… s Larisom Lipovac (14.05.’14.)

Gošća malih ženskih razgovora:
diplomirana plesačica i koreografkinja,
Larisa Lipovac

 

Nekako sam se puno promijenila kao žena,
postala sam ženstvenija od kad sam rodila!

 

Još se nije zvuk artikulirao u prostoru i vremenu, a već se ljudska noga odijelila od tla i tijelo poprimilo pokret. Tako je nastao ples, jedna među prvim ljudskim umjetničkim izričajima. Tradicija plesa bez glazbe u kolu njeguje se do današnjih dana u nekim našim selima Dalmatinske Zagore,  a suvremeni umjetnički ples, pak njeguje svoju vlastitu estetiku i svoju vlastitu poruku koju plesač odašilje gledatelju i slušatelju. U nekim krajevima Afrike, majke kada idu na rad u polje svoje malo dijete povežu sebi na leđa i zajedno sa njime okopavaju polja. Kada odrastu, tako, naime, tvrde znanstvenici, takva djeca znadu biti izrazito ritmična, jer su se gibala već od djetinjstva u skladu s gibanjem majčina tijela i otkucajima majčina srca… O plesu tolilo. Današnji, suvremeni čovjek nije također odustao od plesa ma kako se on zvao, pa mu je čak posvetio i jedan tjedan u godini pod nazivom Dani suvremenog plesa koji se ove godine posebno obilježavao 29. travnja. Bio je to ujedno povod i prilika da Male ženske razgovore u dvoje obavimo sa poznatom diplomiranom plesačicom i koreografkinjom Larisom Lipovac.

Kao mlada djevojka Larisa Lipovac bila je višestruka prvakinja Hrvatske u ritmičkoj sportskoj gimnastici i sudjelovala je na svjetskim prvenstvima, da bi je životni put odveo na studij plesa u New York gdje i diplomirala. Kao diplomirana plesačica, koreografkinja i pedagoginja, Larisa se sa sa ciljem da nešto promijeni na bolje u svijetu plesa u Hrvatskoj vratila, ali ne u svoj rodni grad Rijeku nego u Zagreb. U Zagrebu je 2000. godine registrirala plesni studio Tala kojeg danas pohađa 450 polaznika, a iza nje je i više od 60 predstava za koje je radila koreografiju i uz to “pokrila” svojim koreografijama cijelu hrvatsku estradu, pa i predstavnicu Hrvatske na Euroviziji Ninu Badrić. Raspon rada Larise Lipovac ide od opere do drame i mjuzikla ili do dječjih predstava,  gdje se nedugo okušala i kao redateljica predstave za djecu Tri skockana praščića. Puno je radila sa HRT-om, ali sa Krešimirom Dolenčićem te Ivanom Leom Lemom. Od svega joj je ipak najveće zadovoljstvo to što je u Hrvatskoj u Zagrebu počela s radom prva hrvatska Plesna akademija na kojoj Larisa za sada ipak neće predavati, jer je nekoliko godina radila na Akademiji dramskih umjetnosti kao asistentica, te je više zaokupljena povezivanjem pokreta i dramskog teksta.

U plesu koji nije utrka na 100 metara nego je maraton, kako je kazala Larisa, “ ipak  je pronašla svoje mjesto pod suncem” i plesat će dok će je tijelo i duh služiti. To su joj, naime, planovi za budućnost, osim onoga da magistrira režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i da se u radu svojeg plesnog studia okrene prema europskim projektima kao izvorima financiranja za koje ionako vidi budućnost za svaki umjetnički izraz u Hrvatskoj, ali i da bude dobra majka svojem malom sinčiću Grguru, te da nađe svoj mir u obiteljskom gnijezdu koje je savila uz svojeg supruga poznatog glumca Gorana Navojca. Za Male ženske razgovore Larisa je iskreno i nadahnuto odškrinula vrata svojeg ženskog svijeta u kojem su na prvom mjestu mali Grgur i njegov tata Goran uz koje najradije provodi svo svoje vrijeme, ali nam i otkrila što ju je privuklo suprugu Goranu Navojcu, što joj je najvažnije u vezi, što je lako izbaci iz takta, koji su joj najdraži filmovi i sa kojim bi to glumcem najradije otišla na večeru…

 

Jutro započinjete sa…
Sa kavom. Bilo je sa kavom dok se Grgur nije rodio. Sad započinjem sa bočicom i sa maženjem, onda kasnije kava, tuširanje i sve ostalo što ide.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Temperamentna, dosta iskrena osoba, što iskrenost nekad može biti i pozitivna i negativna. To me nekad dovodi u problematične situacije i ja bih rekla: jako uporna.

Vaš moto u životu?
Nekako da ne gazim preko ljudi, da iskreno pristupam i privatnom i profesionalnom životu i da jasno definiram svoje ciljeve.

Vaš uzor u životu?
Moj uzori su definitivno: moj muž koji me jako, jako intelektualno nadopunjenjuje i nekako me usmjerava. I uvijek je bila moja majka koja je tu jednostavno do malena, sjedila na klupici u Maksimiru, involvirana je u sve moje predstave, sve moje projekte i to su dvije osobe koje me nekako drže.

Iz takta me može izbaciti…
Pa, kad netko mulja i laže, to me užasno nervira.

Iz kuće ne izlazim bez…
Bez ove tu moje male torbice u kojoj je sve od nekakve najosnovije labelo do ključeva , pa do nekih mojih uspomena koje čuvam u novčaniku.

