… s Gabi Novak (05.03.’14.)

KAD SVE GUBI OKUS U NAŠEM ŽIVOTU…

Žena se mora njegovati , mora lijepo, svježe izgledati bez obzira na svoje na probleme!

Gošća malih ženskih razgovora:
„Prva dama“ estrade, Gabi Novak

“Za mene je sreća/što me naprijed tjera/
kuća i tišina/za me karijera/
za mene je sreća jedina i prava kuhinja i djeca/
prijemi i slava/ za mene je sreća slučajno poznanstvo/
pisma prijatelja/za me je prostranstvo/za mene je sreća kad se živi noću/
prozori u cvijeću/ženska prava hoću/
za mene je sreća doručak u travi/
hajde ne dosađuj/molim te ne gnjavi/
ja neću slavu niti njen varljiv sjaj, ja neću slavu poznam taj čudan osjećaj/
ja hoću slavu njen početak i kraj, ja se nje ne bojim hoću njen strašni zagrljaj/
postoji li nešto gdje se žene slože/samo ljubav može donijet nju”,

ima li boljeg početka za naše Male ženske razgovore od stihova pjesme iza kojih se krije “prva dama” naše estrade, zvijezda koja ne gubi sjaj, Gabi Novak u “sučeljavanju” sa mladom pjevačicom Majom Vučić?!

gabi2520novak-1Ova rođena Berlinčanka od majke Njemice i oca Austrijanca, a djeda Hvaranina iz kapetanske kuće, svoj čaroban glas prvi put je stavila u službu crtanih filmova sa pjesmom “Susret u snu”, a zvanično je prvi puta nastupila na Zagreb festu 1959. godine sa pjesmom “Ljubav ili šala”. Nakon toga slijedi vrtoglav, ali ne i neutemeljen uspjeh i popularnost, a njezino trajanje na estradi i udomaćenost kod zahtjevne publike traje već više od pola stoljeća!

.

107fb53cd2176097e22b93ee8ba135d6Gabi je dobitnica i niza nagrada, a posljednja četiri Porina svakako su kruna “glasa koji osvaja” ma gdje se pojavio. Osim glasa tu je i decentna i profinjena Gabičina pojava koja kad ne pjeva drži “četiri ugla kuće”, stoga niti ne čudi što od svih svojih pjesama najviše voli onu “Kuća za ptice”. Za Male ženske razgovore otkrila nam je kako izgledaju jutra u kući Dedićevih-Novak, što je za nju majčinstvo, što je može izbaciti iz takta, sa kojim bi glumcem rado otišla na večeru, bez čega ne izlazi iz kuće… Pa, poslušajmo male ženske savjete i tajne “prve dame” estrade čiji nas glas sa radio postaja svakog jutra snene razbuđuje sa pjesmama poput “Sve gubi okus u našem životu, čuva ga samo šalica espressa” ili “Ja nisam kao ti da pamtim samo zlo” do one “On me voli na svoj način, dok se češljam, dok se svlačim”.

Odškrinimo, dakle, svijet Gabi Novak uz prvi jutarnji espresso da nam ova jednostavna i odmjerena dama “staroga kova” ulije nadu za ljepši početak novog dana, a nekima, možda i nekog boljeg života.

Jutro započinjete sa…
Prvo se skuha kava. To je obavezno. (Popiješ svoje lijekove koje trebaš popiti. Arsen također.) Nakon toga stvoriš jedan plan, ali ja taj plan napravim navečer. Tako da sam u jutro već spremna, što moram napraviti, tko dolazi na ručak, u koje vrijeme, tko dolazi s puta itd.. Uglavnom, jedna briga oko svih mojih, da taj dan funkcionira i da su svi taj dan namireni. Ali kad ja idem na put onda svi taj moj dan poštuju. Ja odem na frizuru, malo se odmorim… Svaki dan je drugačiji, ali redovna organizacija urednog porodičnog života je vrlo važna.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Mislim da sam apsolutno dobar čovjek, da sam tolerantna i da u sebi nosim uvijek onu kapaljku koja znači : uvijek pomoći drugima, a misliti malo na sebe.

Svaka prava žena nikad ne smije…
Ne smije biti zločesta!

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
arsen_dedic_gabi_novak1
Ajooj! Bilo je toga! Mogu kao nešto najljepše spomenuti kada je Arsen za moj 50. rođendan pokupio mene i Matiju i pripremio put za Veneciju. I tjedan dana smo išli u Veneciju, Toscanu. Ti divni mali restorančići u Toscani, pa ta mala sela u Toscani. Bože moj, ja sad vjerujem kako je Sting i ta masa šansonjera preselilo iz te vreve Europske u taj kraj. To je nešto prekrasno što sam vidjela. I Sicilija koja me oduševila. Vratili smo se kući puni darova za našu veliku porodicu. Sad, nešto o intimnim večerama ne bih pričala. Ali, ako pričamo o porodici, onda bih ovaj događaj izdvojila.

