… s Gordanom Kuić (25.06.’14.)

Ne očekivati previše i radovati se malim stvarima!

Gošća malih ženskih razgovora: književnica iz Beograda,
autorica romana “Miris kiše na Balkanu”, Gordana Kuić

http://www.vulkani.rs/Images/Gordana-Kuic-0000019228225.jpg“U Bosni ti najprije započinje i najkasnije završava”, tako kaže jedan lik u kultnom romanu Miris kiše na Balkanu, autorice Gordane Kuić po kojemu je snimljena istoimena serija koju smo prije nekoliko godina baš nekako u ljetno doba mogli pratiti na HRT-u. I doista, u Bosni je 28. lipnja 1914. godine pucnjem Gavrila Principa u austrijskog nadvojvodu Ferdinanda sve i započelo. Upravo se  ove godine 28. lipnja obilježava 100 godina od atentata u Sarajevu koji je bio “okidač za I. svjetski rat”. A mi smo tragom “Bosne i mirisa kiše na Balkanu” krenuli u potragu za autoricom tog prelijepog i nenadmašivog romana, Gordanom Kuić čija je teta, proslavljena balerina između II. svjetska rata Riki Levy, kao dijete svjedočila atentatu u Sarajevu…

http://www.ceopom-istina.rs/wp-content/uploads/2013/06/atentat-u-sarajevu.jpg

Autorica bestselera “Miris kiše na Balkanu” po kojem je snimljena, te prije par godina na ljeto i to ono kasno, na HTV-u prikazivana istoimena serija u režiji Ljubiše Samardžića, http://www.svet.rs/wp-content/uploads/2010/07/serija.jpgspisateljica i umirovljena savjetnica za engleski jezik pri Američkom veleposlanstvu u Beogradu Gordana Kuić rođena je Beograđanka. Potječe iz živopisne obitelji ćija je sudbina pet sestara i dva brata Levy (u romanu imenom Salomon) porijeklom iz sarajevske sefardske obitelji toliko obilježila njezin život da su upravo “Buka ili Laura, prva ženska pjesnikinja u obitelji Levy, Riki, slavna balerina između dva rata na jugoslavenskim prostorima, Klara, Nina i njezina majka Blanki)” bile uzrokom zbog kojih je Gordana Kuić posegla za “perom i bugačicom”, te postala jedna od najplodonosnijih, ali i najčitanijih spisateljica na bivšem prostoru Jugoslavije.

Uz kultni roman Miris kiše na Balkanu koji je već 26 godina bestseler tu je i roman “Cvat lipe na Balkanu” roman koji je dio trilogije o njezinoj obitelji i njihovim sudbinama na Balkanu, a prema kojem je također snimljena istoimena serija. Gordana Kuić dobitnica je pet Hit librisa i Zlatnih bestselera, te Bazarove nagrade i nagrade http://lh3.ggpht.com/-e0LNvzlEHLU/UgYJurteG4I/AAAAAAAANek/d84GIIza_-k/s320/tumblr_mkv0ycCzqZ1s313o4o1_500.jpgŽensko pero za 2002. godinu. Sudbine ženskih junakinja serije Miris kiše na Balkanu koje smo pratili na malim ekranima gotovo da se nimalo ne razlikuju od svoje ekranizacije. Prema životu najpoznatije beogradske balerine između dva svjetska rata Rifke Levy, Rikice, Gordanine tete, postavljen je i istoimeni balet u Sarajevskoj operi. Balet je gostovao i na Beogradskim muzičkim svečanostima, a originalnu muziku za ovaj balet napisao je zagrebački kompozitor Igor Kuljušić. Inače, Rikica je preminula 1968. u New Yorku gdje je i sahranjena.

