Damin gambit!

Ili, kratko “žensko pismo” za ovu sunčanu nedjelju!

Iako je intonacija glasa, pa i sam sadržaj kojeg je voditeljica Damin gambita, a u nedjelju prije podne i prijenosa inauguracije prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, TV novinarke Elizabete Gojan mogao slutiti kako bi uvod prigodne emisije kao i sam prijenos mogao poći u neželjenom pravcu, da sve dođe na svoje mjesto u studiju se pobrinula bivša šefica protokola predsjednika Mesića i predsjednika Josipovića, jedna vrlo decentna gospođa u rangu europski najnjegovanijih i najdecentnijih dama, kako u odijevanju tako i u ponašanju, Milada Privora.

Odmah na početku rasprave i uvoda dotična je gospođa objasnila kako se za inauguraciju potrošilo točno onoliko novaca koliko je predviđeno u budžetu za takvu prigodu, ali jednako tako i da svaka zemlja na svoj način obilježava inauguraciju svojeg predsjednika. Tako da je odmah “u vodu pala” teza s kojom je naša kolegica Gojan započela prigodnu emisiju, a koja je glasila kako će ovo biti “balkanska predstava u europskom ruhu”.

Grički top još nije puknu podne niti su se oglasila zvona crkve Sv. Marka kada je osobito elegantna iz Ilice u Tomićevu ulicu ušla gđa. Kolinda Grabar Kitarević u pratnji supruga i dvoje zaštitara. Jedne elegantne plavuše i elegantno odjevenog zaštitara. Uz pomoć uspinjače gdje je najprije kupila voznu kartu došli su do kule Lotrščaka, a potom kroz špalir građana koji su je svi željeli pozdraviti do crkve Sv. Marka. A potom…? Potom, sve što je uslijedilo bilo je decentno izvedeno, s puno sklada i haramonije. Kao da se u jednosatni prigodan program slila sva esencija onoga što je hrvatski narod u suživotu s ostalim narodima na ovim prostorima stvarao kroz pjesmu. Završilo je dakako riječima predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec koja je vlast službeno predala izabranoj predsjednici uz velik pljesak svih nazočnih. Nitko u publici od visokih dužnosnika nije ostao ravnodušan. Niti bivši predsjednik Mesić, niti bivši predsjednik Josipović, pa ni premijer Milanović.

Za to vrijeme, prije početka izgovaranja zakletve s rukom na Ustavu RH, Kolinda je stajala po strani, sama i krhka i gutala knedle i susprezala suze. Nakon što je položila prisegu i zagrila supruga samo je malo tko mogao vidjeti da je jednom rukom na brzinu obrisala suzu koja je skliznula niz obraz. A onda…? Onda je sljedio govor. Govor je bio odmjeren i poticajan. Obećavao je neka “nova i drugačija vremena” ne samo ideološki. Možda i ponajmanje ideološki, već u društveno-gospodarskom smislu. I životu općenito. Obratila se svima: Hrvatima, državljanima Hrvatske, ženama, mladima, starcima, svim ljudima bez obzira na etičku pripadnost i spolnu orjentaciju. Poticajan i hrabar govor. Na tragu 21. stoljeća. Ničeg nije bilo od povratka u 90-te godine kojim su nas plašili prethodnih dana. Samo, zahvala na trajanju kontinuiteta u politici “od stoljeća 7. pa preko svih hrvatskih vladara do prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, bivšeg predsjednika Mesića i sada već bivšeg predsjednika Josipovića”. U masi svijeta mogla su se vidjeti poznata lica od saborskih zastupnika i ministara ove Vlade do predsjednika Židovske općine u Palmotićevoj dr. Ognjena Krausa. Ovo je i njegova zemlja i zemlja njegovih predaka. I svi mi zajedno tkamo istu tkanicu života, dijelimo istu sudbinu na ovom malom prostoru omeđenom Savom, Dravom i Dunavom.

Samu inauguraciju i govor naknadno je pohvalio i bivši predsjednik Mesić. Bio je to spoj građanskog šarma (i kontinuiteta iz bivših vremena koji nitko ne može zanijekati ili zatajiti), a kojem je pridonio glas legende TV voditeljstva Olivera Mlakara, pjesma i nastup Radojke Šverko, nastup dramskih umjetnika Despota i Joška Ševe, uz prigodne pjesme koje je izvodio najoriginalniji i jedinstveni u svijetu ansambl Lado zajedno sa nekoliko zborova. Da bi sve završilo sa modernom izvednom zbora Izvor na engleskom i na hrvatskom jeziku i tako zapečatilo ili odškrinulo vrata “novom stilu vladanja” na ovom po mnogočemu siromašnom, nesretnom, ali opet “jedinom, jedinstvenom i gotovo bi se moglo reći najpoželjenijem duhovno-kulturnom-povijesnom prostoru” u kojem je svatko mogao naći za sebe mjesto pod suncem bez obzira kojoj religiji pripadao. Jer, kako su stari zagrepčanci rekli: “Ovdje su i Židovi i Srbi i Romi i svi dojdeki brzo počeli pripovedati kajkavski”. A tako je i u svim ostalim krajevima Hrvatske. Ne s namjerom da se svi asimiliraju već se svi toliko kroz život zbliže da se “običaji, tradicija, jela, kultura, svjetonazori i sve ostale razlike rastapajau kao u nekom loncu” i gotovo postaju nevažne uz svo potrebno uvažavanje. Ili, kako na kraju reče prva hrvatska predsjednica susprežući suze (bez patetike): “Zemljo moja Hrvatska u tebe vjerujem”. Misleći pri tome, dakako, na potencijale naših ljudi i nečeg novog što i ostatak Europe, pa i ostalih bivših država Jugoslavije nekako potajno očekuje da se dogodi baš u Hrvatskoj! Ne čini li se i vama nekako upravo tako, zar ne?!

A predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svojem narednom mandatu neka se samo sjeti “kako je sunce sjalo u zimskom danu na polovici veljače, a ona stajala sama, krhka i lomljiva, gutajući diskretno knedle u grlu i susprežući suze”. Mahatma Gandhi je odavno poručio: “Moja je snaga u mojoj slabosti”. Ako će se toga sjetiti u kritičnim, teškim ili odlučujućim vrmenima vjerujemo da bi svoje poslanje, odnosno svoj mandat mogla iznositi ne samo u skladu s Ustavom Republike Hrvatske već u skladu sa istinskim potrebama ovog napaćenog, osiromašenog, besperpesktivnog, depresivnog i bezvoljnog naroda.

Samo neka ne bude kako je Franz Josef za Hrvate kazao: “Oni ne znaju što žele, ali znaju da to žele odmah!” Od 19. veljače 2015. do 19. veljače 2020. godine na mjestu predsjednice RH je gđa. Kolinda Grabar Kitarović! Tako je, naime, u zakletvi prilikom predavanja vlasti svoj govor zaključila predsjednica ustavnog suda Jasna Omejec nakon čega je sljedio dugačak, dugačak, prisan, ženski zagrljaj!

Za ovu nedjelju sasvim dovoljno ženskog pisma, zar ne?!

Vaše; Povjerljivo uz šalicu kave!

2 odgovora na Damin gambit!

  1. Anica Turković napisao:

    divan komentar …….svaka čast portalu ZMUSK Zrnca mudrosti uz šalicu kave i Gordani
    Igrec…….

  2. Marija Kumrić napisao:

    Komentar u redu, čestitke ZMUSK portalu na čelu sa Gordanom Igrec

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s