… s Lilom Melitom Andres Vukotić (15.01.’14.)

Gošća malih ženskih razgovora,
udovica jedinog oskarovca s ovih prostora – Dušana Vukotića,
LILA MELITA ANDRES VUKOTIĆ

Da živim još jedanput ovaj život koji sam živjela!

Krenete li prstom po Globusu u potrazi za malim, ali ponositim kipićem, Oskarom, neizostavno će vas put nanijeti do Holywooda. Spustite li se ipak malo niže, prst bi vas mogao odvesti ravno u središte Zagreba na brežuljak blizu Mirogoja u stan udovice jedinog oskarovca s ovih prostora Dušana Vukotića. Njegova udovica, rođena Zagrepčanka, glumica i asistentica redatelja po zanimanju, gospođa zlatne dobi koje sa stilom nosi, Lila Melita Andres Vukotić u dnevnom boravku svojeg stana s ponosom, a opet samozatajno čuva ovaj zlatni kipić, između ostalih prikupljenih nagrada, a koji je njezin suprug Dušan Vukotić dobio za crtani film “Surogat” 1962. godine.

Lila Melita Andres, po majčinoj strani unuka je povjesničara Ferde Šišića i to je u razgovoru sasvim slučajno spomenula, a mi za sve one kojima povjesničarska struka nije strana isto tako, tek uzgred spominjemo. Iza nje je nekoliko snimljenih filmova među kojima sigurno najzapaženiji “Ne okreći se sine”, a nakon udaje za Dušana Vukotića prestaje se “njemu za ljubav” baviti filmom i cijeli život provela je uz njega ne samo kao njegova samozatajna družica već i kao suradnica na crtanim filmovima.

Brak sa Dušanom Vukotićem bio je njezin drugi brak i trajao je do suprugove smrti 1998. godine. Prije tog bila je u braku sa jugoslavenskim diplomatom, a zaručila se već sa svojih 16 godina. O njezinom životu i životu njezine sestre snimljen je i dokumentaran film “Dvije sestre”, emitiran na malim ekranima, toliko je njihov život bio bogat događajima, susretima, ljudima, prijateljstvima, osobnim podvizima, usponima i padovima i svemu što i inače čini jedan osebujan život takvim. U Varaždinu je Lila Melita Andres Vukotić u odajama Starog grada 50-tih godina prošlog stoljeća snimala američke filmove, a uz Varaždin, kako je odmah u početku kazala “veže je prijateljstvo sa najboljom prijateljicom Varaždinkom, Nadicom Sabljak, rođena Štefanić.” U svakom slučaju, bilo bi dobro da sve mame čiji klinci se oduševljavaju crtićima zajedno sa nama odškrinu vrata jednog živopisnog svijeta “dame u zlatnoj dobi koja je u životu prošla scilu i haridbu”, a koja sa nesvakidašnjom jednostavnošću i neposrednošću progovara o svojim ženskim sitnicama koje joj život i u poznijoj dobi čine ugodnim i ljepšim, jednako kao što su joj to činile i u mladosti.  Pa, krenimo, jer “Igra” samo što nije počela.

Jutro započinjete sa…
Jutro započinjala sam sa crnom kavom kod mojih susjeda ovdje u ovoj kući. Svaki dan kod jedne druge. Međutim, kako sam dobila visoki tlak meni je zabranjeno piti crnu kavu. Jutro mi inače počinje sa bananom, čajem i lijekovima. Onda počnem prčkati po kući. Poslije ako imam vremena nećaci me povedu na Jelačićev trg u kavanu. Tako život počinje sa kuhinjom. Eto, ili mi netko dođe ili idem nekuda. Uglavnom ne mogu reći da mi je život pust. Imam uvijek neku zabavu. Slušam radio. Moja strast su bile knjige, ali više ne vidim, pa uglavnom slušam radio ili televiziju.

Vaš uzor u životu?
Moj uzor je bila moja majka koju sam obožala i koja mi njaviše nedostaje u životu.

Svaka prava žena nikad ne smije…
Nikad ne smije činiti svojem mužu niti svojoj okolini nešto što njih vrijeđa I tako odalečuje ljude. Ja volim približavati ljude k sebi i to mi je uvijek pomoglo.

Iz takta me može izbaciti…
Tuđi bezobrazluk

Što je najvažnije u braku?
Razumijevanje i popuštanje. Ja sam popuštala uvijek svojim supruzima jer sam iz dna duše mrzila svađe. Nisam popuštala iz slabosti nego naprosto iz averzije dokazivanja za ono što sam imala pravo. Jer me nisu može bit razumjeli, a da ne bi trebala to razumijeti rađe sam popustila.

Što vas je privuklo kod vašeg supruga?
Kod prvog supruga, pošto se radi o dva supruga: njegov izgled, šarm i izvanredna inteligencija koja meni inače u životu jako imponira i njegov način komuniciranja. Poslije je to bilo drugačije i mi smo se rastali. A moj drugi muž me privukao sa svim tim vrlinama, ali i sa jednim talentom koji me fascinirao.

Nikad ne bih mogla oprostiti…
Sve bih mogla oprostiti. Jer za sve u krajnjoj liniji ima opravdanja.

Je li istina da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena?
Ja bih čak rekla da: da. Jer iz mojeg iskustva ja sam srela mojeg muža koji je bio apsolutni talent i izuzetan čovjek, ali vrlo često je imao napadaja odustajanja i tu sam mu pomogla da ne odustane od svojeg projekta.

Najdraži film?
Puno njih: kad vidim Kabaret onda mi se čini da je to taj film. Moj najdraži film je bio “Ne okreći se sine”, a najdraži film mojeg muža je filma “Igra”.

Što nikad niste učinili, a svakako biste htjeli?
Da vidim cijeli svijet! Vidjela sam pola svijeta, a sad bih htjela cijeli.

Iz kuće ne izlazim bez…
Torbe punu svega i svačega. Moja torba je uvijek puna u njoj fali jedino pop s bradom. Dok ja izvadim ključeve… Imam jedan lanac za ključeve da ne kopam po toj rupi bez dna.

Volite li kuhati?
Obožavam. Volim kuhati, volim goste. Ne volim praviti kolače. Ali inače svi koji su kod mene na kuhinji imaju preko 90 kilograma

Kako biste se opisali u tri riječi?

Da mi je Bog dao dobru narav koja je optimistična, da mi nikad u životu nije bilo dosadno i da jako volim ljude!

Vaš moto u životu?

Da učinim život što ljepšim i da shvatim one stvari koje su bile ružne, a koje su se morale dogoditi, da bi znala cijeniti one lijepe.

Što je za vas uspjeh u životu?

Moje lično zadovoljstvo. Zato ne mogu govoriti o velikim uspjesima. Jer mislim da uspjeh mora biti svakodnevni. Da čovjek mora život sa radošću doživljavati svaki dan. Ja ne pati nekakvih uspjeha, što neki zovu uspjehom. Meni je uspjeh lijepa riječ koju ja dobijem, svaki posjet, mene to čini sretnom.

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?

Da živim još jedanput ovaj život koji sam živjela!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s