… s Anastazijom Jankovski (30.07.’14.)

Gošća malih ženskih razgovora:
dramska umjetnica iz Splita,
Anastazija Jankovski

Ako želiš nasmijati Boga, ispričaj mu svoje planove!

Na 60 Splitskom ljetu je ponovno zapažena mlada dramska umjetnica Anastazija Jankovski. Mlada dramska umjetnica koja se skrasila u gradu podno Marijana rođena je u Kijevu dok je ovaj još bio u sastavu SSSR-a. U Hrvatsku je došla 1995. godine, jer je njezin očuh bio baletan i dobio je stalni angažman u splitskom HNK. Svi njezini žive u Rusiji. Zapravo neki su u Ukrajini zbog raspada SSSR-a. Baka i djed žive u Kijevu, a njezin otac u St. Petersburgu.

I da nije rođena u Rusiji, Anastazija bi podsjećala svojim izgledom na “ruske babuške”. No, osim ovog obilježja s obzirom na svoju mladost i podneblje u kojem se skrasila dobila je i na atraktivnom izgledu. Anastazija je započela svoj studij u St. Peterburgu, gdje je završila prve dvije godine glumačke akademije, a onda je položila prijemni za  treću godinu na zagrebačkoj ADU-u, gdje je i diplomirala. Prije četiri godine, Ivica Boban joj je ponudila da sudjeluje u predstavi ”Prije sna” Lade Kaštelan, a ubrzo nakon toga je uslijedila ponuda za angažman na dvije godine.

Ova “ruska babuška” kaže kako se: “Na klimu u Splitu brzo navikla, a kako i neću pored toliko sunčanih dana, haha. Po tome sam postala prava splićanka, ali mi još uvijek smeta usporenost života u gradu, osim kad je jugo, tad i mene uhvati ”fjaka”. Volim Split, najviše zbog ljudi koje sam tu upoznala i koji su mi u malo vremena postali vrlo dragocjeni. I inače kod splićana najviše cijenim otvorenost ,izravnost i bučnost, mislim na jačinu decibela koje upotrebljavaju u svakodnevnim razgovorima”

Osim u produkcijama ADU-a, koje su se odvijale i u ITD-u, (”Pristajanje” u režiji Bobe Jelčića, ”Neka cijeli ovaj svijet” Marine Petković), dramska umjetnica Anastazija Jankovska igrala je u Zagrebu u Maloj sceni (”Baukač” Ivice Šimića), u Vidri i Gavelli s kazalištem Planet art Marka Torjanca u ”Sumnji”. U splitskom kazalištu Playdrama igrala je u predstavi ”Udarac”, a otkad je primljena u angažman u splitskog HNK, kazališna publika ju je mogla vidjeti u predstavama ”Prije sna”, ”Školi za žene”, ”Hamletu”, ”Tartufferieu”, ”Povišici” ili ”Smrti trgovačkog putnika”.

S filmovima je malo teže, kazala nam je Anastazija ” jer skoro i ne postoje castinzi za njih pa sam većinom igrala u studentskim produkcijama dok sam bila na zagrebačkom ADU-u. Imala sam manju ulogu u ”Metastazama”, te naslovnu ulogu u ”Daši” koji je premijerno prikazan na Danima hrvatskog filma prije tri godine. Snimila sam i dvije epizode ”Mamutice”, gdje sam odigrala dilericu”

Kako kaže Anastazija za svoje uloge ” Volim sve svoje uloge u predstavama u kojima igram, ali ako se baš moram odlučiti, bila bi to Agnez iz ”Škole za žene”, za koju sam dobila nagradu na Danima satire, te Ofelija, za koju nikad nisam mislila da ću je odigrat, ali zbog njene neiskvarenosti i iskrenosti, rekla bih čak i zanesenosti mi je jako prirasla srcu.”

O profesionalnim planovima za budućnost ne voli pričati. Jer, kako se ono kaže u Rusiji: Ako želiš nasmijati Boga, ispričaj mu svoje planove.

Zavirimo, dakle, u zanimljiv svijet mlade splitske glumice, rusko-ukrajinskih korijena koja je otvoreno progovorila o šarmu koji je odmah privuče kod muškarca i o svojim najdražim knjigama, glazbi, parfemima, romantičnim trenucima…

Jutro započinjete sa…
…Histerijom, haha, šalim se, tuširanjem.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Samo tri riječi… nemoguće! Haha, već su mi se počeli znojit dlanovi, teško se za nešto odlučujem.  Mislim da sam radnik. Privatno sam veliki sanjar i znam biti užasno tvrdoglava.

Vaš moto u životu?
„Kibiki bromini“, hahahahahaha

Kad smo na akademiji u Rusiji na satu glume morali napisati naš životni moto na komadić papira, ja sam pomiješala ćirilicu i latinicu, (i uz to, praveći se pametna, napisala sam to na latinskom) i umjesto „Kocka je bačena“, ispalo je da sam zapravo napisala kibiki bromini, haha. I od tad mi je“ Kibiki bromini“ životni moto, a znači – nemoj se praviti previše pametna, jer ispadne upravo suprotno.

Svaka prava žena nikad ne smije…
Ja mislim da može sve, samo u umjerenim količinama.

Iz kuće ne izlazim bez…
Novčanika-kao prava žena, hahaha.

Iz takta me može izbaciti…
Nepravda i ograničenost.

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Kad sam u New Yorku s dečkom provela cijeli dan u stanu jer mi je bilo zlo i on je cijelo vrijeme bio uz mene, iako je vani bio NEW YORK!!!

Što vas prvo privuče kod nekog muškarca?
Šarm.

Što je za vas uspjeh u životu?
Kad ne ovisim ni o kome.

Vaš uzor u životu?
Moja baka, zato sto je najsnažnija i najsamosvjesnija žena koju poznajem.

Koju glazbu volite slušati?
Ovisi o raspoloženju, jedino što izbjegavam su narodnjaci i tehno glazbu.

Najdraži film?
Once upon a time in America, La vita e bella, Revolutionary road, The hours, Love actually, No country for old man… ima ih toliko da se ne mogu se odlučiti.

Omiljeni parfem?
Lanvin “Jeanne„

Koji odjevni stil njegujete?
Nemam nikakav određeni stil, odijevam se po raspoloženju. Old school-ruski, haha

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
”Zvijezde gledaju dolje” od Cronina

Što je najvažnije u vezi?
Strpljenje.

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Vjerojatno ništa, jer bi za vrijeme dok ja smišljam koje tri želje da zaželim, ona uginula.

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
S Jackom Nicholsonom zato što mislim da bi bilo prezabavno.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Sve bih mogla oprostiti, ali ne i zaboraviti.

Što ste oduvijek željeli, a niste napravili?
Prijaviti se u vojsku i postati vojni pilot.

Jeste li ljubomorni?
Užasno.

Što ste po horoskopu?
Vaga.

Na televiziji nikad ne propuštam…
Propuštam sve jer još uvijek nisam „zakoračila“ u digitalno doba (nisam nabavila digitalni prijemnik).

Muškarci nikad neće…
Odrasti.

Najviše novca potrošila bih…
Na putovanja.

Kako provodite slobodno vrijeme?
U većim periodima obično nekamo putujem, a u onim kratkim uglavnom spavam, jedem, čitam i gledam stare serije na svom kompjutoru.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s