Što je najvažnije u vezi?
Tolerancija!

gabi-novak (1)

Što Vas je privuklo vašem suprugu?
Arsen je već od najmlađih dana kad smo se upoznali u Šubićevoj, on je imao 20, a ja 22 godine, odmah sam prepoznala u Arsenu jednu nježnu biljčicu, jedno dobro stvorenje, darovito, napravio mi je prvi prekrasan prijevod. Imali smo mnogo sličnih afiniteta koji su se s godinama učvršćivale tako da smo se 70-tih godina spojili u zajednički život. Danas je teško naći ljude koji su 40 godina zajedno.

Jeste li ljubomorni?
Bila sam! Ali sad više nisam.

gabi novak359

Kako provodite slobodno vrijeme?
Ah, toga imam jako malo. Kad sam potpuno slobodna, bez obitelji, onda najviše volim biti sa svojim prijateljicama, a ostatak vremena posvećujem Lu. Ona je sad već školarka, pa imamo manje vremena. Ona je čarobna i predivno jedno dijete. Preslatka je. Promijenila nam je život u najpozitivnijem smislu. Možda će ona biti jedan razlog više da nam Bog da i malo više godina života.

Najdraži film?
Kum.

Omiljeni parfem?
Zeleni Bulgari.

Vaš moto u životu?
Cilj kojeg si odabrao u životu, dovedi ga do kraja!

Gabi-NovakŠto je za vas uspjeh u životu?
Uspjeh u životu je upravo to što je meni pošlo za rukom. Imati sjajnu porodicu, doživjeti na svim planovima svoj maksimum i održati svoju porodicu.

Koju glazbu volite slušati?
Dobru instrumentalnu glazbu, jazz-pop glazbu, a i sklona sam modernim talijanskim autorima šansone.

Kakvi vas muškarci privlače?
Ovako, malo neobični. Teško je to reći. Moraš to osjetiti. Pogriješi čovjek u životu. Ti pomisliš da je to karma, privlačnost, jedino pravo, pa poslije ustanoviš da to nije to…

Iz takta me može izbaciti…
Prostakluk, agresija, zločestoća.

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Sa Al Pacinom. Da malo popričamo.

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Da budem zdrava i da svi oko mene budu zdravi, da budem sposobna pomoći svojoj porodici i izbrisala bih iz svijeta postojanje agresije. Agresija kao umjetnik, agresije kao čovjek, agresija kao političar, agresija kao pritisak. Kad bi se sve to moglo odbaciti to bi bilo nešto najljepše na svijetu. Mislim da bi čitav život bio spokojniji i da bi bilo manje bolesti. I treća želja: da mi Lu bude sretna u životu, da nađe nekog dobrog momka, da ju štuje, da se vole.

Iz kuće ne izlazim bez…
Našminkana, uređena! Jer, smatram da ne moraš biti u javnoj funkciji, ali da svaka žena kad ide na posao ako ikako stigne da barem ima urednu frizuru, da je malo namazana, da je šarmantno obučena, podešeno onom poslu koji ona radi. Ali žena se mora njegovati. Ja znam da je to danas ženama naprosto nemoguće. Kad gledam ove “curke” koje stoje od jutra do sutra u Konzumu, ona fakat nema vremena za to, ali dražesno ih je vidjeti kad imaju koju trepavicu pofarbanu, kosica uvijek uredna, ljubazne i mislim da svaka žena s time treba krenuti u jutro. A ne da bude narogušena, neraspoložena prema klijentima, da li su u uredu ili trgovini bilo gdje. Budeš nježan, lijep i fin. Ja nisam došla pljačkati u dućan ili se praviti važna… Zato kažem: žena se mora njegovati, mora lijepo, svježe izgledati bez obzira na svoje na probleme. A ako ih ima onda se mi ne smijemo izjadati, mi na svoju publiku, niti u velikim kupovnim centrima, nego se onda nađemo sa prijateljicama, pa popijemo kavu ili čašicu vina, pa se onda mi ispovijedamo.

Što je za vas majčinstvo?
Nešto najsvetije! Mislim da ipak žene koje nisu uspjele realizirati majčinstvo i bez obzira na najidealnijeg muža na svijetu, da su ipak osamljene. One se onda uhvate u neke velike poslove, vrlo su angažirane i uspješne… Ako je nekakva sjajna arhitektica ili da vodi poduzeće, ali jasno: dijete je dijete. Nešto što nosiš ispod svojih grudi. I to je nešto najljepše na svijetu!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s