… s Dorom Fišter Toš (08.04.’15.)

Iz kuće ne izlazim bez poljubaca svojih najdražih!

Gošća malih ženskih ragovora:
dramska umjetnica
Dora Fišter Toš

 

“Neka mama napravi knedle sa šljivama od marelica” bubnula je je Biba Kosmički u humorističkoj seriji Odmori se, zaslužio se i ostala živa. Što živa? Otišla je kako je odmah poslije rekla pisati svoj četvrti nedovršeni roman. I dok mi iz večeri u večer pratimo zgode i nezgode obitelji Kosmički, Bibu koju igra mlada glumica Dora Fišter Toš pronašli smo u stanci između snimanja na zagrebačkoj adresi gdje obično dane provodi kada radi. Kada se, pak želi odmoriti, ode u Sloveniju odakle joj je suprug.

Dramska umjetnica Dora Fišter Toš potječe iz glumačke obitelji u kojoj joj je baka bila čuvena glumica Eliza Gerner, a djed Tito Strozzi “kamen temeljac hrvatskog glumišta”. I kako je njezina baka znala kazati: “ha, geni su, geni”. Upravo su ti geni odveli Doru na” daske koje život znače” i ona je čak nekoliko mjeseci provela u Varaždinu kad je igrala u varaždinskom HNK-u.

Osim na varaždinskim “daskama koje život znače” Dora se okušala u više od 30-tak predstava diljem lijepe naše počevši od Šenoine “Ljubice” u kojoj je igrala istoimenu ulogu, pa do Shekaspearea u koje je igrala zaljubljenu Juliju do predstave Mire Gavrana “Krvava svadba” ili igranja u Histrionskoj družini. Svako ulogu voli, kako je kazala, ako je za nju vežu neke lijepe uspomene. Osim u humorističnoj seriji “Odmori se, zaslužio si “mogli smo je gledati i u mini seriji Dnevnik jedne plavuše koja je prije par godina išla prije središnjeg Dnevnika, a u kojoj je Dora igrala mladu djevojku Gabi, najsamosvojniju i (naj) samosvjesniju od triju prijateljica čije druženje smo pratili na malim ekranima.

Upravo tako, uz krhkost, ali i nenametljivu odlučnost glumica Dora Fišter Toš za Male ženske razgovore progovara o svojem ženskom svijetu u kojem najradije uživa u svoja četiri zida sa svojom malom obitelji: suprugom i malom kćerkicom, svojim jutrima koja počinju sa doručkom, svojem motu koji je nosi kroz život, najdražem filmu, omiljenom parfemu, slobodnom vremenu, uspjehu u životu, ljubomori…

Uzmete li ozbiljnost i malu dozu duhovitosti u obzir,a sa kojima Dora Fišter Toš “barata” u našim Malim ženskim razgovorima sasvim sigurno ćete zaviriti u svijet ove mlade, nadarene glumice pred kojom tek stoji bogata i obećavajuća profesionalna, pa i privatna budućnost. Pa, zavirimo u taj svijet zajedno. Vidjet ćete da je tu sve na svojem mjestu. Da “ se ne kuhaju knedli od šljiva sa marelicama” i da Dora iako čvrsto stoji objima nogama na Zemlji u svoj mali svijet unosi puno čarolije kako bi svoj život i život svojih najmilijih osmislila i začinila ukusnim začinima života. Pa, hajdemo i na to putovanje.

Jutro započinjete sa…
Uvijek, bez izuzetka sa doručkom.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Ja sebe nikad ne bih mogla opisati u tri riječi, pa sam poslala SMS svome mužu ako bi me on mogao opisati u tri riječi i odgovorio je: daje, smisao, životu.

Vaš moto u životu?
Kakvi bi to ljudi bili kad bi imali samo jedan moto. Imam ih najmanje deset…Započnimo od deset Božjih zapovijedi, pa sve narodne poslovice o kopanju jama, o zrno do zrna i drvo koje se vidi od šume.

Svaka prava žena nikad ne smije…
Ostati do fajrunta tj. kad se upale svjetla

Što je najvažnije u vezi?
Sloboda, povjerenje, poštivanje sebe i drugoga, a ponekad i uz svu ljubav važno je da se trudimo i u tehničkim i u organizacijskim pitanjima.

