Tko nam je ukrao mladost?!

Dozvolite mi da ovu priču koja se događala između dviju nedjelja, inače, dana naših susreta u Povjerljivom uz šalicu kave, predstavim u obliku omnibusa, jer tako događaji koji su se zbili u tjednu kada je započelo drugo školsko polugodište za učenike jednostavno nalažu. Dakle,

Slučaj prvi:

Imala sam prilike u kafići gdje pijem jutarnju kavu čuti razgovor dvaju mladića, jer su stolovi dosta zbijeni jedan do drugog, a mladići su bili žustri u raspravi. Jedan mladić je bio sportski građen i jak, star oko 35 godina, a drugi nešto sitniji i star oko 30 godina. Priča između njih dvoje se odvijala ovako:

Prvi mladić, star 35 godina: Više ne mogu pržiti CD-ove, jer mi prijatelj sa curom od 1. veljače ide živjeti u Švedsku. Ovdje ima dobar posao i stan, ali je odlučio napustiti zauvijek Hrvatsku, jer mu je dosta svega.

Drugi mladić, star 30 godina: Što ćeš sad?

Prvi mladić: Naći ću si nekog drugog, dok i taj ne ode van.

Drugi mladić: Hoćeš reći, dok i tebi “ne pukne film” pa i ti ne odeš van.

Prvi mladić: Da dok mi doslovce ne pukne film…Išao sam neki dan na savjetovanje kako otvoriti vlastitu tvrtku, gospođa mi je rekla: bolje da je tako mladi ne otvarate. Izgledate pošteno, nećete se snaći u svim tim porezima i doprinosima. To je rekla službena osoba zadužena za savjetovanje. Možeš vjerovati? Znaš kako se tvrtke otvaraju u Kanadi? Za 5 minuta, na stisak ruke. Svi rade na “crnjaka” ne vise ti sa zakonima za vratom i cijela im ekonomija štima…

Drugi mladić: Da, zato i sve bježi van što može.

Prvi mladić: I svi će pobjeći. Ostat će zemlja pusta poput Marsa. Sad i navodnu zabranjuju neke privremene poslove, jer da to šteti državi. Možeš misliti države? Banana republika. Malo veće selo. Ko kvart u Londonu gdje sam bio, pa se budala vratio. Kako će žena koja radi honorarne poslove ili privremene prehraniti svoju djecu? To njih nije briga?!

Drugi mladić: Sve političke elite kod nas su ti k’o da su pale s Marsa!

Prvi mladić: Ma, daj, vanzemaljci su pametniji od njih!

Prvi mladić: I kaj je najinteresantnije, ne bježe samo mladi van nego i stariji oko 50 godina. I to mladi bježe van ne zbog toga što nemaju kruha nego zato, jer im je “pun kufer” ove korumpirane i primitivne države. Pa, mi smo zaglavili u 10 stoljeću…

Drugi mladić: Ja sam mislio – u 7. stoljeću. (smije se)

Prvi mladić: U 14. stoljeću, prije bune Matije Gubca. Mi imamo kmetski mentalitet. Kmeti i gospodari. To smo mi. I u robovlasničkom društvu je bilo bolje. Tamo si znao barem tko je tko. Danas “kmet štuje svojeg gospodara za 300 eura mjesečno” I ne smije pisnuti… Znaš za slučaj kako je fakultetski obrazovana žena ostala bez posla, onda bez stana i sad je beskućnik. Živi u prihvatilištu, prima socijalnu pomoć i jedan obrok na dan. Sramota! Da ih sve pobiješ! Druže Tito, ti si krao, ali si nam dao! Dođe ti zavapiš…

Popila sam svoju kavu i s dosta gorčine otišla iz kafića na tramvaj u drugi kvart grada na autobusni kolodvor. U tramvaju je nastala gužva oko jedne skupine mladih. Kad bolje pogledam ugledam prekrasnu mladu djevojku od kojih 18 godina kako u naručju u jednom šalu čuva malog psića. Odmah su se sve starije žene sjatile oko psića, a djevojka je samo širom otvorila svoje iznimno velike oči i u čudu gledala taj stariji svijet koji se divio psiću i koji je mazio psića. Ni sa kime nije se upuštala u razgovor, u očima joj se vidjela, plahost, mladost, strah od starijih i neiskvarenost. Kao da je očima govorila: što će ti vi stariji tu? Zar nam niste dosta zatrovali svijet? Sad se približavate tom sićušnom stvorenju kakav je psić, jer vam treba odmaka i odmora od vašeg svijeta koji je sav “zašporkan”….

A Sara, moja sestrična koja ima 15 godina i koja je bila na dva dana došla sa jednog otoka u Primorju sa svojim 22 godišnjim bratom studentom Antonio K-a na ferje kod svoje sestrične (to sa vam ja) i koju smo cijele dvije noći budni čekali do jutra da se vrati iz grada ili partya ili je “lovili” po gradu, jer je maloljetna “i svi od njezine tete do mame i tate i naravno mene radili najcrnije scenarije, kako može biti silovana, ubijena, oteta, napadnuta, kako može prije vremena stupiti u spolne odnose, a da je još premlada za to i kako će joj toga biti dosta u životu….” na sve je to samo širom u čudu otvorila svoje velike plave oči i rekla: “Ja bih cijeli život željela ostati ovako mala i bezbrižna. To mi je baš cool. Kad odrasteš onda se sav promijeniš. Što vi svi frku dižete, ne kužim?!”

U međuvremenu susjeda Nada je rekla kako joj je sin otišao za Njemačku i ovdje ostavio nju, sestru i svoju djevojku. “Valjda mu je dobro”, rekla je pomireno susjeda Nada B. iz Zagreba.

Ostat će mnoge majke sijedih kosa bez svoje djece koja će otići ne samo zbog posla nego iz ove “siromašne, opustošene, korumpirane i primitivne države” potražiti da ih negdje drugdje drugo sunce ugrije. Statistike kažu da se cijeli jedan grad mladih ljudi iselio iz “lijepe naše”.

Opet će stizati pisma ili elektronička pošta u kojem će se pjevati pjesme poput: “Dugo u noć u zimsku bijelu noć, moja mati, bijelo platno tka. Njen pognut lik i prosijede njene kose odavno se natopiše suzama…”

Svim mladima koji su napustili zauvijek ili privremeno ovu “lijepu nam našu” želimo da nađu dobre poslove u inozemstvu, imaju dobar standard, uživaju u ljubavi i seksu, novom životu, novim prijateljima, šarolikim svjetonazorima, gdje se primjerice na ulicama Londona muškarci homoseksualci drže za ruke i šeću, a nasred Pariza muškarac hoda odjeven kao u srednjem vijeku, jer mu se tako “ćefnulo”… A u međuvremenu vaše Povjerljivo… će otići pitati Milanovića, Karamarka, Pusić, Leku, Stazića, Lesara, Vukšića, Tomašićevu, Šuicu, “lijeve, desne, centar” i ostalo družinu: Tko nam je ukrao mladost, velikih, širom otvorenih očiju, plahih i prestrašenih, začuđenim onim što im pružaju da vide oko sebe…? Ili, možda treba ići još dalje, do “svetinja” u koje ni u ludilu ne smiješ dirati u ovoj “lijepoj našoj”?!

Povjerljivo, uz šalicu kave

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s