Mentalitet “mikrovalne duhovnosti”

Često smo tako zauzeti “poslom” da nam malo vremena ostaje za život!

“Bolje grob nego job. Nikad neću biti rob. Niti gazdi nit kreditu, niti lisingu, kreditu. Bolje grob nego job”. Tako odzvanjaju stihove pjesme koju pjeva Mile Kekin sa svojom grupom Hladno pivo. Pjesma ima i nastavak. A nastavak sročen u obliku pitanja postavit ćemo na kraju teksta. Zašto smo isječak iz popularne knjige Zahvalnost Louise L. Hay koji vam donosimo na ovom mjestu započeli s ovim stihovima? Kad bismo trebali biti zahvalni što uopće imamo posao u današnje vrijeme? No, nije li se kamen ove velike gospodarske i ine krize zakotrljao na geografskom prostoru Amerike i kotrlja se dalje i dalje po cijelom svijetu. Živimo natrpani u gradovima kao u mravinjacima. Užurbani poput mrava…

Kada ste posljednji puta “gledali u nebo obasuto zvijezdama”, slušali opušteno dobru glazbu ili samo “bili i jednostavno postojali”. Bez misli, bez osjećaja, bez grča, bez straha…Kao u pjesmi Moj galeb. “Lipo mi je, lipo mi je, na lažini suvoj ležat u tišini nasrid mora…” Ne sjećate se više. Vrijeme je da malo “stanete na loptu”, da barem na tren priuštite sebi zadovoljstvo vlastite “duhovne inventure” makar sve to danas izgledalo kao “instant duhovnost”. No, u Americi je sve započelo. Možda nam i odatle stigne i neko rješenje. Ili, je to ipak posao za svakog od nas ponaosob? Bilo kako bilo, udubite se u poruku Louise L. Hay makar bila ispisana samo i jedino na ovom portalu ili na boci Jane.

“Učiti voljeti proces je koji obuhvaća prisjećanje na ono tko uistinu jesmo. Najosnovnija stvarnost jest ta da je sveukupni život na ovoj Planeti očitovanje Duha u fizičkim tijelima. Sveukupni život je Duh, a Duh je svet; stoga je i sveukupni život svet.

Zahvalnost znači odvojiti malo vremena da bismo svjesno osjetili poštovanje prema životnoj složenosti. Često smo tako zauzeti “poslom” da nam malo vremena ostaje za život. Katkad možemo biti zahvalni samo za očite blagoslove, ali istodobno negodujemo zbog vlastite boli.

Živimo u kulturi koja nas programi da očekujemo trenutnu nagradu i koja obezvrjeđuje procese što zahtijevaju više vremena i brižljive pozornosti. Lako nam je pročitati nekoliko knjiga, otići na nekoliko radionica i očekivati trenutno prosvjetljenje. To je mentalitet “mikrovalne duhovnosti”. Učeći kako voljeti moramo prihvatiti sva životna iskustva, i teška i uzvišena. Često nam najuzvišenije duhovno stanje dolazi zaogrnuto zbunjenošću i bolom. Uistinu je izazov biti jednako zahvalan za bol kao i za radost.

Zahvalnost za pouke i iskustva zapravo je način odgovaranja životu, koji izvire iz punog srca. Zahvalnost ili, kako to kažemo u svojim programima od 12 koraka, usvajanja “stava zahvalnosti” održava nas u dodiru s našom međusobnom povezanošću. Podsjeća nas da smo svi mi dio velike spirale stvaranja, da se nalazimo na duhovnom putovanju koje vodi natrag Izvoru. Sve što se dogodi na tom putovanju dio je vraćanja Duhu, osvješćivanje vlastite božanstvenosti.

Naša je duhovna odgovornost biti svjesno zahvalan, jer takva energetska frekvencija tekući iz nas pomaže nam u samoiscjeljivanju, u iscjeljivanju naše braće i sestara, a konačno i u iscjeljivanju ove planete. Majke Zemlje.

Odvojite malo vremena kako biste mogli biti sami u prirodi. U tišini promatrajte mrave, ptice, lišće na grmlju i stablima. Svi su životni oblici nesvjesni u svom uživanju života. Mravi imaju više nego dovoljno pijeska kako bi mogli izgraditi svoje mravinjake, ptice imaju cijelo bogatstvo grančica za svoja gnijezda; mnogo je više nego dovoljno sunčeva svjetla da bi listovi mogli proizvoditi hranu za biljke. Dok ste vani, u prirodi, sjetite se kako ste i vi dio te prekrasne, zamšene mreže života. Tako je predivan blagoslov biti živ na ovom prelijepom mjestu. Duboko udahnite, otvorite srce i sjetite se kako Bog kroz zahvalnost izražava poštovanje prema daru Samoga sebe svijetu. Budite svjesno zahvalni za svaku osobu, mjesto i stvar koji vam pomažu da naučite voljeti.”

“Kakvo je to ljudsko biće koje nema vremena za piće?“, pjeva Mile Kekin uz Hladno pivo. (Da zaokružimo početnu misao, nije li tako?)

Za ovu nedjelju, toliko.

Vaše; Povjerljivo, uz šalicu kave!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s