… s Biserkom Vištica (20.05.’15.)

Iskoristi dan!

Gošća malih ženskih razgovora:
nekadašnja ravnateljica Kopačkog rita,
prof. Biserka Vištica

Rođena Osječanka prof. biologije i kemije Biserka Vištica od 2005. do 2012. godine bila je na mjestu ravnateljice najbolje očuvanih močvarnih područja Europe – Kopačkog rita, koje se nalazi u kutu što ga čine rijeke Dunav i Drava s izuzetno bogatom florom i faunom. Razlog njezinog odlaska s mjesta ravnateljica uglavnom nije toliko poznat, kao senzacionalistička vijest da je ondašnja ravnateljica podnijela ostavku ondašnjoj ministrici za zaštitu okoliša Mireli Holly. I tako se dogodilo da su obje gospođe, danas bivše, ali stoga nisu manje aktivne.

Prije dolaska u Kopački rit, prof. Vištica radila je u osječkoj Saponiji, u odjelu Marketinga. Već više godina zaredom Kopački rit posjećuje više od 30.000 gostiju godišnje, a ove godine bilježe rast od 8% u odnosu na prošlu godinu. Posjetitelji podjednako dolaze iz svih, pa i najudaljenijih, krajeva Hrvatske. Svake godine dolaze i sve više stranih turista, najviše iz naših susjednih zemalja, Mađarske i Slovenije, ali i iz cijele Europe i svijeta. Primjerice, ove godine Kopački rit posjetili su i gosti iz Venezuele, Aljaske, Kalifornije, Dubai-a, Australije, Kanade, Irske i Ruande.

U Kopačkom ritu do sada je zabilježeno preko 2000 biljnih i životinjskih vrsta. Park je poznat i kao izuzetno vrijedno ornitološko područje. Zabilježeno je preko 290 vrsta ptica, od kojih 144 vrste stalno ili povremeno u njemu gnijezde. Na području parka gnijezde i orlovi štekavaci, koji su ujedno i simbol Kopačkog rita. Vodeni svijet je također vrlo bogat- primjerice: u ritu su do sada zabilježene 44 vrste riba i ovo područje je jedno od najznačajnijih mrjestilišta riba Dunava. Kopački rit je također stanište običnog jelena, dabra, vidre i drugih brojnih životinja. Park prirode trenutno zapošljava 28 djelatnika Posao ravnateljice Kopačkog rita prof. Vištice obuhvaća upravljanje parkom prirode koje uključuje vrlo raznovrsne poslove i zahtjeva primjenu znanja iz različitih područja. Djelatnici parka zajedno sa ravnateljicom Višticom ulagali su puno truda da se glas o ljepoti i vrijednostima Kopačkog rita pronese što dalje i što većem broju ljudi, prije svega kako bi se ukazalo na važnost očuvanja ove prirode, kao i promicale njene iznimne vrijednosti. (Ako ovih toplih svibanjskih dana ne znate kuda bi sa samima sobom, posebice preko vikenda, a financijske mogućnosti vam to dozvoljavaju, vi “pičite” u Kopački rit! Nećete se razočarati. Ondje je lijepo u svako godišnje doba. Čak štoviše, svako doba ima svoju draž u Kopačkom ritu. A tek poslastice, pa vožnja brodom, pa flora i fauna nikad viđena…ma što tu ima da se priča, to treba da se vidi!)

Za Male ženske razgovore srdačno i sa stilom svojstvenim upravo urbanim Osječankama prof. Vištica dozvolila je da zavirimo u njezin ženski svijet i doznamo koje sve vrijednosti u tom svijetu zaslužuju njezinu pažnju i vrijedne su njezinoga truda, ali i jednako tako što je veseli i što joj svakodnevni život čini ugodninijim i ljepšim.

Jutro započinjete sa…
Šalicom kave

Kako biste se opisali u tri riječi?
Dinamična, ustrajna, organizirana

Vaš moto u životu?
Carpe diem

Iz kuće ne izlazim bez…
Mobitela i sunčanih naočala

Koju glazbu slušate?
Volim Beyonce, glazbu 80-tih, volim i klasiku

Volite li kuhati?
Ne mogu se pohvaliti osobitom ljubavlju za kuhanjem, ali obzirom da se mora, nije mi teško.

Što je za vas majčinstvo?
Najljepša stvar na svijetu

Najdraži film?
Prohujalo s vihorom

Omiljeni parfem?
Trenutno „Flora“ by Gucci

Kako provodite slobodno vrijeme?
U slobodno vrijeme najradije pročitam dobru knjigu

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
100 godina samoće

Što ste oduvijek željeli učiniti, a niste?
Obići Južnu Ameriku

Je li istina da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena?
Da. Vrijedi i obrnuto.

Vaš uzor u životu?
Pametni ljudi od kojih se nešto dobro može naučiti

Što je najvažnije u vezi?
Ljubav i uzajamno poštovanje i povjerenje

Što je za vas uspjeh u životu?
Sklad između privatnog i poslovnog života

Iz takta me može izbaciti…
Površnost, lijenost

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s