Tko je onda doista – heroj?!

Ili, zbogom oružje!

Kad smo bili djeca Boško Buha je jurišao na bunkere, rušio se most na Neretvi, partizanke su oboljevale od tifusa, mi smo se kao djeca igrali “partizana i Nijemaca”… Uglavnom “ratovalo se na sve strane”. Od NOB-a ili II. svjetskog rata prošlo je 70 godina, a jedna mi je “ptičica šapnula” kako će Ministarstvo kulture tiskati veliku monografiju kultnom redatelju Bitke na Sutjesci i drugih mnogih naših partizanskih epopeja, Veljku Bulajiću. Uglavnom: “Rat još uvijek traje”. Dodaju li se i prosvjedi branitelja u Savskoj ostaje pitanje: Kada će samo prestati? Uniforme i okolnosti su se promijenile, ali kod nas je ipak “ratno stanje”.

Ne znam kako onda protumačiti SMS poruku koju sam dobila od brata jednog poslijepodneva običnog radnog dana: Neka posudim u knjižnici knjigu Heroj! Odmah sam se trgla. Znam da mi je brat od mene mlađi 10 godina i da se on igrao “nindže” dok je bio dijete i ne prati nimalo aktualna društvena zbivanja, i da je kazao kako izgleda da su u ovoj državi jedino najpametniji oni iz TBF-a, ali na riječ “heroj”, što sam drugo mogla, nego se – trgnuti. Ipak, bratova preporuka je bratova preporuka, a i “riječ TBF-a” valjda nešto vrijedi, pa sam u strahu i nekako plaho krenula u knjižnicu po knjigu Heroj. Vidim prepoznatljive stranice, poznata autorica i odmah mi je “pao kamen sa srca”. Vidjela sam na prvu da je tu riječ o nekim drugim herojima od onih kojima smo sustavno bombardirani unatrag 45+25 godina! I stoga sam se odlučila prenijeti vam ulomak iz knjige Heroj. Dakle:

“Ovo je knjiga o priči. Ta mi je priča promijenila život, a tijekom povijesti promijenila je živote i mnogih drugih ljudi. Ta se priča prenosi od početka vremena. U razčitim se oblicima pojavljuje u svakoj kulturi i svakoj zemlji svijeta, ali bit priče uvijek ostaje ista. Govori o heroju koji se na planetu Zemlji upušta u smiona putovanja.

Pejzaži planeta Zemlje čudesno su lijepi, ispunjeni golemim oceanima, planinama, džunglama, zadivljujućim oblacima, prostranim ravnicama i spektakularnim životinjama te stvorenjima svake vrste, a uz ljepotu prirodnog svijeta tu je i radost koju osjećaju ljudska bića na Zemlji. Ali, kako heroj otkriva, život je za ljudska bića na Zemlji ujedno i vrlo težak. Bolan je rast iz djetinjstva u mladost i zrelu dob te naposljetku prijelaz u starost, a prisutna su i iskustva fizičke patnje, siromaštva i tuge te konačno smrt koja čeka svakoga.

Na planetu Zemlji postoje i radost i patnja, jer taj je prekrasan svijet zapravo svijet dvojnosti, suprotnosti. Sve ima svoju suprotnost. Postoji svjetlost i postoji tama, blizu i daleko, gore i dolje, lijevo i desno, vruće i hladno; te suprotnosti doživljavamo na svakoj razini svojega života. Postoje prijatelji i neprijatelji, zaljubljivanje i odljubljivanje, sigurnost i nesigurnost, bogatstvo i siromaštvo, blaženstvo i očaj, a i svaki čovjek ima svoje pozitivne i negativne strane. Na planetu Zemlji sve ima svoju suprotnost.

Poželjeli ste doći upravo na takav svijet obdareni svojim jednakim potencijalom za veliku radost, veliku ljubav, velike izazove i veliku patnju. Vi ste oni koji ste željeli doći ovamo i proživjeti pustolovinu života na ovako prekrasnom, ali izazovnom mjestu. Vi ste odlučili da ne postoji tako velika poteškoća koja vas bi spriječila da otkrijete heroja u sebi. Vi ste željeli krenuti na Herojevo putovanje, jer vi ste heroj ove priče.

Kad krenete na Herojevo putovanje, neće vam ništa nedostajati. Rođeni ste s neizmjernom moćnim sposobnostima koje će vam omogućiti da ostvarite svoje snove i nadvladate svako iskušenje, prepreku i izazov s kojim se susretnete. No rodili ste se u ograničenom materijalnom svijetu planeta Zemlje, pa vaš um i svijest također postaju ograničeni, što znači da se nećete sjećati svoje istinske prirode i da se nećete sjećati svojih velikih sposobnosti. Morat ćete ih sami ponovno otkrivati.

Heroj ćete naposljetku postati kad dovršite Herojevo putovanje i dopustite svojim najuzvišenijim kvalitetama da izrone na površinu. A tada će vašim srcem zavladati novi cilj – da svim onim što ste otkrili na putu pomognete onima koji su tek krenuli na vlastito Herojevo putovanje.”…

(ulomak iz knjige Heroj, autorice Rhonde Byrne)

Za ovu nedjelju za sve heroje života, ovoliko. Mrvica, ili kap u moru!

Vaše; Povjerljivo, uz šalicu kave!

.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s