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Ima ih više, ali izdvojila bih jedan: kada me muž na moj 30-ti rođendan odveo da vozim avion. To mi je bila velika želja, ja sam dosta egzibicionista i volim avanturističke stvari i dosta opasne, ali eto to mi je bila neka želja i to mi je ostvario i tako mi je to ostalo upamćeno kao nešto posebno.

Što je najvažnije u vezi?
Povjerenje i tolerancija.

Jeste li ljubomorni?
Nisam ljubomorna osoba i to je možda nešto što moj muž u početku nije mogao razumijeti, jer je on dosta ljubomoran, ali možda tu leži razlog: da nas je moja majka odgajala u tom smjeru da prihvatimo, da ne želimo tuđe stvari, da svojim radom postignemo rezultat i tu sam ja kroz sport tu ljubomoru nekako eliminirala. Ljubomorna nisam, možda nešto drugo, ali ljubomorna- ne.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Nisam baš tip koji ne oprašta. To je u svakom slučaju: za razmisliti. Ne bih mogla oprostiti da netko nešto loše napravi mojoj majci, mojem mužu ili mojem dijetetu. Iako, ja smatram da čovjek uvijek može oprostiti. Jer ako ne oprostiš, onda uvijek vučeš neke vagone kroz život. Bolje je to riješiti, pa si slobodan.

Najdraži film?
Crvene cipelice i Flasch dance. To su filmovi mojeg djetinjstva.

Omiljeni parfem?
Nemam omiljeni. Ja dosta to mijenjam, ali trenutno sam fokusirana na Body shop i to su uvijek neki parfemi od vanilije od jasmina, dosta slatkastog tipa.

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Sa mojim mužem! Jer ne uspijevamo baš u ovim obavezama ići na večeru. Sa Goranom Navojcem uvijek.

Koju glazbu slušate?
Ovisno o projektima koje radim. Trenutno se bavim eksperimentalnom glazbom. To su uvijek neki mladi autori koji traže nove oblike izražavanja.

Što ste oduvijek željeli učiniti, a niste?
Možda jednu stvar koju već dugo nisam učinila: jako volim jedriti, pa se nadam da ćemo ove godine obiteljski napokon otići na jedrenje.

Koji odjevni stil njegujete?
Sportski. Nisam žrtva modnih kretanja, makar volim dok me snima da me se možda malo promijeni. Ali najugodnije se osjećam u sportskom stilu.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Uglavnom: doma ili odemo na nekakav izlet. Uglavnom: sa mužem i sa djetetom. To me najviše opušta i to je moje vrijeme.

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Poželjela bih puno zdravlja u mojoj obitelji. Mislim da je zdravlje prvi glavni faktor za sretan život. Nakon zdravlja bih poželjela da se mojem nekakvom užem krugu obitelji ostvare želje koje si oni najviše žele, a treće je da mi ipak moj Grgur odraste sretan i odluči za prave stvari za sebe koje će ga veseliti.

Što ste po horoskopu?
Vodenjak.

Volite li kuhati?
Volim kuhati, ali kuhinju isto tako znam prepustiti svojoj boljoj polovici , jer smo se opredijelili. Ja više kuham laganiju hranu, a kad treba nešto ozbiljnije to ipak prepustim Goranu.

Je li istina da iza svakog uspješnog muškaraca stoji žena?
Definitivno stoji. Mislim da je podrška strašno bitna, jer je žena racionalnija u tim nekim životnim stvarima i to muškarca može dobro uputiti.

 

Svaka prava žena nikad ne smije…
Ne smije se prepustiti životnoj depresiji, jer mi kao žene znamo se zapustiti, ja bih rekla, ne mislim tu na uređivanja i na estetski moment, nego energetski i intelektualno. Mislim da tu moramo jako biti fit. I svaka prava žena mora biti lukava, mora napraviti nekakvu strategiju, jer se od žene očekuje da radimo na nekoliko frontova i tu moramo dobro balansirati. Moramo lukavo to sprovoditi.

Što vas je privuklo vašem suprugu?
Jedan nepredvidiv duh i jedna duhovitost, vrlo je zabavna osoba i to mi je nešto posebno. Mislim da svakodnevni život treba biti zabavan, jer dosta smo svakodnevno bombardirani ružnim stvarima, pa onda kad dođeš doma važno je da se i malo nasmiješ, da te netko rastereti.

Što je za vas uspjeh u životu?
Uspjeh mi je da kad dođem doma da sam zadovoljna sa postignutim danom. To ne mora biti nešto veliko, to su neke sitnice: da zadovoljna dođem doma, zadovoljna majka, zadovoljno dijete, zadovoljan brak, eto to je neko moje zadovoljstvo, neki moj mir, neki moj uspjeh.

Što je za vas majčinstvo?
Jako je teško. Moram priznati da sam pretpostavljala da će biti teško, ali da će biti tako teško to – ne. Zašto? Stalno se preispitujem je sam li dovoljno dobra osoba, je’l ću dovoljno dobro odlučiti u nekim stvarima, je’l ću dovoljno dobro uputiti svoje dijete? U biti, pojavljuju se jako veliki strahovi. Ja sam mislila da imam strahove prije poroda, ali kad sam rodila počela sam se preispitivati totalno kao osoba. Tako da je za mene majčinstvo teško, odgovorna stvar i za mene je majčinstvo jedna velika radost, jer koliko me dijete može oraspoložiti – nasmijati, mislim da to nikome ne uspijeva. Vrlo odgovorno, ali lijepo i nježno. Nekako sam se puno promijenila kao žena, postala sam ženstvenija od kad sam rodila.

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s