U New Yorku je također završila život jedna od sestara Levy, Klara koja je bila udata za Splićanina iz obitelji Dvorniković, a u Zagrebu je sahranjena “dražesno obiteljsko čangrizalo” Nina i brat Atleta. Majka Gordane Kuić, u seriji i u životu imenom Blanki umrla je 1982. u Beogradu, a otac Metodije Kuić koji je prošao poslijeratne komunističke kazamate kao “narodni neprijatelj”, http://www.gordanakuic.com/image/pet-sestara.jpgunatoč tome što je tijekom rata oženio sarajevsku Židovku, Gordaninu majku Blanki i bio simpatizer partizanskog pokreta, ali je prije II. svjetskog rata bio “građanskog, buržujskog porijekla” umro je isto u Beogradu 1965. godine. Od sviju sestara jedino je najstarija Buka sahranjena 1942. na sarajevskom groblju gdje počivaju i djed i baka Gordane Kuić s čijim smo se ekraniziranim likovima isto tako susretali u istoimenoj seriji. Na odgoj i odrastanje Gordane Kuić uz njezinu majku Blanki najveći je utjecaj imala njezina tete Rikica koja se brinula za njezino “lijepo ponašanje”. Gordana Kuić koja je odrastala u obitelji u kojoj su se različiti svjetovi i kulture međusobno isprepletali i koja je dala “žene ispred svojeg vremena” kao i samozatajne, ali zato ništa manje odlučne osobe, za Male ženske razgovore otvara vrata svojeg ženskog svijeta, te otkriva kako joj započinju jutra, kojim motom se vodi u životu, kojoj knjizi bi se još jednom rado vratila, koji odjevni stil kao pripadnica nikad izumrle građanske klase, njeguje, kako provodi slobodne dane kao i sve začkoljice muško-ženskih odnosa…

 

Jutro započinjete sa…
Kavom i cigaretom.

http://thumbs2.ebaystatic.com/d/l225/m/mfKiMO-L7xWuKS5Ba4m3p2w.jpgKako biste se opisali u tri riječi?
Nikako, nikako, nikako.

Vaš moto u životu?
Ne očekivati previše i radovati se malim stvarima.

Vaš uzor u životu?
Moja majka.

Što je najvažnije u vezi?
Poštovanje i razumijevanje.

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Bilo ih je puno i svi su bili vezani uz more.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Izdaju, prevaru, laž.

Najdraži film?
Trilogija “Kum” Frensisa Forda Kopole i “Sindlerova lista” Stivena Spilberga

Omiljeni parfem?
“Femme” Marsela Rosaa.

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
Travnička kronika od Ive Andrića.

Volite li kuhati?
Ne volim.

Koju glazbu slušate?
Talijansku: od opere preko napolitanskih pjesama do Erosa Ramazottija.

Što ste oduvijek željeli, a niste učinili?
Da provedem mjesec dana u Buenos Airesu.

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Ne znam, jer ne poznajem osobno niti jednog glumca. On može biti najljepši, a beskrajno dosadan.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Čitajući romane, u susretu sa prijateljima, na koncertima u kazalištu.

http://extravagant.com.hr/sites/extravagant.com.hr/files/cr-collections/3/544x386/3723214_f520.jpgKoji odjevni stil njegujete?
Klasičan.

Što ste po horoskopu?
Djevica.

Jeste li praznovjerni?
Nisam.

Svaka prava žena nikad ne smije…
Dopustiti da je muškarac ponizuje.Što je za vas uspjeh u životu?
Ostati dosljedan samom sebi.

Je li istina da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena?
Da li iza svake uspješne žene stoji uspješan muškarac? Žena i muškarac moraju podržavati jedno drugo u njihovim naporima da se ostvare, u njihovim karijerama, a na svakome od njih je da izgradi svoju kako najbolje umije i zna.

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Prvo: da na kraju života koji svakome neminovno dolazi budem zdrava. Druga: da se moje knjige čitaju barem 50 godina poslije moje smrti. Treće: da Stiven Spilberg snimi film po mojem romanu “Legenda o Luni Levi”.

http://www.domosfera.hr/home/wps/wcm/connect/37281a9c-e0ec-4e6a-9be5-5ab6daab58b5/kuljisi.jpg?MOD=AJPERES&CACHEID=37281a9c-e0ec-4e6a-9be5-5ab6daab58b5

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s