Svi marš na – ples!

Ili, zašto je ne izlazak na predsjedničke izbore, grijeh – propusta?!

Čula sam na radio emisiji kako Crkva poziva građane da se odazovu na glasovanje za predsjednika, jer u suprotnome se to vodi kao grijeh – propusta. Pomislih, ako je to jedini grijeh propusta koji sam počinila ili ćemo počiniti, u tom slučaju nas sve očekuju širom otvorena rajska vrata. No, nije to baš tome tako. Koliko puta je dobar dio čovječanstva tako naprasno otišao s ovog svijeta, a da se nije stigao niti oprostiti od svojih najbliskijih, niti im uputiti pravu riječ u pravo vrijeme, riječ pomirdbe, oproštenja ili molbe za oprost itd. Obično, se sve i u životu odvija u tako nedovršenim ciklusima. Pa, kud onda da za ne odlazak na glasovanje za ove mušketire koji s kiselim i izvještačenim osmjesima na licu zabavljaju publiku već gotovo cijeli prosinac, taj čin vam se pripisuje u grijeh – propusta.

Znam ja da od pamtivjeka vrijedi ona stara: Caru, carevo, Bogu – Božje! Ali politika?! Daleko joj kuća bila. Pa, opet u životu nije tako. Sučeljavanje na televiziji sviju četiri kandidata za Pantovčak pratila je oko 850 tisuća ljudi! Velik i prevelik interes za tako minornu stvar. U SAD-u većina stanovništva čak i ne zna tko je predsjednik SAD-e. Osim, što znadu za Obamu, jer je prvi crnac na čelu države. Ostale pojave su im prolazne i nebitne i više ih zanimaju prava životinja, prava na čisti zrak, pomicanja Zemljinih ploča, otopljavanje ledenjaka, zdrava hrana, događaji oko dr. Oza ili Oprah, nego tko im je predsjednik. No, to je Amerika. Jer, Amerika, je zemlja daleka…

Osim što se Papa Franjo usudio dirnuti u “nedodirljive”, prozvavši zaposlenike Vatikana kao previše ambiciozne, pohlepne, duhovno okamenjene, s kompleksom odabranosti, sklonih ogovaranju i svim ostalim grijesima, te dati oprost od grijeha na sam Božić svima koji prate u živo ili putem radia ili TV-a misu (i bi mnogima lakše) naš kardinal Bozanić je bez “zle krvi” išao u posredništvo između branitelja i ministra branitelja Freda Matića. Uz to je opomenuo nas sve riječima: “Kakvu lijepu zemlju nam je Bog dao, ali nikakvog napredka nema.” Osvrnuo se na siromašne, na bolesne na sve one koji za Božić jedu kod tuđih kuća ili nemaju ništa na stolu, na besprizorne radi kojih je i “Krist došao na svijet”. Lijepu i dirljivu Božićnu poruku je poslao kardinal Bozanić. Kad bi se još većina toga njih držala ne samo u našoj maloj domovini nego na cijeloj planeti, moglo bi se sve popraviti ne za milimetar nego u velikim koracima. Šteta jedino što se samo par puta godišnje sjetimo na to da trebamo “biti ljudi, da trebamo biti ganuti, suosjećajni, osjetljivi na drugoga, da nismo za sebe, da ne grabimo sebi i ne radimo samo za sebe, da nam je onaj drugi – brat…”

Ne znam zašto uvijek oko blagdana padaju izbori? Sve pokvare. Vrate ljude iz njihove uljuljkanosti u “zibelke” u “dobro i toplo i sigurno”, u bešćutnu arenu u kojoj su svi ostrašćeni. Neki dan mi tako susjed Ante kaže da pod mojim imenom, ali bez prezimena pišu na svim društvenim mrežama svakojake papazjanije “kontra lijevih”. Ja nisam kontra lijevih! Od desnih se držim podalje, ali da je i obrnuto nikad sebi ne bih dozvolila da koristim ili zloupotrebljavam društvene mreže, posebice ne pred blagdane, za “obračun s njima”! Ma koji to bili. Osim toga i sami smo u Povjerljivom pisali o zlouporabi društvenih mreža. Ne znam tko je bio tako podao i pakostan, pa koristio moje ime bez prezimena da umanji veselje nadolazećih blagdana sa svakojakim “papazjanijama”. Odgovorno, tvrdim da moje ime nema nikakve veze s bilo kojim “desničarskim kvocanjem” na društvenim mrežama! Obično, u privatnom životu zauzimam neutralan stav koliko je god to moguće i kak bi rekli :”pokušavam furati svoj film”. Očito, da to ne može proći. Jer, ako nisi za nas onda si protiv nas! I tako ostrašćen, svrstan u torove istomišljenika, agresivno “laješ i grizeš” na svijet oko sebe. Naš portal ne nosi takav slogan niti oni koji za njega pišu!

Dakle, ako još ne znate oćete li prajca ili dalmatinsku pašticadu kuvati za Novu godinu, počekajte neka “narod odluči” 28. prosinca. Ili možda u drugom krugu, dok od svega samo ostanu prljavi pjati i kosti…

Toliko o grijehu propusta, blagdanima, društevnim mrežama i “životu, svagdanjem” – općenito!

Svi marš na…ples! “Ništa mi ne može ovi dan pokvarit. Ni generali ni svjetski vladari…!”

Vaše: Povjerljivo, uz šalicu kave!

Sretno vam novo ljeto 2015.-to!

.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s