Žene, možete letjeti koliko god visoko želite!

samoca12velikayq7U ovome poglavlju knjige umjesto da se usmjerimo na to kako da postanete ispunjenije u svojim postojećim vezama ili kako da pronađete savršenog partnera (teme o kojima je već napisano na desetke knjiga), ja bih se radije željela koncentrirati na važniji odnos u vašem životu – odnos koji imate sa samom sobom!?

Na pitanje: Kako da se ispunim bez partnera? To je mnogim ženama zastrašujući pojam. Mi moramo priznati svoje strahove i svladati ih. Načinite popis svih svojih strahova (BOJIM SE…) podrobno ih pogledajte, a onda ih počnite raščišćivati. Ne morate se boriti protiv njih; to im daje preveliku snagu. meditacija-1U meditaciji sagledajte svaki strah, a zatim ga ispustite u vodenu struju kako biste ga doslovce rastopili i pustili da ga voda nosi. A zatim svaki taj strah pretvorite u pozitivne afirmacije. “Bojim se da me nikada nitko neće voljeti” može postati: „Ja sam netko i ja duboko i istinski volim sebe.” Ako si ne možemo dati ljubav koju izrijekom želimo, onda je nikada nećemo pronaći u vanjskom svijetu. Nemojte gubiti vrijeme i čeznuti za onim što sada ne postoji u vašem životu. Počnite tako što ćete biti nježne i pune ljubavi prema sebi! Dopustite svojem tijelu i srcu da osjete kako izgleda – ljubav! Ponašajte se prema sebi onako kako biste željele da se prema vama ponaša ljubavnik!

Gotovo svaka žena živi sama u nekom trenutku u svojem životu – bilo kad je mlada i neudana, razvedena ili udovica. Mislim da si SVE žene, čak i one koje su sada u divnim vezama, moraju postaviti pitanje: samoca-je-ponekad-najJesam li spremna živjeti sama?! Ako potpuno ovisimo o drugim ljudima koji se brinu o nama, onda nismo u dodiru sa vlastitim unutarnjim potencijalima. Čak, kada smo i u vezi, svima nama treba vremena da budemo same – vremena da saznamo tko smo, te vremena da razmislimo o ciljevima i promjenama koje bismo željele uvesti za sebe! Naše vrijeme koje provedemo same može biti jednako ispunjeno kao i vrijeme koje provodimo s ostalim ljudima – posebice ako nam naše misli postanu našim najboljim prijateljima.

Danas neudana žena ima cijeli svijet pred sobom. Može se uzdići onoliko visoko koliko je sposobna i vjeruje u sebe. mahanje07091Ona može putovati, birati poslove, dobro zarađivati, imati mnogo prijatelja i razviti veliko samopoštovanje. Ona čak može imati i seksualne partnere i nježne veze ako ih želi. Danas žena može izabrati imati dijete bez supruga da pri tome još uvijek bude prihvaćena u društvu, kao što to čine mnoge poznate glumice i javne osobe. Danas žena može oblikovati vlastiti stil života.

Mnoge žene diljem svijeta možda nikada neće imati dugotrajnu vezu s muškarcem. One će možda ostati neudane do kraja života. Danas u SAD-u živi oko 122 milijuna muškaraca i 129 milijuna žena. Taj je jaz još i veći u nekim drugim zemljama, uključujući Francusku. Stopa neudanih osoba raste kao nikad prije. Tu brojku ne želimo smatrati tragičnom nego je želimo vidjeti kao priliku za evoluciju žena. Znate kako je to često u vašem životu – kada ne promijeniti ono što trebate promijeniti, život često preuzima stvar u svoje ruke i natjera vas na promjene. Primjerice, ne želite ostaviti posao kojeg mrzite,  a onda vas oni OTPUSTE. Život vam daje priliku koji vi sebi ne biste dale. Žene nisu načinile pozitivne promjene u svijesti potrebne za ispunjenje i osnaživanje, pa je sada život preuzeo stvari u svoje ruke!

69ddee9fb821466e61259e70ae33649d_content_largeŽalosno je što toliko mnogo žena i dalje jadikuje i plače ako uza se nemaju muškarca. Ne moramo se osjećati nepotpunima ako nismo udate ili nismo u vezi. Kada “tražimo ljubav”, mi govorimo da je nemamo. Ali svi mi imamo ljubav u sebi. Nitko nam nikada ne može dati ljubav koju mi ne možemo dati samima sebi. Jednom, kada samoj sebi damo ljubav, nitko nam je nikada neće moći oduzeti. Želimo “prestati tražiti ljubav” na svim “pogrešnim mjestima”! Ovisnost o pronalaženju partnera jednako je nezdrava kao ostanak u ovisnoj ili disfunkcionalnoj vezi. Ako smo ovisni o traženju partnera, onda ta ovisnost samo odražava naš osjećaj manjka. To je jednako nezdravo kao i svaka druga ovisnost. To je drugi način da se pita: Što nije u redu sa mnom?

