… s Alenkom Berlot Košiček (27.05.’15.)

Biti u dobrim odnosu sa sobom i drugima
usprkos teškoćama na koje nailazimo u životu!

Gošća malih ženskih razgovora:
supruga nekad najpoznatijeg seksologa u Jugoslaviji,
socijalna radnica i kolumnistica,
Alenka Berlot Košiček iz Ljubljane

 

Sasvim je sigurno da nema dnevnog boravka sa stereotipnim regalima ili policama za knjige na prostoru “od Vardara pa do Triglava” u kojima se stidljivo u nekom zabačenom kutu, da nisu odmah uočljive, ili djeci na dohvat ruke, ne kriju knjige “Frigidna žena” i “Muškarac u škripcu” srednjoj i starijoj generaciji svima znanog u bivšoj državi na daleko čuvenog seksologa i psihijatra dr. Marijana Košičeka. Na njegovo mjesto u Hrvatskoj “zasjeo” je seksolog prof. Aleksandar Štulhofer, a dr. Košiček se skrasio sve do svoje smrti 2003. godine u glavnom gradu susjedne dežele – Ljubljani, gdje je vodio svoju psihijatrijsku ordinaciju i pisao knjige s područja ljudske seksualnosti.

Njegovu životnu družicu, po zanimanju socijalnu radnicu, a po pozivu kolumnisticu ljubljanskog Dela ženske rubrike ONA koja piše o međuljudskim odnosima, prvenstveno o nerijetko zamršenim odnosima između muškaraca i nježnijeg spola, ali i o međugeneracijskim nesuglasicama, problemima na radnom mjestu i problemima u školovanju djece, Alenku Berlot Košiček pronašli smo u Ljubljani. Povod naših putešestvija u glavni grad Slovenije bila je vijest kako je upravo Ljubljana izabrana za Europsku zelenu prijestolnicu 2016. godine radi kao je u objašnjenu stajalo”podizanja svijesti o zaštiti okoliša među svojim građanima”.

No, dakle, osim što se bavi pisanjem vrlo popularnih i čitanih kolumni Alenka Berlot Košiček je i vlasnica Studia MI DVA (Nas dvoje) u kojem pruža usluge bračne terapije i nerijetko raspliće gordijski čvor partnerskih i bračnih odnosa. Nevjenčana supruga popularnog seksologa Košičeka koja je u neformalnoj vezi živjela sa njime šest godina iz, kako je kazala “obostranog uvjerenja prema kojem za vezu nije potrebna formalnost već podudarnost duša i veza srca”, nosi prezime Košiček, jer u Sloveniji formalne i neformalne veze su jednako vrijedne pred zakonom. “ Za Marijana, ja sam bila njegova žena, a on moj muž”, kategorično nam je kazala Berlot Košiček. Iza sebe ima jedan “ugasli” brak i iz te veze odraslog sina. Ova životna družica i u mnogočemu učenica i nastavljačica učenja seksologa Marijana Košičeka za Male ženske razgovore progovara o svojoj ženskoj svakodnevnici, romantičnim životnim trenucima, uzorima i načelima u životu, ali i omiljenim glumcima, filmovima pa i omiljenim joj parfemima. Ukratko, za naše Male ženske razgovore, kako je kazala naša sugovornica “sa veseljem” je odškrinula vrata svoje ženske intime i progovorila o sitnicama koje čine njezin život ljepšim kao uostalom i život svake od nas.

Jutro započinjete sa…
S “Pozdravom Suncu” i čašom jabučnog soka.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Optimistična, komunikativna i puna razumijevanja

Vaš uzor u životu?
Isus Krist!

Najromantičniji trenutak u životu?
Ručak sa Marijanom u Povijesno-umjetničkom muzeju u Beču.

Omiljeni parfem?
Coco medemoisselle, Amarige Mariage i najnoviji Bulgari

Što je za Vas uspjeh u životu?
Biti u dobrim odnosu sa sobom i drugima usprkos teškoćama na koje nailazimo u životu i uvijek ponovno osjetiti ljepotu življenja

Je li istina da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena?
Dakako da se to odnosi na oba spola. Smatram da biti u životu uspješan ne znači imati poslovnog uspjeha i mnogo, mnogo novca. Znači imati također sređeni život. Na taj način smo više uspješni i na drugim životnim područjima života. Moralna potpora voljenog partnera je neprocjenjiva.

Svaka prava žena nikad ne smije…
Zaboraviti svoje žensko dostojanstvo

Što je za Vas majčinstvo?
Najljepše životno iskustvo!

Najdraži film?
Vrijeme nježnosti, Kabaret, Fanny i Alexander

S kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Sa Pierce Brosnanom i Woodyem Alanom

 

Što ženama znače ljubav i seks, a što muškarcima?
Malo šale: ženama je seks jagoda na šlagu na vrhu torte, a muškarcima je predjelo!

Jeste li ikad posjetili Varaždin?
Nažalost nisam posjetila Varaždin. Marijan mi je pričao kako je to lijepo mjesto puno raskošnih palača iz baroknog i inog doba. Čula sam također za znamenite Barokne večeri. Nadam se upoznati vaš Varaždin.

Vaš moto u životu?
Živi i pusti druge živjeti

 

Iz “zelene Lublane” od Alenke Košiček toliko od nas!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s