada s ljubavlju“ kao i samo “dobro,“ šire od sebe svoj „cvjetni miris“ i svatko ih može udisati kao „čisti zrak.“

Cvjetnica je, dakle, blagdan nade za sve ljude kojima se ne priznaje ljudsko dostojanstvo! Što bi na to mogao reći “kontroverzni” Karl Marx? Puno toga! Pa i sve! Mogao bi reći: ustajte vi prezreni na svijetu, vi sužnji koje mori glad!… Koliko je, dakle, na današnji dan, ljudi bez krova nad glavom na ovom svijetu, koliko je nemoćnih, bolesnih, usamljenih, bez kruha, bez vode…

Što radi Crkva? Što rade oni koji slijede “komunistički nauk”? Međusobno se glođu! Dok onaj njegov bližnji, njegov drug, nema kruha, nema šunke na stolu, nema radosti, nema osmijeha… ili mu je stol prepun, a obitelj još prepunija problema; kao primjerice: ne mogu jedan drugoga smisliti zbog ostavštine, zbog bogatstva, jer jedan ima više od drugoga, ili se puno radilo da bi se puno steklo, a pri tome se zanemarilo potrebe djece koja su preko noći odrasla i sada su “ušlagirana”…tako vam to otprilike izgleda u obiteljima u predblagdansko vrijeme. Tako se, naime, slavi – Cvjetnica.

Ne znam kako se slavi Pesah u malobrojnoj židovskoj zajednici u Hrvatskoj koji pada nekako pred Uskrsne blagdane? Ima li još one radosti i prisnosti kakva je bila poznata u židovskih, starih obitelji? Ili su Holokaust i NOVO DOBA ubrali svoj danak i kod tog dijela čovječanstva?

Uglavnom, kad se sve zbroji i oduzme ostaje na kraju svega samo jedna spoznaja koju je zapisao i tako u amanet ostavio nobelovac Ivo Andrić, a koja glasi: “Blagdani su samo zato tu, da bismo osjetili i vidjeli kako smo jedni drugima jako daleko i onda kada smo jedni drugima blizu!”

Žalosno, ali istinito! Blago onima koji ovakvo što ne moraju spoznati, Ne znam, ima li još uvijek takvih na ovoj planeti Zemlji koja sve teže i teže diše od svih nakaradnosti koje je čovjek počinio kroz povijest i koje još uvijek čini u svojoj današnjici i plete mrežu poput pauka za sličnu “mračnu budućnost” u tzv.makro i mikro okruženju…

Za ovu Cvjetnu nedjelju, toliko!

Vaše; Povjerljivo, uz šalicu kave!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s