ženska-prijateljstvaMnogo je straha oko “ovisnosti o pronalaženju partnera” – i mnogo osjećaja da “nismo dovoljno dobre” Toliko smo si natovarile pritiska zbog pronalaženja partnera da previše žena pristaje na veze koje ih ne ispunjavaju ili ih u njima čak zlostavljaju! Mi si to ne moramo raditi. To nije čin ljubavi prema sebi.

Ne moramo si stvarati bol i patnju niti se moramo osjećati akutno samima i nesretnima. Sve je to stvar izbora, a mi možemo “izabrati nešto novo”, što će nas podržati i ispuniti. Točno je da smo programirane da prihvatimo ograničen izbor. Ali tako je bilo u prošlosti.
borba_protiv_nasilja_Želimo zapamtiti da je danas novi dan i da je pitanje moći uvijek u sadašnjem trenutku. Ono što mi danas izaberemo vjerovati i prihvatiti, oblikovat će našu budućnost. Mi možemo promijeniti svoje misli i vjerovanja. Upravo sada, ovoga časa možemo početi stvarati nove vidike za sebe. Želimo biti u stanju vidjeti vrijeme koje provodimo same kao dar!

Ponekad je za nas bolje da smo same. Sve se više žena koje su završile jedan brak (bilo zbog razvoda bilo zbog suprugove smrti) i koje se mogu uzdržavati odlučuju na samostalna život bez ponovnog braka. Brak je običaj koji ponajprije koristi muškarcima. Oni brak vide kao ulazak u sužanjstvo i gubitak neovisnosti. Nas su žene naučili da se odreknemo samih sebe u korist braka, a muškarci vjeruju da je brak radi njihove podrške. Umjesto da izgube svoju neovisnost, mnoge žene odluče ostati same. Poslušnost muškarcu im nije više privlačna!

samopouzdanjePostoji stara izreka koja kaže: Žena drži tri kuta u kući. Vrijeme je da to učinimo istinitim. Međutim, nećemo naučiti kako to učiniti ako budemo cmizdrile, ljutile se, pretvorile se u žrtvu ili predale svoju moć muškarcima ili sustavu! Muškarci u našem životu zrcalo su onoga što mi vjerujemo o nama samima! Toliko se često okrećemo drugima kako bismo se osjećale voljenima i povezanima, a oni mogu samo zrcaliti naš odnos sa samima sobom. Mi zaista moramo unaprijediti odnos koji imamo same sa sobom kako bismo krenule dalje. Ja bih željela većinu svojeg rada usmjeriti na pomaganje ženama da “prihvate i iskoriste” vlastitu snagu na najpozitivnije načine.

Svima nama mora biti vrlo jasno da ljubav u našim životima počinje od nas. Toliko često tražimo “gdina Pravog” da riješi sve naše probleme u obliku našega oca, dečka, muža. Sada je vrijeme da same sebima budemo “gđa. Prava”. Ako u ovome času nemamo “gdina Pravoga” u svojem životu, još uvijek mogu samoj sebi biti “gđa. Prava”. Mogu preuzeti kontrolu nad svojim životom i stvoriti onakav život kakav želim imati.

Stoga, ako niste u vezi nemojte misliti da ste osuđene biti same. Mislite o tome kao o prilici da sami sebi stvorite život koji nikad niste mogli sanjati mogućim. Kao dijete, pa čak kao mlada djevojka, nikada si nisam mogla zamisliti život koji sada imam. Volite se i pustite Životu da vas vodi onamo kamo vam je namijenjeno ići! Prepreka više nema. Možete letjeti koliko god visoko želite!106379592

louise_speaks-thumb

(iz knjige Moć žene, vodić o uspješnom životu svake žene,
autorice Louise L. Hay)

Vaše, Povjerljivo…uz šalicu kave

P.S.
Dok ovo budete čitale ili čitali, znajte da prema najnovijim statističkim podacima 33 posto žena u Europi izloženo je bilo ili fizičkom ili psihičkom ili seksualnom nasilju. U Hrvatskoj 22 posto. Među svim zemljama EU ipak najvećim koracima prema rodnoj ravnopravnosti kroči – Švedska!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s