Tko stoji iza svjetske urote?

Tko stoji iza svjetske urote?
(Sve se u posljednje vrijeme mislim da su to Jelka, Julka i Cvita sa otoka Krka!)

U jednom malom mjestu na otoku Krku do nedavno su živjele tri generacije žena. Baka, majka i kćer i njihove kćeri. Ako se dobro računa: znači, četiri generacije žena. Glava kuće bio je kapetan Zvone koji je za šoldima plovio po svijetu i svaki mjesec doma slao 15 tisuća $ !!!!! (Da dobro ste pročitali: 15 tisuća američkih dolora!!!!). I tako godinama, iz mjeseca u mjesec.

Njegova svekrva baka Jelka umrla je prije koju godinu, Bog joj duši dao lako.  A doživjela se lijepih godina. Preko 90-te je potegnula. Umirala je dva puta za redom. Jednom je umrla i kad je liječnik ustanovio smrt, a njezina je kći Julka stala oplakivati iz sobe se odjednom čulo: Julka, kad će taj obed?! I svi su zinuli u čudu i veliko je veselje nastalo ponovno u kući, jer stara Jelka je oživjela. Svakog čuda tri dana dosta. A i Julka i Cvita i sva ostala ženskadija u kući nije se previše čudila, jer je Jelku sve u ulici poznavalo po ekscentričnosti, po njezinim na daleko čuvenim “estradnim nastupima” koji bi krenuli usred noći kada se stara Jelka probudila, obično oko druge ure iza ponoći i počela na sav glas pjevati “Jugoslavijo, Jugoslavijo!” ili “Opatijske oštarije…!”

Kad je Jelka zaorila od redom su se počela paliti sva svjetla u svakom čestitom domu u toj ulici u tom malom mjestu na Krku. Tako malom da ga nema niti u jednoj uvaženijoj geografskoj karti niti zacrtanog. Nije dugo potrajala ta idila i Jelka se preselila na drugi svijet. Ovaj put za stvarno. Nekako je njezine 60-to godišnja kći Julka i njezina unuka Cvita sa ostalom praunučadi oplakala nonu i sve se nastavilo po starome.

Cvita je nastavila ganjati prvog muža s kojim ima kći Mare, ali je ostala neudana, a Julka je kupovala zlato za šolde koje je kapetan Zvone slao s broda koji je plovio za jednu američku kompaniju po “cilome lipom svitu”. Julka je samo u jednom danu kupila zlata za 13 tisuća kuna, a poslije kukala kako nema prebite pare za platiti struju. O tome kako su se Julka, Cvita, mlada Mare i sva ostala ženskadija u kući hranile preko catteringa, o tome, dakle ne treba niti govoriti.

No, jednog dana stigla je depeša da se kapetana Zvone razbolio. Julka je odletjela preko Munchena za Singapur, poljubila Zvonu, uzela karticu i otišla kupovati najskuplje grudnjake, cipele, torbe, zlato… Baš je pokazivala bolesnome kapetanu Zvonu najnoviji grudnjak: “Ma vidi Zvone kako lipi grudnjak, samo 200 dolori, zar nije prekrasan?” govorila je Julka, kad je Zvone što zbog grudnjaka što zbog dolori okretao očima. I zauvijek ih zaklopio.

Julka se vratila kući i zaboravila reći Cviti da joj je otac preminuo i odselio kod Jelke. Tek se idući dan sjetila da mora ići po njegovo tijelo. Susjedi su zlobno komentirali kako je “bankomat presušio i što će sad?” Da, što će Julka, Cvita i Mare, sada dok je kapetan Zvone koji je kući mjesečno slao 15 tisuća dolora? Sada, nakon što je preselio na drugi svijet? Ne znamo. Ali Jelka, Julka i Cvita sve me više podsjećaju na one koji vode našu državu unatrag 23 godine. Od toga 16 godina optuženi HDZ-e na čelu sa optuženim Sanaderom i cijelom FIMI družinom.  A i ovi nisu punu bolji. To će se tek poslije doznati. Ili, više nema zaliha?! Makar, kad se sve zbroji i oduzme, sve se u posljednje vrijeme nekako mislim da možda zbilja Jelka, Julka i Cvita sa otoka Krka ne stoje iza svjetske urote moćnika?! Ne čini li se i vama tako?! Ili, barem da su one “krivci” za sav jad koji je snašao “lijepu našu”? A ne FIMI družina!? U svakom slučaju: ZNA SE, tko su krivci!?

Vaše, Povjerljivo uz…šalicu kave

P.S.
Svaka sličnost sa likovima iz stvarnog života, situacijama i “atmosferom” je slučajna. Ne daj Bože da se tko osjeti prozvanim ili da se prepozna. Ma, tko taj bio!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s