… s Marijom Ujević Galetović (04.03.’15.)

U vezi su najvažniji miris tijela, ljubav i poštovanje!

 

Gošća malih ženskih razgovora:
akademska kiparica, Marija Ujević Galetović

Replika skulpture Miroslava Krleže, rad akademske kiparice Marije Ujević – Galetović čiji se original nalazi na Dubravkinom putu, ponad Gvozda gdje je Krleža sa svojom Belom živio, prije par godina postavljena je i u Budimpešti. Akademska kiparica Marija Ujević – Galetović rođena je u središtu Zagreba u obitelji poznatog leksikografa i enciklopedista po širini obrazovanja – Mate Ujevića koji je zaslužan za tiskanje prve suvremene enciklopedije u Hrvatskoj.

Bezbrižno djetinjstvo uz još šestero braće provela je u Jurjevskoj ulici u koju su rado navraćali i imena poput Miroslava Krleže, književnog povjesničara Slavka Batušiča i drugih istaknutih osoba iz javnog i kulturnog života i koji bi često pohodili “dvore Matanove na čašicu učenih razgovora”. Odrasla u atmosferi u kojoj se disalo slobodno i punim plućima, Marija je kao mlada djevojka upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i studirala u klasi prof. Frana Kršinića dok je crtanje akta učila kod Krste Hegedušića.

Iza Marije Ujević niz je kiparskih radova koji krase i daju “ton i štih” našim ulicama, a jedan od dojmljivijih svakako su skulptura Augustu Šenoi u Zagrebu, Kapelica na Mirogoju, skulptura Frane Petrića na Cresu i slično. Osim tih ostvarenja na otoku Silbi gdje ljetuje i gdje smo je uz ostalo i mi pronašli, napravila je park- galeriju sa sličnim izvedbama u prostoru. Iza nje su i skulpture “Pralje” za grad Krk i tri postaje Križnog puta za Srđ u Dubrovniku , te izložba slika u Zagrebu.

Za Male ženske razgovore Marija Ujević- Galetović srdačno je raskrilila vrata svojeg ženskog svijeta u kojem je u vezama za nju najvažniji “miris tijela”, u kojem se divi Fellinijevim filmskim ostvarenjima i u kojem je uvijek spremna navuči pregaču i s lakoćom prave gazdarice koja savladava prostor svojim skulpturama, dlijeto zamijeniti kuhačom, te pripremati delicije za “prste polizati”. Jer, da ima dva života u drugome bi, kako je Marija iskreno kazala” sasvim sigurno bila profesionalna kuharica”. Toliko, naime, voli kuhati.

Jutro započinjete sa…
Jutro počinjem sa pranjem ruku, jer u krevetu čitam novine. Pohvala štamparijama danas. Čim se dohvatiš štampe – uprljaš ruke!

Kako biste se opisali u tri riječi?
Talentirana, radišna, nervozna.

Vaš moto u životu?
Nemam moto, ali me zato svi motiviraju, a ja se stalno nešto bunim!

Svaka prava žena nikad ne smije…
Mora biti žena! Znači, ne misliti, već znati!

Vaš uzor u životu?
Sama sam sebi uzor. Kad sam napravila spomenik Augustu Šenoi i Kapleicu B.B. Na Mirogoju nisam mogla doći k sebi od divljenja. Niti jedna skulptura koju su napravili moji prethodnici ne sviđa mi se kao te dvije.

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Ne znam što je romantika, ali znam što je privlačnost. Možda je romantika literalizirana privlačnost.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Oprostiti sve osim – gluposti.

Najdraži film?
“Amarkord” – Fellini. Duhovit, maštovit. Veliko djelo 20. stoljeća. To je više nego film.

Omiljeni miris?
Chanel 5. Petica je petica.

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
Brodsky: Vodeni žig. (Knjiga o jednom pogledu na Veneciju – sto lica Venecije)

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Da ulovim škarpinu, ugora i pagara.

Što ste oduvijek željeli, a niste učinili?
Veliki đir stvari sam učinila, ali glad za novim djelima još me drži. Rado bi imala stan s pogledom na more (kako kaže Bernard Bernardi)

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Niti s jednim. Oni mi nisu zanimljivi. Oni su magla koja se pretvara u tuđu ličnost. Lažnjaci kao društveno biće.

Jeste li ljubomorni?
Nisam. Volim sve svoje i ne zavirujem u tuđi tanjur.

Koju glazbu slušate?
Slušam samo III. Program HRT-a. Izvrstan program, izuzev razgovora sa muzičarima koji nisu baš dobri sugovornici (odviše prepričavaju događaje u vezi svojih koncerata ili o svojim instrumentima). Sve je to ispod nivoa njihove glazbe,

Koji odjevni stil njegujete?
Ne volim kratke jakne – kapute. Pa, nisam ja šofer kamiona! Preferiram dugačke elegantne balonere.

Što je najvažnije u vezi?
Miris tijela! I imati osobu koja vas voli i cijeni. A ja sam to imala.

Volite li kuhati?
Obožavam kuhati i ogovarati. Naravno, na meti su političari i kolege. Političari su nam svaki dan u kući. To su pravi glumci. Najveći glumci današnjice (primjerice Anthony Hopkins je amater prema plejadi glumaca, koje smo se nagledali). Inače, sve volim kuhati. I da imam dva života bila bih u drugom kuharica. Vrhunac mi je divlji zec sa njokima. Znam dozirati. Rano sam počela kuhati. A moja majka je savršeno kuhala, a imali smo u kući i profesionalnu kuharicu.

Omiljeno jelo?
Pohana teletina sa krumpir salatom.

 

Recept za krumpirovu salatu na način Marije Ujević: Kuhati mali krumpir u slanoj vodi (da ne pukne kora). Kad je gotovo hladan, ali ne previše, izrezati na kolutiće i preliti smjesom: bijelog octa, senfa i šećera i ulja. Kad se sve izmiješa sve preliti vrućom juhom ili toplom vodom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s