… s Josipom Kranjec (11.06.’14.)

Gošća malih ženskih razgovora:
slijepa spisateljica iz Velike Gorice, Josipa Kranjec

 

“Orgazam duše” poručuje da “prava žena nikad ne smije dozvoliti da si ne ostvari snove o kojima sanja!”

Ili, najviše me ljuti, kad žena kaže za kuhaču da je to kuhača, samo zato što tako kaže njezin muž. Za mene kuhača može biti i lopata i flauta, ako ja to tako želim!

 

Noćas je umrla moja Marija.
Umrla je noćas moja Marija,
moja ljubav nedostižna o kojoj
sam sanjao noćima dok se podavala drugom.
Koju sam slijedio,
bespomoćan u svojoj boli.
Umrla je noćas.
Marija! Krici se gube u daljini.
Da li tvoje hladno tijelo na odru,
može osjetiti toplinu moje žarke,
prećutane ljubavi?
Čuješ li me, Marija?!
Tebi pjevam,
pjesmu tvog glasa,
meni nepoznatih melodija.
Noćas je umrla moja Marija
i darovala mi svoju smrt.

K’o posljednji vjernik klečim na tvom odru,
I hvalim tvoju ljepotu.
Umrla si lijepa,
ali nitko više ne vidi tu ljepotu.
Te spodobe ljudske što gnječile su tvoje grudi,
u životinjskoj požudi!
Gdje su sada svi ti ideali tvoje mladost?!
Nema ih više!
Za njih si mrtva.
Samo hladno tijelo,
tijelo koje ne može pružiti više ništa,
a oni ne vole tu riječ!
Noćas je umrla moja Marija.
Umrla je noćas moja Marija,
najdivnija Marija
od svih Marija na svijetu.

(Napisala, Josipa Kranjec)

 

“Orgazam duše” naziv je romana koji bi uskoro mogao ugledati svjetlo dana i uzburkati “sve moralizatore i dušebrižnike”, a koji je napisala slijepa spisateljica iz Čiča pored Velike Gorice, Josipa Kranjec. Josipa je oslijepila u svojoj 59 godini i doživjela niz tragičnih oboljenja s kojima se nosi stoički. Osim ovog romana koji bi mogao “uzburkati duhove” 61- godišnja Josipa napisala je i dosta pjesama, te neke od njih i uglazbila.

Povodom nemilih događaja koji su zadesili Slavoniju Josipa je zajedno sa svojim dobrim prijateljem pjevačem, skladateljem i pjesnikom Giovannijem Furlanom iz Siska odnijela na radio postaju svoje pjesme “Rođendansku”, a Giovanni “Ja sam sad u najboljim godinama” kako bi zarada od pjesama koje će se “vrtjeti na radio postajama “ ići cijelu godinu za postradale od poplave u Slavoniji.

Inače, Josipa je vrlo neobična i samosvoja žena. Putena je i senzualna, vedre naravi i uvijek spremna na šalu i dosjetku, te bi mnoge “životne mrgude” koji “imaju sve u životu što mogu poželjeti: od zdravlja do basnoslovnog bogatstva, ali imaju mrzovoljna lica” mogla svojim zaraznim optimizmom i posramiti. Ako niste do sada čuli za Josipu Kranjec, vrijeme je da zavirite u njezin zanimljivi “mali ženski kutak” kojeg istovremeno ljubomorno čuva i brani od sviju znatiželjnika, a opet ga nesebično poklanja svim ljudima “dobre volje” na koje nailazi u svojem životu.

Kad sam upoznala Josipu i čula kako recitira svoju pjesmu “Marija” koju je najprije isanjala kroz san, a potom je u jutro kad se probudila snimila na diktafon, jer ona tako bilježi svoje stihove, svoje romane i priče, odmah me podsjetila na Antuna Gustava Matoša i njegovu pjesmu “Utjeha kose” odnosno na njegove rečenice u noveli Izabela. “Ne tugujte, ne plačite, lijepa Izabelo. Čovjek vidi da ne vidi i žali što je vidio”. Osim Matoša, Josipi bi se za početak naših razgovora moglo poručiti što je grčki filozof Heraklit o čovjekovom vidu rekao” Oči i uši loši su svjedoci, ljudima koji imaju rđave duše”. Zato mi jednoj “lijepoj duši” kakva je Josipa želimo da joj se ostvare snovi koje istkala kroz svoje stihove u svojoj pjesmi “Progledat ću”. A vi, slobodno zavirite u jedan osebujan svijet “jedne Josipe Kranjec” iz Čiča kraj Velike Gorice o kojoj će se još puno puta čuti. Jer, kao što poslovica kaže: “Dobar glas, daleko se čuje!”