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Nemam sada u rukavu neki takav događaj… Za mene je romantika sve ono što me iznenadi u lijepom smislu.

Iz takta me može izbaciti…
Svatko i bilo što. Primijetila sam da je uglavnom ovisno o tome kako sam ja raspoložena. Kada sam dobre volje ne može me ništa izbaciti iz takta, a kad sam lošije raspoložena onda i najmanja sitnica.

Što je za vas uspjeh u životu?
Kažu da uspjeh možemo doživjeti samo ako doživimo i neuspjeh. Pa kako te ti neuspjesi ne slome, onda valjda možeš reći da si uspio!

Što vas je privuklo vašem suprugu?
Možda to da je bio uporan u tome da me osvoji. A vjerojatno to da je izuzetna osoba. A možda i to da smo si ionako bili suđeni, a nije nemoguće da sam se totalno zaljubila, jer mi se jednostavno jako sviđao.

Omiljeni parfem?
To se mijenja. Po fazama i godišnjim dobima…ne volim teške mirise.

Najdraži film?
Možda Happines (Sreća)

Volite li kuhati?
Volim, naročito za vikend ili kad se zaredaju dani da nisam kuhala, pa kada mogu s guštom nahraniti svoju familijicu. Ne volim kad padnem u rutinu i kada moram svaki dan smisliti što ćemo danas jesti. U takvim trenucima teže mi se dosjetiti što bi jeli, nego samo kuhanje.

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
Puno je takvih knjiga. Zadnje sam pročitala Klunovu “Došla žena doktoru” i njen nastavak “Udovac” i isplakala litre suza. Uvijek mislim da ću se vratiti knjizi koja me se dojmila, ali toliko je još nepročitanih knjiga da se zapravo nikad ne vratim istoj knjizi.

Što nikad ne biste oprostili?
To su radikalna pitanja kojima bi trebali radikalni odgovori. Ne znam: nemam neke principe. Svaka teška situacija donosi nove probleme i onda razmišljamo što bi napravili. Sada mi se čini da ne bih mogla oprostiti nevjeru ili bilo što da mi netko napravi iza leđa, ali tko zna, možda da mi se to i dogodi u tom bi trenutku na to drukčije gledala. Iz ove perspektive sada znam da je važno oprostiti zbog sebe i svojeg mira.

Najdraže jelo?
Sve što se jede žlicom.

Jeste li ljubomorni?
To je davno izliječena bolest. U mom je primjeru ljubomora bila povezana sa nedoraslošću i nedovoljnim samopouzdanjem. Ako mi danas i proleti neka takva misao kroz glavu, slatko se nasmijem.

Koju glazbu slušate?
Raznovrsnu, mješovita roba. Samo da nije neki teški techno ili metal ili ne daj Bože – narodnjaci.

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Pa ja sam udana žena, hi, hi, hi sa svojim mužem naravno (I on je glumac, pa se nadam da se to računa)

Muškarci nikad neće…
Kako koji… al recimo da nikad neće priznati da su žene bolji vozači.

Što je za vas majčinstvo?
Sublimacija svega što sam kroz život naučila. Ljubav, odgovornost, briga za sebe i drugoga, kuhanje, pospremanje, pečenje palačinki, šetnja na svježem zraku, igra, zabava, muka i radost.

Iz kuće ne izlazim bez…
Bez poljubaca svojih najdražih i koji su u tom trenu kod kuće.

Je li istina da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena?
Mislim da u tome ima istine. Žene su često motori i pokretači. Mislim da nam je i prirodno dano da potičemo, podržavamo i rađamo. Često smo i inspiracija. A muškarci su naša snaga, vitezovi koji sa našom slikom u džepu pored srca kreću u boj.

Vaš uzor u životu?
Svi oni koje prepoznajem kao poštene i prave ljude koji se bore da čim kvalitetnije žive.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Provodim ga sa svojim ukućanima… mazimo se, odmaramo, fino papamo, šećemo, gledamo crtiće i igramo se.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s