… s Marijom Sekelez (16.04.’14.)

Gošća malih ženskih razgovora:
dramska umjetnica, Marija Sekelez

 http://www.vecernji.hr/media/slika/79/391950.jpg14. Međunarodni, Naj, Naj, Naj, dječji festival koji se od 11. do 16. travnja održava u kazalištu za djecu Žar ptici uz slobodan ulaz bio je dovoljan povod za Male ženske razgovore sa dramskom umjetnicom Marijom Sekelez.

U svojoj višedesetljetnoj glumačkoj karijeri bila je Marija Callas u istoimenoj predstavi “Majstorska radionica Marie Callas”, bila je i zanesena plesačica Isidora Duncan u predstavi “Isidora ili bosanoga plesačica”, a bila je i dr. Saša Božović u potresnoj monodrami “Tebi, moja Dolores”. Iza 50-tak predstava i 35 godišnje karijere dramske umjetnice koju je prije nekoliko godina obilježila predstavom “Diva” izvedenom u Zagrebu i Varaždinu krije se ime glumačke dive Marije Sekelez. Dramsku umjetnicu Mariju Sekelez imali smo priliku kao djeca gledati u dječjoj seriji Jelenko, ali i u seriji “Kapelski kresovi” ili seriji “Marija”. Oni stariji pamte je iz filmova “Ludi dani”, “Akcija stadion”, “Mećava” ili “Vode”. Nakon što je 30 godina bila slobodna umjetnica Marija Sekelez je prije više od 11 godina odlučila prihvatiti ravnateljski štapić kazališta za djecu Žar ptica u Zagrebu. U tih 11 godina proširila je repertoar kazališta sa šest na 300 predstava godišnje i na obronke ponad Srebrnjaka u Zagrebu u samom susjedstvu Instituta Ruđer Bošković privukla mališane iz cijelog Zagreba, Hrvatske pa i inozemstva.

http://www.delfi.rs/_img/artikli/knjige/19/v/delfi_tebi_moja_dolores_sasa_bozovic.jpgZa svoj rad kazalište Žar ptica dobilo je preko 45 nagrada od toga tri nagrade Hrvatskog glumišta za predstavu Bajka o ribaru i ribici, Palčica i Zločestobija. Ova glumica za koju je prema njezinu priznanju “gluma ipak najljepši posao na svijetu” rođena je u Vukovaru, ali je porijeklom iz Dalmacije, pa je i djetinjstvo i školovanje provela u Splitu gdje joj i danas žive roditelji. Debitirala je u predstavi Hamlet u Mrduši Donjoj, a najdraža joj je uloga u predstavi “Kad ftičeki popevleju” i “Isidora bosonoga plesačica” Dobitnica je nagrade grada Zagreba za Mariju Callas, nagrade europski krug, nagrade Petar Brečić, nagrade Udruženja dramskih umjetnika, medalje grada Zagreba, te Ordena Danice hrvatske sa likom Marka Marulića. Uz predstavu “Diva” u kojoj nakon desetljeća odsutnosti s pozornice uz kolegicu Nataliju Đorđević igra zahtjevnu uloga dramske umjetnice koja je u suodnosu sa svojom kolegicom prepunom ljubavi, ljubomore, shvaćanja, neprihvaćanja i cijelog spektra ljudskih emocija, dospijeva u svojem matičnom kazalištu Žar ptica pripremati nova iznenađenje za klince.

http://novine.novilist.hr/images/clanci/2011/2/541933.jpgUmjetnica koja radi “od jutra do mraka” i ne posustaje, koja je odvažno kazala: ne, bračnome životu i koja se usudila za ženski časopis Gloriju povodom obilježavanja svoje 35 obljetnice umjetničkog stvaralaštva izjaviti kako je: “voljela i patila za tri života”, sa puno topline, ali i “grandece”, decentnosti i odmjerenosti za naše Male ženske razgovore progovara o stvarima koje čine njezin ženski svijet “damskim”, uveseljavaju je, čine je tužnom, izbacuju iz takta, oplemenjuju…

Jutro započinjete sa…
Kao što svatko započinje: buđenjem, tuširanjem, oblačenjem onog što sam već prethodno veče odlučila, šminkanjem i doručkujem voćni doručak, kava i odlazak na posao. Dakle, jedan kontinuitet, jedna rutina koja je već uobičajena i koja je svakoj ženi primjerena i koja je nezaobilazna.

http://www.fotovijesti.com/wp-content/uploads/2012/07/Marija-Sekelez-Double-Identity-100x150.jpgKako biste se opisali u tri riječi?
Odana, precizna i temeljita.