Jutro započinjete sa…
S obzirom da sam slijepa, za mene jutro kao svitanje ne postoji. Ali za mene postoji jutro kao nada da će biti bolje! Probudim se i obično razmišljam o tome što bih željela da mi se dogodi taj dan ili kroz koji dan u budućnosti.

Vaš moto u životu?
Ako hoćeš biti sretan potrudi se da oko tebe budu sretni ljudi!

Iz kuće ne izlazim bez…
Obično razmišljam da ću na nekoga naići tko će mi pomoći da siđem niz stepenice. Inače, ja vrlo dobro funkcioniram: kuham, perem, peglam, makar imam ženu koja mi dolazi teže poslove raditi.

Iz takta me može izbaciti…
Znate kad čovjek od nekoga očekuje da će se prema njemu ponašati lijepo i onda na jednom shvatite da to nije to. Ja sam to shvatila kad sam oslijepila, izgubila oba dva bubrega i preboljela dva moždana udara. I to ne samo od prijatelja nego i u vlastitom domu.

Koji vam je najromantičniji trenutak bio u životu?
Znate što? Mislim da samo jedan trenutak ne bi čovjek mogao izdvojiti. Jer onda je čovjek jako siromašan ako ima samo jedna trenutak. Ima više trenutaka. Tamo gdje između ljudi ide pozitivna energija, gdje se nešto lijepo događa, može to biti pozitivan razgovor, to može biti bilo što. Glavno da je pozitivno.

Jeste li ljubomorni?
Jesam! Ali ne jako. I ne na muža!

Što ste po horoskopu?
Vodenjak.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Sa svojim prijateljem Giovannijem.

Najdraža knjiga?
Sad sam zadnji put čitala roman “Život Michelangela”.

Koju glazbu najradije slušate?
Prije sam jako preferirala crnačku duhovnu glazbu. A onda mi se poslije sviđala Witney Huston. Glazba treba odgovarati osobnom trenutku kako se čovjek osjeća. Inače, volim starogradske pjesme i volim pjesme koje imaju neku poruku.

Svaka prava žena nikad ne smije…
Prava žena nikad ne smije dozvoliti da si ne ostvari snove o kojima sanja!

(Znate, najviše me ljuti, kad žena kaže za kuhaču da je to kuhača, samo zato što tako kaže njezin muž. Za mene kuhača može biti i lopata i flauta, ako ja to tako želim!)

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Da ovo stanje u kojem ja sada jesam, da se više ništa posebno ne događa, da sa ostatkom koji ja imam mogu kvalitetno živjeti. Ja se nisam odrekla ničega, ni ljubavi, ni ljepote, zato što sam slijepa.

Uzor u životu?
Ja volim “velike ljude iza kojih ostaju djela ili remek-djela” ili nešto čime zaduže čovječanstvo. Mislim da ne valja mlade odgajati “da im je sve na dlanu servirano”. Kad je sve servirano, kad vam donesu “gotov ručak” to i nije nešto. Sve što se radi treba početi ranije i stvarati da djeca imaju stav prema životu. Današnja djeca nemaju stav o životu. Nedostaju im pravi uzori.

Što je za vas majčinstvo?
Majčinstvo je savršenstvo. Ali majčinstvo je život sa djetetom. Rođenje je čin, ali život sa djetetom je majčinstvo. Ja nemam vlastito dijete, ja sam usvojila moga sina. I ja ga obožavam. Ja ga volim više od svega. To je majčinstvo. A sam čin? Koja bi žena da je to tako jak osjećaj, ostavila svoje dijete? Ne bi niti jedna, je li tako?!

Što je za vas uspjeh u životu?
Da vidite oko sebe sretne ljude koji su zadovoljni i s vama i sa sobom i sa svojim životom.

Volite li kuhati?
Obožavam! Ja volim stara jela kuhati. Recimo volim poparu, (što možda mladi niti ne znaju što je?), volim prežganu juhu, pečeni krumpir na pole. Evo, takve stvari obožavam. Posebno kad dođu gosti.

Koji odjevni stil njegujete?
Ja sam sad u najboljim godinama: volim, dakle, mladenački stil. Makar ne vidim, ali osjećam boje.

Josipu Kranjec fotografirala je
fotografkinja ZMUSK-a, Antonija Vladić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s