… s Janjom Ivančan (27.11.’13.)

INTERVJU SA JANJOM IVANČAN, POZNATOM LADARICOM
U POVODU 64 GODINE DJELOVANJA ANSAMBLA LADO I LADARICE

11.studenog 1949. godine donesen je dekret kojim je osnovan ansambl Lado. U povodu obilježavanja 64 godine postojanja ansambla Lado i Ladarica za male ženske razgovore odabrali smo prvu među jednakima u ansamblu Lado, plesačicu  pjevačicu ansambla Janju Ivančan.

Prvakinja ansambla Lado, Janja Ivančan dijete je s mora. Rođena je u Primoštenu, ali u svojoj trećoj godini života seli se u Zagreb, pa tako danas u svoj zreloj dobi sasvim lijepo “kajka” na tečnoj zagrebačkoj kajkavštini. U ansamblu Lado Janja Ivančan je od 1976. godine i uskoro se ova prvakinja sprema u zasluženu mirovinu u kojoj ipak ne planira mirovati već, kako nam je kazala: “pomalo nastupati u Histrionskim predstavama i u sličnim projektima”. Janja je snimila jedan CD sa narodnim pjesmama iz svih krajeva Hrvatske, a sa ansamblom Ladom i svojim Ladaricama kroz gostovanja na nastupima proputovala je cijeli svijet: od Europe do Japana, SAD-a, Indije, Izraela, pa sve do Kuvajta. Bez Lada i Ladarica ne mogu nam započeti niti nove godine, a uz njihove napjeve posebice onom najpoznatijem “Na tom mladom ljetu” bdijemo na Badnju noć dočekujući Božić. Za Male ženske razgovore prvakinja ansambla Lado Janja Ivančan radosno je i odlučno otvorila vrata svojeg ženskog svijeta u kojem uz mjesto za prijateljske večeri i zabavljanja ima mjesta i za tihe večeri uz omiljenu knjigu, otkrila nam je što je po horoskopu, kojim parfemom se voli zaodjenuti, kako joj je izgledao najromantičniji trenutak u životu, što je prvo privuče kod muškarca, ali i tko joj je uzor u životu kao i to kojim se motom vodi kroz život.

Jutro započinjete sa…
Sa medom, sa žlicom meda, malo maslinovog ulja i onda lagani doručak. Poslije toga jedna kava. Mora obavezno biti kava, jer mi je to jedan obavezni  jutarnji ritual na mojoj terasi. Tako mi započinje dan.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Jako teško. Tvrdoglava, ali opet i istovremeno razumna i nagla.

Vaš uzor u životu?
U ovom poslu bila je svakako bivša članica i solistica Lada, Anđela Potočnik. Uvijek mi padne na pamet kad se govorio o ovom poslu i ovom načinu pjevanja i uopće o odnosu u ovom poslu.

Iz takta me može izbaciti…
Nepravda, laž!

Iz kuće ne izlazim bez…
Torbice u koj su osnovne stvari.

Što je najvažnije u vezi?
Tolerancija i razumijevanje.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
To je teško reći u dvije riječi. Gotovo sve se može oprostiti. Ali ono što se meni najviše zamjeri to je kada me netko iznevjeri kao čovjek. Ne u ljubavnom smislu, svakom se to može dogoditi. Ali, kada me netko iznevjeri u onom ljudskom smislu, to mi jako teško pada!

Što je za vas uspjeh u životu?
Da imam djece vjerojatno bi to bio uspjeh u životu odgojiti jedno dijete, jednog čovjeka ili više njih. Ali, uspjeh? Ostati normalan, ne zanositi se nekim prolaznim stvarima.

Najdraži film?
Briljantin. Gledala sam ga 15-20 puta.

Omiljeni parfem?
Paris.

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Sa Robertom Redfordom!

Volite li kuhati?
Kad imam goste-da! Svakodnevno baš i ne, ali kad imam goste onda sa užitkom kuham.

Koju glazbu slušate?
Raznoliku: od narodne glazbe, naravno, do klasike, rock and rolla, jazza, soula. I to periodično slušam CD-eove. Nekoliko mjeseci jednu vrstu glazbe, pa onda drugu. Volim slušati puno klasične glazbe, ona me opušta. To mi je lijepo slušati onako u autu…

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
Biografiju o Marlonu Brandu.

Je ste li ljubomorni?
Da. Ako imam razlog za to. Makar mi moje prijateljice kažu da nisam, da sam pretolerantna.

Je ste li praznovjerni?
Jednim dijelom: da.

Na televiziji nikad ne propuštam…
Neke serije , ako se “zalijepim” za njih to nikako ne propuštam. I ako ikako mogu gledam Na rubu znanosti. To mi je omiljena emisija. Zanimaju me i takve knjige.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Imam ga jako malo. Dosta se zabavljamo, odlazimo na neke večere. Ako imam slobodno vrijeme volim si dohvatiti neku knjigicu i uljuljkati se u svoju kućicu, ali rijetko mi se to događa.

Što ste po horoskopu?
Jarac.

Vaš moto u životu?
Iz svake situacije pokušati izvući ono najbolje! I gledati sve sa pozitivne strane!

 Svaka prava žena nikad ne smije…
Više bih to rekla da je to misao moje sestre, ali ja se sa time slažem. Dakle, nikad ne smije za sebe govoriti da je ružna i da je stara.

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Imala sam jedan “spoj” na moru sa jednim prekrasnim dečkom. I ta šetnja je bila stvarno jako romantična i poslije toga smo išli u jedan bar i to je sve bilo onako baš jako romantično.

Koji odjevni stil njegujete?
Jako teško je opisati. Ona je umjetnički tip, uvijek se s nekim detaljem istakne iz mase (rekao je to uz iskren smijeh glasnogovornik Lada, Krešimir Dabo koji je bio tu u prolazu)

Što vas prvo privuče kod muškarca?
Sve! Mora biti ono nešto. Ne mogu izdvojiti: ruke, oči ili glas…Ne mora biti prezgodan . Samo da ima – nešto!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s