… s Marizom Katavić (13.08.’14.)

Gošća malih ženskih razgovora:
direktorica SOS sela Lekenik,
Mariza Katavić iz Zagreba

Oprostiti je lako, teško je zaboraviti!

SOS selo Lekenik prije par godina postao i je prema “američkim zakonima” punoljetna. Navršio je, naime, svoj 20-ti rođendan. Da sve bude kako valja u SOS selima u Hrvatskoj brine se direktorica SOS sela Hrvatske Mariza Katavić. Mariza je rođena u Zagrebu, kako kaže “prije puno godina”, po zanimanju je doktor ekonomije (znanstveno područje marketing) u trajnom zvanju sveučilišnog profesora na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1992. na čelu je SOS sela Hrvatske. Za koncept SOS dječjih sela doznala je krajem 1991 godine u vrijeme rata u Hrvatskoj, kada su predstavnici međunarodne udruge SOS- Kinderdorf International došli u Hrvatsku sa željom da pomognu djeci. Od prvog dana oduševila ju je ideja takovog oblika pomoći i skrbi o djeci i zajedno sa prijateljima počela je pomagati u njenoj realizaciji i osnivanju udruge u Hrvatskoj. Skoro 550 djece našlo je svoj dom u selima u Lekeniku i Ladimirevcima mnogi su odrasli, osamostalili se osnovali vlastite obitelji (imaju 44 „unučadi“). “I to sve nas koji smo sudjelovali u tom procesu njihovog odrastanja čini izuzetno ponosnima i sretnima. Jer uspjesi naše djece, naši su uspjesi i potvrda našeg rada.

“Tu posebno moram naglasiti izuzetno značajnu ulogu SOS mama koje djeci pružaju ljubav i pažnju, u okruženju njihovih domova, zajedno sa svojim biološkim ili SOS braćom i sestrama, u sigurnom okruženju SOS Sela.”, kazala nam je Mariza. Trenutačno u Selima, u SOS Zajednicama mladih i u sustavu polusamostalnog življenja (dakle mladih koji su završili svoje obrazovanje i sada već rade) skrbe za 240 mladih. U Nacionalnom uredu SOS Dječjeg sela Hrvatska trenutno je zaposleno 12 osoba, također vrlo aktivno je i Predsjedništvo Udruge koje broji pet članova. Tu su još i dva sela sa svojim administrativnim i stručnim timom, te četiri SOS Zajednice mladih sa voditeljima i odgajateljima. SOS Dječje selo Hrvatska se financira dijelom od Ministarstva socijalne politike i mladih, od krovne kuće SOS Kinderdorf International i većinski donacijama građana i tvrtki u Hrvatskoj.

Što se tiče profesionalnih planova za budućnost Mariza će reći kako je “U profesionalnom smislu (kao sveučilišni profesor) ostvarila sve što sam željela, ali ako mislite na planove vezane uz SOS Dječje selo Hrvatska toga ima u izobilju.” Jedna od vrlo značajnih aktivnosti koje trenutno imaju vezana je uz zagovaranje dječjih prava, naročito u trenutku sada kada se radi na izmjenama Obiteljskog zakona jer bi željeli da se formalizira i u zakon unese odredba kojom bi se reguliralo da se u slučajevima izdvajanja djece iz biološke obitelji, biološka braća i sestre nikada ne razdvajaju (osim naravno, ako to nije u interesu djeteta). Za Male ženske razgovore ova žena koja čvrsto, ali i nježno drži “dirigentsku palicu” svih SOS dječjih sela u Hrvatskoj i pod čijom je ingerencijom više od 200 djece progovorila je o malim radostima koje joj život znače i upotpunjuju njezin ženski svijet od uloge majke u njezinom životu, do uzora koji su je formirali kroz život, preko omiljenih parfema, knjiga, glazbe…

Jutro započinjete sa…
Jutro započinjem sa kavom, doručkom i ako mi dnevne obaveze dozvole, na miru prolistam novine.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Jako teško.

Svaka prava žena nikad ne smije…
Prava žena smije i može sve, jer ona sama jako dobro zna i sama određuje što se smije a što ne.

Vaš uzor u životu?
Imala sam sreću da sam u životu upoznala jako puno uspješnih, pametnih i karizmatičnih osoba koje su me se dojmile, i od svakog sam „pobrala“ po nešto. Tako da nekog određenog, kao uzor nemam.

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Već sam uskoro 40 godina u braku sa istim suprugom i imali smo bezbroj romantičnih trenutaka – teško bi bilo izdvojiti jedan.

Što je najvažnije u vezi?
Ljubav i međusobno poštovanja.

Što je za vas uspjeh u životu?
Moja obitelj – da smo svi zdravi i sretni zajedno.

Najdraži film?
Nemam, ali zato imam najdraže knjige (Mali princ, Galeb johnatan Livingston, Ime ruža i još puno drugih

Omiljeni parfem?
Aromatic Elixir od Cliniqua

Kako provodite slobodno vrijeme?
Imam ga vrlo malo, a onda ga nastojim provesti „smisleno“. Volim raditi po vrtu, ići u kazalište, na koncerte izložbe, družiti se s prijateljima…

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Sean Connery

Koju glazbu slušate?
Volim evergrine, rock, jazz, operu

Jeste li ljubomorni?
Umjereno i u razumnoj količini

Što ste oduvijek željeli, a niste učinili?
Naučiti dobro jahati i imati divnog konja.

Koji odjevni stil njegujete?
Jednostavan i primjeren godinama. Ne robujem modi iako je pratim i znam „što se nosi“. Da sam dobro informirana pobrine se moja kćerka.

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Zdravlje obitelji i prijateljima, sreću i mir.

Vaš moto u životu?
Ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi.Iz takta me može izbaciti…
Ljudska glupost i zločestoća.

Što je za vas majčinstvo?
Bezuvjetna ljubav i podrška koju cijeli život pružamo djeci. Imamo dvoje predivne djece – kćerku i sina, koje silno volim i na koje sam jako ponosna.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Što sam starija (kažu da s godinama dolazi i mudrost ) sve više imam razumijevanja za ljudske slabosti. Tako da mislim da je važnije koliko mi je stalo do osobe kojoj bih trebala nešto oprostiti nego do toga što bih trebala oprostiti. Oprostiti je lako, teško je zaboraviti.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s