… sa Ljiljanom Bogojević (04.06.’14.)

Gošća malih ženskih razgovora: dramska umjetnica,
Ljiljana Bogojević iz Varaždina

 

Moj moto u životu: “Sve će biti dobro!

 

http://www.altcine.com/personsphoto/photo/205x205/Ljiljana%20Bogojevic%20profile.jpgRođenu Varaždinku, koja je glumu diplomirala na klasi profesora Izeta Hajdarhodžića, kao Polly u Brechtovoj „Operi za tri groša“imali smo posljednji put priliku gledati u humorističnoj seriji Odmori se, zaslužio si i Stipe u gostima. Iza uloga “narodskih žena” na malim ekranima, uvijek se krila dramska umjetnica Ljiljana Bogojević. Prvi put je Liljana  stala na scenu još kao gimnazijalka, u varaždinskom Kazalištu u predstavi „Georges Dandin“, kao zamjena glumici na bolovanju. Prva „prava“ uloga bila joj je u Šovagovićevom komadu „Sokol ga nije volio“ u Dramskom kazalištu „Gavella“ i tu ulogu Reze odigrala je punih 150 puta!

U rodni Varaždin se vratila nakon 9 godina provedenih u Makedoniji, 1994. godine, što znači da će 1. rujna ove godine biti  20. Obljetnica kako je ovdje, a već u siječnju iduće godine iza nje je punim 30 godina glumačkog radnog staža.

U svojoj dugogodišnjoj glumačkoj karijeri igrala je u predstavama sjajna redateljska imena s kojima poput: Paolo Magelli, Slobodan Unkovski, Kole Angelovski, Božidar Violić, Joško Juvančić, Bobo Jelčić…

Najdraža joj je uloga Marie u Büchnerovom Woyzecku, u režiji Bobe Jelčića, HNK Varaždin. A igrala je u puno zapaženih filmova poput: „Mala noćna muzika“, „Gospodski život Stipe Zvonareva“ i „Zabranjeno smijanje“, http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/7627/stipe_u_gostima.jpga na velikom platnu pojavila sam se u filmovima „Orao“, „Vikend mrtvaca“, „Tu“, „Snivaj, zlato moje“, „Čovjek ispod stola“, „Metastaze“, „Tri ljubavne priče“, Duh babe Ilonke“…  U tv serijama izdvojila bih glavnu ulogu u serijalu „Cimmer fraj“, veću ulogu u seriji za mlade „Kad zvoni“, upečatljivu ulogu Kristine iz Cugrovca u „Odmori se, zaslužio si“ i čak četiri (!) različite uloge u „Stipi u gostima“.

Izrazito se ponosi Sterijinom nagradom u bivšoj Jugoslaviji… “biti proglašena najboljom glumicom bivše države kad sam imala tek 28 godina za mene je velika stvar. Također sam dvaput bila najbolja glumica Makedonije. U Hrvatskoj sam osvojila dvije najveće nagrade: „Marula“ u Splitu i nagradu „Fabijan Šovagović“ na Festivalu glumca u Vinkovcima. Ova posljednja mnogo mi znači, jer sam prije mnogo godina Fabijana Šovagovića odabrala kao mentora za dio mog diplomskog ispita na Akademiji. No, glumcu je ipak najveća nagrada – zadovoljna publika” – kazala nam je odmah na početku Ljiljana Bogojević.

http://www.story.hr/wp-content/uploads/2008/12/00252.jpg

Osim glume mnogo recitira poeziju, nastupila je na brojnim recitalima, a osobita specijalnost joj je izvođenje kajkavske poezije i misli da je to veoma usavršila. Pjeva u Katedralnom zboru „Chorus angelicus“. Također nastupa kao pjevačica etno-glazbe, u suradnji s izvrsnim glazbenicima projekta „Jazbina“. Šije, nedavno je sašila 13 crvenih kimona za cure iz kćerinog maturantskog razreda, za „norijadu“…