Svaka prava žena nikad ne smije…
Biti neuredna, zapuštena, zločesta i neodgovorna

Vaš uzor u životu?
Budući da sam ja jako visokih kriterija i prema sebi i prema drugima to bi zahtijevalo jednu dosta idealnu osobu, a to nitko od nas nije, niti može biti. Uzor bi mogao biti mozaičan od više osoba. Jedna osoba mi nikako ne može biti uzor u životu osobito ako je pobliže poznajem. Možda su mi uzor u životu osobe koje su sve žrtvovale za dobrobit drugih. Svakako da se divim Majci Terezi. Divim se jednom talentu Vesne Parun, glumačkoj ekspresiji Katharine Hepburn i Meryl Streep.

Iz takta me može izbaciti…
Netočnost, kašnjenje, laž i prenemaganje.

Iz kuće ne izlazim bez…
Bez ogromne torbe – prava mala garsonijera.

http://static.nacional.hr/img/c8bac85e484610d4cafb4bb3392c89d6_medium.jpgŠto je najvažnije u vezi?
Odanost i jednostavno – pažnja. I naravno, pripadanje.

Što vas prvo privuče kod muškarca?
Ljepota. (smijeh, “prvo? ste rekli.”)

Najdraži film?
Prohujalo s vihorom, Konje ubijaju, zar ne? i Sofijin izbor.

Omiljeni parfem?
Aromatics Elixir od Cliniquea.

Što vas najviše raduje?
Veseli me uspjeh, veseli me prijateljski susret, spoznaja da su moji najbliži dobro i veseli me osjećaj da još uvijek dobro izgledam.

A što vas može rastužiti?
Ljudska zloba, poteškoće mojih bližnjih, nepravedno ispaštanje, emocionalno i zdravstveno ostalih ljudi.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Ja ga uopće nemam. Kad imam slobodno vrijeme ja ga provodim mirujući. Apsolutno mirujući.

http://domkulture-zvonimir-solin.hr/assets/pictures/505/thumb_Diva-6.pngKnjiga koju biste još jednom rado pročitali?
Braću Karamazove od Dostojevskog i Hadrianove memoare.

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Sa Robertom Redfordom, osobito u mlađim danima.

Volite li kuhati?
Rijetko kuham zato što nemam vremena. Međutim, kad se potrudim to zna ispasti dosta zanimljivo. Pa, kad imam vremena – volim.

Koji odjevni stil njegujete?
Damski.

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Sretan je onaj čovjek koji nema želja. Ja tome stremim. No, na prvom mjestu: sklad i zadovoljstvo u obitelji koji već imam i odsustvo bolesti. I neka neuznemirujuća starost.

http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/169194/i/1/Marija-Kalas.jpgŠto ste po horoskopu?
Riba.

Jeste li praznovjerni?
Bila sam, ali više nisam.

Što ste oduvijek željeli, a niste učinili?
Oduvijek sam željela intenzivno vježbati, a to sam samo parcijalno realizirala, oduvijek sam željela govoriti šest-sedam jezika, to nisam isto realizirala. Uglavnom sam dosta toga realizirala što sam željela. Ali, kaže ona narodna: da se čovjek ne treba plašiti želja nego realizacije želja.

 

Vaš moto u životu?
Nikad ne razmišljam po tim izrekama. Ali, recimo ovako: usuditi se – sve je! To je kazao Rilke.Što je za vas uspjeh u životu?
Realizirati se i pri tome što manje ljudi povrijediti.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Ja sam vjernica i učim se da s vremenom se sve može oprostiti. Stremim tome. To mi je u mlađim danima bilo gotovo nemoguće, ali kako me sustižu godine, tu sam mnogo blaža, mekša i brže opraštam.

Koju glazbu slušate?
Relaksirajuću glazbu bilo klasičnu bilo zabavnu. Jednostavno, toliko radim i toliko sam umorna da me glazba ne smije bacati na neke tamnije strane. Mora me nadahnjivati. Uglavnom: ona glazba koja mene ispunjava, čini boljom, inspirativnijom, zadovoljnijom.

Imate li fetiš?
Nemam. Prije sam imala šešire i šalove, ali sad sam pomalo do svega odustala. Nisam zapravo odustala, ali ne želim se time opterećivati. Još uvijek se zaletim i kupim ono što mi ne treba, ali i to je jedna vrsta relaksacije, jedna vrsta opuštanja, jedna vrsta sebiugode.

http://www.chemaco.hr/repository/images/_variations/6/f/6f7d3a0cf1a604a865b429831211b356_content_m.jpg?v=13

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s