U bliskijoj profesionalnoj budućnosti “Toplo se nadam da će mi moje Kazalište omogućiti kakvu dobru ulogu kojom bih obilježila svoja dva jubileja.” Ako smo vam tek odškrinuli vrata malog kutka glumice Ljiljane Bogojević, a vi se “usudite pokucati” i ući u njezin mali ženski svijet u kojem caruje sklad, lijepi maniri dobiveni dobrim kućnim odgojem, nekoliko cvrkutavih djevojačkih glasova, a to su glasovi njezinih kčeri, “ozbiljan pjev” njezine gđe. mame koja je poznata varaždinska književnica i pravnica u mirovini,  a koja rado navrati u posjet do svoje kčeri i još puno, puno,” kojekakvih sitnica” koje život znače. Pa, vi samo izvolite, pozvonite. Netko je sigurno kod kuće i otvori će vam vrata ovog “ženskog gnijezda” koje Ljiljana Bogojević savili u rodnom si Varaždinu.

 

http://magazin.net.hr/2010/01/18/0179007.42.jpgJutro započinjete sa…
…zahvalnom molitvom.

Iz kuće ne izlazim bez…
…osmijeha.

Vaš moto u životu?
„Sve će biti dobro.“

 Vaš uzor u životu?
Terezija iz Lisieuxa.

Svaka prava žena nikad ne smije…
…zapostaviti obitelj.

Što je za vas majčinstvo?
Ono što mi je odredilo životne prioritete.

Što je za vas uspjeh u životu?
Moći svakom čovjeku na ovoj zemlji pogledati u oči.

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Veoma sam romantična osoba, ali nisam imala baš sreće s romantičnim trenucima, nažalost.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Sve se mora oprostiti, ma koliko teško bilo.

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Ohoho! Čekajte da razmislim…mislim, stalno sam okružena glumcima, hahaha, možda radije s nekim glazbenikom…e, Antonio Banderas, on je i glumac i pjevač…nadam se da se Melanie Griffith ne bi ljutila…http://hot.net.hr/zvijezde/tracevi/vidjela-supruga-na-veceri-s-drugom-bila-je-bijesna-i-slomljena

http://img2.timeinc.net/people/i/2006/specials/beauties06/mstbeautmen/antonio_banderas.jpgKoju glazbu volite slušati?
Cijeli život se bavim glazbom, tako da imam jako visoke kriterije…preferiram sve što nije nastalo iz komercijalnih pobuda.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Puno čitam.

Koji odjevni stil njegujete?
Moj stil je određen, kao i većini Hrvata, skromnim financijskim sredstvima. Sreća je što znam šivati.

Najdraži parfem?
Calvin Klein „IN2U“

Što vas najprije privuče kod muškarca?
Ne razmišljam na taj način…

Kojoj knjizi biste se ponovno rado vratili?
Uvijek i uvijek – svemu od Dostojevskog!

Što ste oduvijek željeli, a niste učinili?
Osim klavira, naučiti svirati gitaru i bolje znati engleski.

Volite li kuhati?
Kuhanje mi pričinjava veliko zadovoljstvo, a najbolje mi idu slana tijesta i povrće. Kolači mi baš ne uspijevaju…

http://www.ezadar.hr/repository/image_raw/71467/large/Omiljeno mjesto za izlaske?
Moj kvartovski kafić.

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje biste poželjeli?
Da ni jedno dijete na svijetu više nikada ne bude napušteno, zlostavljano i gladno.

Što ste po horoskopu?
Horoskope bojkotiram.

Jeste li ljubomorni?
Ljubomora je jako ružna osobina, pa se trudim da mi se ne dogodi.

Što vas lako izbaci iz takta?
Bolje reći – TKO? Mali ljudi velikog ega

https://goshareyourfaith.files.wordpress.com/2010/05/egoman.jpg?w=510

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s